婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想講我好興幸冇呢個問題,但係我感覺唔到c6同我媽咪相處得好…我想0係度伸下…首先,由於我生完冇耐,所以我地搬左返外家住…平時返左工就係我媽咪睇住bb…c6對於我媽咪湊仔方法好唔認同…最近c6覺得bb隻眼有d鬥雞,我媽咪話冇事係正常,佢都係堅持要睇醫生,到99都話冇事,c6先至冇野講…呢個都算! 尋晚我沖涼,c60係廳抱住bb但係不停喊,我媽咪0係房走出黎問洗唔洗幫手,佢即刻入房山埋門同bb講(你唔好喊啦,d人又以為我唔識湊仔架喇!) 我真係好hurt…我同c6講過好多次,話我媽咪唔緊要,不過唔好俾我知道囉! Jm們,點解我會係呢個角色架?我唔想因為搬左返黎而影響我同c6,什至c6同媽咪0既關係…c6又唔想請工人(何況我地冇本事請),又要返工,我餵人奶又唔可以放低俾媽咪或99湊…其實如果我地搬走,叫6299黎同我地住係咪會好d…我真係好唔想c6唔高興,我明白始終寄人籬下…我應該點好??多謝jm們睇晒呢份論文…

男爵府

1.你同你c6有自己的樓嗎? 近你99多d定你媽咪多d?
2.你媽咪會不會係你行開後, 對你c6講過些什麼,令他誤會了你媽咪呢? 你應該直接問清楚你c6點解會甘諗. 免得誤會愈來愈深?
3.你bb幾大? 打算幾時替佢介人奶?
4.你同你6299關係如何? 調番轉同佢地住, 惊到時變成你對佢地不滿

大宅

回覆:當大家煩緊婆媳問題時…

只不過角色調轉左姐…如果你地同99住…你就變左c6角色…c6就變左你角色…99就變左你媽角色…都算係比你老公知道婆媳糾紛原來係咁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

不如同你老公傾下先, 睇下問題出在邊度?

我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

大宅

引用:1.你同你c6有自己的樓嗎?+近你99多d定你媽

原帖由 kktsoi 於 12-10-18 發表
1.你同你c6有自己的樓嗎? 近你99多d定你媽咪多d?
2.你媽咪會不會係你行開後, 對你c6講過些什麼,令他誤會了 ...
1) 我地樓0係九龍,两邊屋企都係新界
2) 媽咪可以講左d咩令佢咁唔認同呢?!何況好少得佢地2個0既時間…Bb個pat up到紅晒損晒,佢同我媽咪講 (咁你要換蜜d片喇!) 我想信我媽咪唔會想up 我個仔個pat囉…媽咪聽完同我&dad講佢好唔開心…我媽咪錫c6多過錫我架!!
3) bb 3個月大ja…我諗冇咁快唔餵
4) 其實就算叫,6299都未必過黎住,最多可能weekend咁…但係冇咩意思,因為我地係平日要幫手

大宅

引用:只不過角色調轉左姐…如果你地同99住…你就

原帖由 FION_CHI 於 12-10-18 發表
只不過角色調轉左姐…如果你地同99住…你就變左c6角色…c6就變左你角色…99就變左你媽角色…都算係比你老公 ...
我0係bb同c6之間真係攞唔到個平衡…我地要返工,我又唔想c6住0係度唔高興,c6又想我自己湊…

別墅

如果你同6299住,另一個問題就會發生喇,可能問題仲多添!同c6平心靜氣傾下先啦!

大宅

引用:不如同你老公傾下先,+睇下問題出在邊度?

原帖由 newcook 於 12-10-18 發表
不如同你老公傾下先, 睇下問題出在邊度?
我講親都喊,唔想再為左呢個問題煩到c6…c6話佢唔覺得同我屋企人住會唔舒服,但係要佢冇得着住boxer通屋走都已經委屈左佢啦! 我有問佢點解針對我媽咪,佢話冇… (佢同我dad好多野傾,好buy我dad) 咁我仲可以點? 咩野叫 (人地又話我唔識湊仔)…冇人話過c6囉,我仲成日讚佢換片達人~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

carr_chap 發表於 12-10-18 16:44
我講親都喊,唔想再為左呢個問題煩到c6…c6話佢唔覺得同我屋企人住會唔舒服,但係要佢冇得着住boxer通屋走都 ...

