論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問各位可否提供意見, 而家我應該點做? 謝謝。

本身Agent 公司已經執咗

工人會搵工, 請大家留意

工人名: Lilik AnggraXXX
Date of Birth : 18-09-1989

男爵府

畀面勳章

回覆:炒工人, 工人唔肯簽收人工同機票, 自己走咗, 點算

有沒有錄影全個過程?

複式洋房

回覆 LittleLavender 的帖子

冇錄影

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

lailaimama 發表於 12-10-10 07:19
請問各位可否提供意見, 而家我應該點做? 謝謝。

本身Agent 公司已經執咗

不如你打電話去勞工處問下,可唔可以你自己攞齊計好晒嘅人工詳情 文件 ( 人工、大假、$100 travelling allowance ) 支票、機票,你自己上勞工處擺低 ( 記得叫個 staff 比番 d 收左你資料嘅文件做證 );另用你手提 send message 比工人,通知佢自己去簽名,你有 record,至少你自己已經做左應做嘅野,希望可以保障你自己 ~~
睇黎你個工人會玩野,你工人幾時出世,比多 d 資料,以免有其他僱主中招 ~~

大宅

即刻去政府網站download 張"終止外籍家庭傭工僱傭合約通知書"填完去fax

版主

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

係咪叫親LILIK 都衰架, 我個被炒工人都叫LILIK~ :;pppp:

複式洋房

今早工人走後, 已經去咗入境處, FORM 就已經交咗, 詳細情況暫時唔講住, 事件明朗些時再說, 但仍希望各位提供多些意見作參考

因為工人已話會搵工, 費時到時新 agent 睇到, 大家都知呢道有好多"無間道"

另外, 勞工處係唔會俾我擺低呢類文件, 因為我唔係"勞工", 我係"僱主", 我而家係等佢告我

工人資料已更新在第一個post, 希望各位請新工人的人自己多加留意。

另外, 我沒有工人電話, 因不是我出的, 佢有權唔俾我, 佢亦從來無用佢手提打過俾我, 到佢走時佢都冇講。而家我同佢係失去聯絡, 只有等佢搵我。

其實都想問大家, 工人唔簽可以點 ? 無理由你唔簽我唔炒架 ? 有冇人可提供解決方法, 等其他人多些參考也好。謝謝大家。

子爵府

小心佢告你無理解僱,你要賠好多

複式洋房

請問點叫無理解僱 ? 我唔係好清楚

佢做野求其 (我可以忍但會糾正) 我叫佢做野佢有時無做到(呢樣都算, 我當佢聽唔到), 禮貌亦越來越差, 同佢講野用個背脊對住我, 叫佢亦都唔應我 (以前唔會), 要叫多幾聲先應, 應既態度語氣又唔好("係~~~"張個尾拖到勁長), 同佢講咗做野既要求同埋太太叫佢做野要答番太太, 等太太知道佢收到, 但佢亦都唔理唔答, 仲要黑面

仲有, 嚟做咁耐都無講"先生, 太太早晨, 先生太太晚安" 同佢講咗要叫都唔理

咁又幫唔到手, 又要我受氣, 我都費時煩補一個月人工俾佢走, 咁樣算唔算無理解僱(工人做了年半) ?

仲有想講就係星期六小朋友(10歲)向屋企但工人從來唔會問/亦都唔會準備午餐俾小朋友, 但工人自己就識得煮俾自己食。

大宅

你炒佢,佢無簽即系無炒到啦!佢又無resign就走左去,可唔可以當系佢失蹤呀?你報警話佢失蹤咪仲好!

複式洋房

Naxos 發表於 12-10-10 15:26
你炒佢,佢無簽即系無炒到啦!佢又無resign就走左去,可唔可以當系佢失蹤呀?你報警話佢失蹤咪仲好! ...

警署唔受理, 因為佢係我話咗炒佢之後佢執野走, 同佢傾咗好耐要佢簽收晒人工, 補償金, 機票等先得, 但佢死都唔簽, 係要走, 咁我都無計, 手係佢度, 腳又係佢度, 佢响我面前走唔算失蹤掛 ?

我炒佢佢唔簽唔等於我唔炒佢, 去咗入境處做'termination", 如果個個工人被人炒都唔肯簽咁都得既話仲有咩工人會俾人炒到?

