在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

blowater  lur 飯應啦~  發表於 12-10-17 21:50

大宅

做全職媽媽,幾多人恨都恨唔到呀!

blowater  totally agreed~  發表於 12-10-17 21:50
wongjoetabo    發表於 12-10-14 20:43

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

回覆:C6叫我辭工做全職媽咪

如果可以我都想做full time mama

大宅

全職媽媽唔一定等於少奶奶架,少奶就恨je, 全職媽媽其實辛苦過返工。做好心理准備可能仲辛苦過返工但冇糧出,自己調適到,屋企環境配合到,老公支持等因素,缺一不可。加油

wcpcelia  agree  發表於 12-10-13 14:38

男爵府

如果經濟許可.. 除去開支都好多錢淨就lets do it!
但湊bb真係好辛苦
同埋之後想搵份工做返又好難...
我依家就係咁 原本份工因為不斷減人工,又cut福利
所以辭左職~ 點知去見新工,份份都話我有bb驚我請假

大宅

C6份糧+我份糧暫時都ok,但如果我辭左份工少左一份收入會吃力小小,仲有就係好驚第時難搵嘢做

別墅

引用:阿B就出世,99唔肯湊,唸住俾我媽咪湊,C6

原帖由 nelson8 於 12-10-12 發表
阿B就出世,99唔肯湊,唸住俾我媽咪湊,C6又唔肯,係甘叫我辭工自己湊返。
好驚晤做嘢 ...
我一定會立刻應承,你就好啦!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

做ftm 都係一份工, 都好辛苦, 要好捱得悶, 生活冇晒規律, 好食得死貓, 仲要唔錯得 (因為同bb 性命攸關) 等等... 唔係人人都適合做ftm.

如果你去返工, 之後請個工人或者放個bb 去育嬰園度又得唔得?

樓主你既憂慮, 相信多數媽級既人都會明白. 如果經濟唔係冇你份糧就一定唔得既話, 你幾唔顧意都要以bb 為先, 因為湊bb 根本係父母既責任.

大宅

琴晚好認真咁同C6傾呢個問題,我講出我擔憂和顧慮話明晤想辭工(本人係個極度冇安全感既人+同99關係晤好,唔受尊重驚第時伸手同C6拎錢時又有說話聽,所以更加希望工作),但C6覺得我自私只唸自己地位晤理邊樣做對阿B好,C6講明就算我做

FTM,家佣和之前一樣,不會增加,仲話距如果俾多D都唔會增加我既安全感同地位
最後結論:99搬來同我地一起住幫手湊,堅決唔請工人

珍珠宮

2024年龍年勳章

C6講明就算我做FTM,家佣和之前一樣,不會增加,仲話距如果俾多D都唔會增加我既安全感同地位<----

自私的係你老公羅, 如你做FTM邊有可能唔加家用呀!!! 好彩你無應承佢唔係將來問佢拎錢有排你受, 仲有少少錯實鏟到你飛起!!!

由得99湊飽佢.

c.m.lai  係啦, C6 都好唔 support 你喎!! mouth:  發表於 12-10-19 12:43
希望每天開心渡過 ;-)

男爵府

我都將會做full time mum,雖然c6 唔係搵好多,仲要搵多份part time 先夠,但我地既想法係,慳d 但俾度個好既開始bb,始終自己教好過6299,因為長輩多數都縱架。。。
當然冇咩安全感啦,但係你諗下,同bb 一齊既每一日係唔會有機會追得到,而錢係搵唔完架。。。
我有個朋友俾99 照顧bb,每日都有野呻。。。
工人更加唔放心!

大宅

回覆:nelson8 的帖子

我如果係你,一定唔會辭工,因為我覺得你老公靠唔住,一定要有自己的工作同收入,我也都唔會卑99湊同同住,請工人,要自己阿媽帮手睇住。係人都知自己湊對bb講係最好,就算幾辛苦都係值得的,但一定要另一半的支持,但你的case ,如辭工,連自己的地位都不保,將來一定睇人面色。另外,如你同99關係唔好,千祈唔好住埋一起,仲辛苦個自己湊啊。

大宅

easyview 發表於 12-10-14 15:21
我如果係你,一定唔會辭工,因為我覺得你老公靠唔住,一定要有自己的工作同收入,我也都唔會卑99湊同同住, ...

同意,同99關係唔好仲同99住?你老公睇黎會幫99唔幫你,你仲唔抑鬱?

複式洋房

我老公都話叫我唔好做, 專心湊B, 無左我份人工, 我都覺得家庭收入少左好多, 好無安全感, 老公都有話我自私架......

搵定多o的錢, 第時生活好過o的過都無咁愁呀, 最近己經請左個賓賓來湊, 出年2月先生得.

有得做全職媽我都想架, 如果經濟上無負擔的話.

大宅

yee198211 發表於 12-10-14 16:23
我老公都話叫我唔好做, 專心湊B, 無左我份人工, 我都覺得家庭收入少左好多, 好無安全感, 老公都有話我自私 ...
咁快請定賓賓? 有無人幫你睇住賓賓架...阿B咁細俾賓賓照顧好似唔係好放心..

其實我人工得9K, 唔係多, 公司褔利又唔好, 老公一個月都有30K, 如果慳D洗都可以應付得到, 我唔想辭工最大原因可以話係驚99第時俾說話我聴, 99平時已經覺的我搵的少, 叫我成日轉工...

大宅

tsuichiling 發表於 12-10-14 16:00
同意,同99關係唔好仲同99住?你老公睇黎會幫99唔幫你,你仲唔抑鬱?

C6 之前都唔讚成我辭工既, 我話俾我媽咪湊阿B, C6都好OK冇問題, (之前問過99會唔會幫手湊B, 距話唔想, 咁我先決定俾媽咪湊,媽咪有返工, 但知99唔肯湊, 而對工人又唔放心, 媽咪辭工幫我湊阿B,媽咪知如果唔做嘢, 99肯定會俾好多說話我聴, 我到時會好難做, 仲話唔洗俾距咁多錢,)後來99知道我俾媽咪湊..99就同C6講唔好啦..如果俾我媽咪湊既..寧願距自已湊,或者叫我辭工做FTM, 話媽咪辭左工幫我湊B唔係幾好咁,

所以C6受完99既洗脑教育, 就覺的應該我自已照顧返阿B. ...

大宅

easyview 發表於 12-10-14 15:21
我如果係你,一定唔會辭工,因為我覺得你老公靠唔住,一定要有自己的工作同收入,我也都唔會卑99湊同同住, ...

就係因為C6靠唔住, 成日都聴晒99話, 所以我覺的自已冇地位,冇安全感,更加唔可以辭工...

洋房

全職媽媽超辛苦!!

男爵府

我都唔會quit job, 要問個男人拎錢感覺不好...prefer經濟獨立d~

公爵府

唔會辭職,我好怕無獨立收入,問人攞錢嗰種感覺,我鐘意有收入,有私己錢,同bb出街食嘢唔使就住就住。再講自己湊未必最好,我會揾錢請ee湊,夜晚自己湊返,解決呢個問題。

首頁

尾頁

跳至