夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說賤人冇返黎屋企十日,尋晚終於死返黎…到今朝個女起身,同我講兼指住爸爸訓左係度,我苦笑,跟住我同個女講:你上床同爸爸講早晨啦,囡囡唔肯,我問點解? 佢話:爸爸唔要我,爸爸唔需要我啦,所以我唔入去喇! 期間亦都冇喊過話唔入去

於是我準備同囡囡返學時,我叫佢入去同爸爸講再見,佢都唔肯! 呢啲其實我完全冇教過佢,畢竟係我同佢爸爸之間既事,唔能夠將小朋友拉埋落水,佢只得三歲半,佢果一刻有唔開心,但佢從來都冇問我爸爸去左邊,爸爸點解唔返屋企,不過當我問佢你仲錫爸爸嗎?佢都話錫爸爸…唔知個女係咪真係明白呢?

男爵府

我係你會好傷心﹗

別墅

回覆:今朝個女咁講…

聽到會心酸~

大宅

聽到都心噏,唉

小肥楊    發表於 12-9-17 16:23

男爵府

我諗你囡囡本身都好矛盾...

er...如果....你可以的話...
同個男人傾下....叫佢坦白對個囡囡既態度..意向....

如果...佢真係種視個女....鍚個女....
唔想個女咁既.....你要叫佢花多少少間時比個女..
而你...可以囡囡解釋爸爸唔係唔要佢..
只係你同爸爸相處唔到...

相反...如果..佢係覺得...囡囡忘記佢好d既..
就唔好出現算啦....咁你就可以同囡囡講...
爸爸有其他野忙...做...唔會出現.....等佢慢慢淡忘...

最怕係...得間出現下..得間又消失..小朋友會覺得好難面對...
而你...亦都唔知點同小朋友講....
你今日同囡囡講完爸爸唔係唔要佢..etc...點知又唔出現10日8日...
唔好話小朋友.....我地大人家都覺得難頂啦...

叫個男人當係為個囡囡做最後一件事..認真咁表態....
唔好扮.....坦白最好...咁樣你先知可以點同囡囡解釋眼前既問題....

子爵府

回覆 BB女樂樂 的帖子

現在的孩子很早熟,你囡囡應咳是思念爸爸很長的時間,當中和你一起時感受到你的悲傷。解鈴還需繫鈴人,你要叫你c6和囡囡解釋清楚,他為何消失這麼長的時間,無論大人的感情世界怎樣,都不應影響到孩子的心智成長,不應令囡囡感到痛苦,現在不是選擇題,你c6應站出來和囡囡解釋,不能再逃避,否則孩子會怨恨他,愛的反面就是恨,她會覺得爸爸就是已經不愛她,所以才不會回家。3歲的孩子最直接的感受是無法感受到父親對她的愛,所以她才會不想入去和爸爸說早晨或說再見,孩子給的反應正正顥示出她心裡受傷。你和c6真要好好談談,不能讓情況繼續下去!
mc <()>

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

唉 加油!

大宅

引用:我係你會好傷心﹗

原帖由 littlejoey104 於 12-09-17 發表
我係你會好傷心﹗
傷心有咩用,我一心為小朋友好,而佢一直無視我地,亦唔係自己控制範圍內,只可以let him go

大宅

引用:我諗你囡囡本身都好矛盾...er...如果....你

原帖由 hello_kristy 於 12-09-17 發表
我諗你囡囡本身都好矛盾...

er...如果....你可以的話...
其實我個女同佢爸爸真係好無緣,自爸爸有小3,唔理我都唔緊要,連女都唔理,我戥囡囡無辜囉

大宅

引用:回覆+BB女樂樂+的帖子 現在的孩子很早熟,

原帖由 mc 於 12-09-17 發表
回覆 BB女樂樂 的帖子

現在的孩子很早熟,你囡囡應咳是思念爸爸很長的時間,當中和你一起時感受到你的悲傷 ...
我相信個女已經習慣左,對爸爸呢2個字可有可無,佢又冇係我
面前唔開心,仲識得好開心咁玩同走黎走去

男爵府

BB女樂樂 發表於 12-9-17 13:07
傷心有咩用,我一心為小朋友好,而佢一直無視我地,亦唔係自己控制範圍內,只可以let him go

...
係登佢傷心﹗

子爵府

回覆:BB女樂樂 的帖子

三歲小朋友的不開只會很短暫,她絕對很容易忘記,但不代表她不會不想起又不開心。我覺得就算你c6心內有任何想法,他始終䓁個女有責任,他應該盡做父親的責任!他要好好對個女解釋!

mc <()>

大宅

BB女樂樂 發表於 12-9-17 09:37
話說賤人冇返黎屋企十日,尋晚終於死返黎…到今朝個女起身,同我講兼指住爸爸訓左係度,我苦笑,跟住我同個 ...
睇完個post,有d想咸,你個女大過之後一定會好鍚你ka, 努力呀mama

大宅

引用:三歲小朋友的不開只會很短暫,她絕對很容易

三歲小朋友的不開只會很短暫,她絕對很容易忘記,但不代表她不會不想起又不開心。我覺得就算你c6心內有任何 ...
解釋?我諗佢唔會,自己做錯仲扮冇事,好彩我冇將個女比我99湊<br><br>

大宅

引用:Quote:BB女樂樂+發表於+12-9-17+09:37+話說

原帖由 chungyip 於 12-09-17 發表
睇完個post,有d想咸,你個女大過之後一定會好鍚你ka, 努力呀mama
我唔望個女將來會照顧我,只希望佢唔好好似我咁搵到個衰男人<br><br>

子爵府

回覆:BB女樂樂 的帖子

所以做女人永遠辛苦過c6千倍,尤其是出軌的男人,他們根本只想到自己,怪不得很多男人老年後只孤零零地住在老人院,想想自己做過些甚麼,今天種甚麼,他朝就會有甚麼的果報!

grace0222    發表於 12-9-18 13:57
caca11    發表於 12-9-18 10:30
mc <()>

大宅

畀面勳章

冇所謂!你還有個女!

大宅

引用:所以做女人永遠辛苦過c6千倍,尤其是出軌的

所以做女人永遠辛苦過c6千倍,尤其是出軌的男人,他們根本只想到自己,怪不得很多男人老年後只孤零零地住在 ...
種咩因得咩果,我信呢句說話,但有啲男人死好命<br><br>

caca11  時表末到吧了, 一定唔會一世好命的.  發表於 12-9-18 10:31

大宅

引用:冇所謂!你還有個女!

原帖由 hklai 於 12-09-17 發表
冇所謂!你還有個女!
我梗係冇所謂,亦會適當時候做出最壞打算<br><br>

wcpcelia  add oil  發表於 12-9-18 11:17

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至