大宅

lailaimama 發表於 12-10-10 15:39
警署唔受理, 因為佢係我話咗炒佢之後佢執野走, 同佢傾咗好耐要佢簽收晒人工, 補償金, 機票等先得, 但佢死 ...

其實我的意思是:當時無第三者,你無錄影,佢無錄影,真相系點各有各講,唯一可見事實係佢走左去囉!
你明唔明其實我係一個壞人呀?

複式洋房

Naxos 發表於 12-10-10 15:47
其實我的意思是:當時無第三者,你無錄影,佢無錄影,真相系點各有各講,唯一可見事實係佢走左去囉!
你明 ...

唔~~ 我諗我明你講咩, 但係我出咗機票俾佢, 有證明我有心炒佢

同埋而家我要做既野做晒, 要補既野亦都準備好, 理"應"在我處, 我唔怕同佢玩

佢令到我同我老公既EQ升幾十級呀, 我阿哥家姐都話我"終於出手喇"

最緊要係大家堅持唔好請斷約工人, 咁工人就會真惜及用心工作, 唔會下下擺番款要我哋受,明明係2年約就要幾個月換一個, 換一個就成萬, 再咁落去, 香港經濟點會好 ?

大宅

係唔怕同佢玩,但要浪費精神同時間呢!
我成日覺得同工人玩,做主動果個好過做被動果個,所以先有呢個想法囉!
祝你好運啦!

複式洋房

Naxos 發表於 12-10-10 17:00
係唔怕同佢玩,但要浪費精神同時間呢!
我成日覺得同工人玩,做主動果個好過做被動果個,所以先有呢個想法 ...

我都明你都係為我好, 我夠唔想同佢玩啦, 但係佢鐘意同我玩, 係都要同我玩, 我可以點喎

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

炒佢時, 你應該要預備攝録機, 同約屋苑保安喺你屋企, 監察成個過程, 就算佢唔簽, 你都有證明係佢自己唔簽收所有文件.

複式洋房

DoReMi媽媽 發表於 12-10-10 18:32
炒佢時, 你應該要預備攝録機, 同約屋苑保安喺你屋企, 監察成個過程, 就算佢唔簽, 你都有證明係佢自己唔簽收 ...

唉~~ 我都估唔到炒人原來真係一場戲, 又要預備攝錄機, 又要主角, 又要道具, 更加要埋配角

我屋企(私人樓)啲保安好衰架, 佢地唔會理你呢啲野架

坦白講, 我無諗過佢會唔簽, 但而家講咩都無用, 惟有等....

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

lailaimama 發表於 12-10-10 19:07
唉~~ 我都估唔到炒人原來真係一場戲, 又要預備攝錄機, 又要主角, 又要道具, 更加要埋配角

我屋 ...
都唔駛擔心太多的, 你都話明係炒佢, 都預咗俾一個月代通知金, 機票, 路費等, 只係佢唔攞罷了, 佢告你, 到時咪計數囉, 不過之前啲糧單你有冇keep好? 以防佢老屈你其他款項, 唔好想太多了, 煮到埋嚟就食啦, 佢哋成日都利用法律漏洞嚟老屈僱主, 你並不孤單, 唔好向佢哋屈服, 應俾o既就俾, 唔應俾o既咪唔好屈服囉.

再講, 就算你有拍低佢唔簽收所有文件, 最終你都會係俾佢ga啦, 咁佢告你都係攞返哩啲嘢啫, 我諗佢開你file無非想延期揾工吧!

別墅

引用:Quote:Naxos+發表於+12-10-10+15:47+其實我

原帖由 lailaimama 於 12-10-10 發表
唔~~ 我諗我明你講咩, 但係我出咗機票俾佢, 有證明我有心炒佢

同埋而家我要做既野做晒, 要補既野亦都準備 ...
好贊成你話大家要團結唔好請斷約工人,等佢哋可以珍惜而家份工,如果唔係我哋呢啲僱主用嚟用去都係佢哋呢班公主㗎嘞

禁止訪問

回覆:炒工人, 工人唔肯簽收人工同機票, 自己走咗, 點算?

首頁

尾頁

跳至