咁睇落你老公無問題, 係咪你媽咪聽到句野唔開心?

fattymama  俾說話個外母聽都叫冇問題?  發表於 12-10-19 11:03

大宅

引用:如果你同6299住,另一個問題就會發生喇,可

原帖由 BoBo.F 於 12-10-18 發表
如果你同6299住,另一個問題就會發生喇,可能問題仲多添!同c6平心靜氣傾下先啦!

...
我可以忍,我識得點應付老一輩…何況我99都幾易話為…但係c6/男仔唔識或者唔會咁做 (至少我個一定唔會)

男爵府

i have the same problem as yours, i cried so many times as my husband said how my mother treat my baby is wrong, i was so hurt.

大宅

你c6成個女人咁?!

大宅

引用:Quote:carr_chap+發表於+12-10-18+16:44+我

咁睇落你老公無問題, 係咪你媽咪聽到句野唔開心?
老實講,冇人會想up到bb個pat損,但點解個問題推左去我媽咪身上? 佢只係bb婆婆…佢花咁多心機0係bb身上,連工都唔返但係c6唔appreciate…c6冇諗到我地都要換蜜d片,佢講到好局外人…其實要話0既都應該話我先啦,我至係bb個媽咪! 有好多野真係做左媽咪先至明白…如果c6係我個仔,我都會好傷心

大宅

引用:i+have+the+same+problem+as+yours,+i+crie

原帖由 tityting 於 12-10-18 發表
i have the same problem as yours, i cried so many times as my husband said how my mother treat my ba ...
Thats rude isnt it? Wish i could be occassionally deaf or blind

大宅

引用:你c6成個女人咁?! +

原帖由 melun 於 12-10-18 發表
你c6成個女人咁?!
Hahaha…多謝你0係我喊緊咁reply 0既時候有個笑位 係…我有時都覺…

男爵府

你C6要求好高啫,我唔會比人吓我媽咪囉,況且我覺得係你c6有問題,係針對外母。 bb咁細對眼係會有d唔對稱架啦, 男人抱bb, 通常bb都會無咁鐘意架啦, 咁都可以冷眼日頭幫你個仔換屎尿片,沖涼,餵佢飲奶,照顧佢的恩人, 你c6無心肝呀。

珍珠宮

carr_chap 發表於 12-10-18 16:57
老實講,冇人會想up到bb個pat損,但點解個問題推左去我媽咪身上? 佢只係bb婆婆…佢花咁多心機0係bb身上,連 ...

可能你c6講者無心呢, 唔好諗咁多, 佢都係緊張bb~

大宅

引用:你C6要求好高啫,我唔會比人吓我媽咪囉,況

原帖由 TropyC 於 12-10-18 發表
你C6要求好高啫,我唔會比人吓我媽咪囉,況且我覺得係你c6有問題,係針對外母。 bb咁細對眼係會有d唔 ...
所以有時我都想試下叫99湊,睇下佢係咪只係針對我媽咪…但我冇理由咁做架~

大宅

引用:Quote:carr_chap+發表於+12-10-18+16:57+老

可能你c6講者無心呢, 唔好諗咁多, 佢都係緊張bb~
冇錯,就係因為個個都緊張bb所以我好想知點解佢埋怨個長輩都唔埋怨下我呢…

男爵府

引用:Quote:原帖由+newcook+於+12-10-18+發表可

原帖由 carr_chap 於 12-10-18 發表
冇錯,就係因為個個都緊張bb所以我好想知點解佢埋怨個長輩都唔埋怨下我呢…

...
Exactly! 同我諗得一模一樣。差D搞到我產後抑鬱,仲要係我爸媽面前幫我老公兜

首頁

尾頁

跳至