論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

外傭姐姐話唔做,令我好煩又唔開心,忍唔住喊了出來!
老公想慳錢,原本等明年大仔升小一,細女讀N班,就唔請工人,找奶奶或保母接放學及照顧,收工才接回小朋友。依家唔湯唔水,都唔知請唔請?
又擔心收工仲要做家務,又要睇小朋友功課會好辛苦!
大家有無曾經歷無工人的經驗?可否分享下,俾d意見我?,:

男爵府

回覆:應否繼續請工人,大家可否給意見

伯爵府

回覆:應否繼續請工人,大家可否給意見?

D細佬咁細,自己又要返工,唔請唔得喎。

大宅

回覆 XYZABC 的帖子

跟樓主好相近都係有1大1細, 唔想再比個"唔知真蠢定假蠢"既姐姐激死, 我會選擇試試自己來, 日頭找屋企睇, 夜晚帶回家自己煮飯兼做家務, 如果頂唔到再算. 眼見大有人在, 都係1個睇2個細, 所以試下頂. 祝大家good luck!

珍珠宮

唔明你而家擔心放工做家務,咁明年唔用工人一樣要放工做家務

男爵府

引用:唔明你而家擔心放工做家務,咁明年唔用工人

原帖由 小紅梅 於 12-10-22 發表
唔明你而家擔心放工做家務,咁明年唔用工人一樣要放工做家務
同意,不過諗住大仔都時要幫手,同埋明年會搬近奶奶家,佢會幫下手! 現在住得遠,唔近奶奶,又不可以搬。

男爵府

引用:回覆+XYZABC+的帖子 跟樓主好相近都係有1

原帖由 FISHMA 於 12-10-22 發表
回覆 XYZABC 的帖子

跟樓主好相近都係有1大1細, 唔想再比個"唔知真蠢定假蠢"既姐姐激死, 我會選擇試試自己 ...
多謝你!依家好唔開心,好想喊! 做媽媽都係為了仔女,我都唔知做唔做到!

大宅

家務就每星期做2次囉,請鐘點或附近姨姨。努力,我都剛剛同姐姐分手鳥!

大宅

我情況近似,我有一仔現小二,細女26個月,上星期日工人姐姐放完假返來就同我resign話做到11月中,好彩我上個剛揾到幼兒園收細女讀N班可以朝8晚6,亞仔放左學就返託管班放七點,老爺幫手接放學,自己就放工買餸煮飯及做家務咁希望頂得到,會辛苦,但可以慳返啲錢。。。。。

男爵府

回覆:wisbaby 的帖子

多謝分享! 我有諗過用4000-4500元挽留工人,話晒大家賓主咁多年,佢辭職時都係到喊! 不過,老公反對,唔想仲容佢,話佢都唔係第一次話唔做,又成日發我仔脾氣,我老公都唔鐘意。加上我老公指我好鍚佢,佢都好自由,我們但求佢好好照料小朋友,煮飯洗衫簡單清潔便算,但佢突然唔做,又唔肯完成大半年合約,老公好嬲唔肯妥協。

男爵府

引用:我情況近似,我有一仔現小二,細女26個月,

原帖由 sweetmama2010 於 12-10-23 發表
我情況近似,我有一仔現小二,細女26個月,上星期日工人姐姐放完假返來就同我resign話做到11月中,好彩我上 ...
託管係私營補習社定係社福機構? 希望大家keep住分享沒有工人的日子係點過,等我學習一下!

男爵府

自己放工再做埋家務,仲要照顧仔女,辛苦就梗架喇!但比起要受工人氣,仲要俾筆錢佢地,或者各有各得失既。

別墅

回覆:heiphy 的帖子

你老公唔縱工人是全對,此風不可長。我工人舊年都突然話唔做,我都無請工人,初初好辛苦但後來每星期請家務姐姐幫手一次,好快已經過了一年,雖然有時好辛苦但大部份時間唔使對住個外人和總結年終慳唔少。值得既!

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

而家d工人又浪費$又激氣又不可靠,試下自己做多d,請鐘點,食呀清潔呀就將就d

珍珠宮

既然天意安排你個工人自然流失,你可以試下搞唔搞得掂先,唔試過點知自己一定唔得呢?無工人清潔就做疏o的,煮飯煮簡單o的,或者 weekend 炆埋一大煲食幾日。細路細唔食得幾多,你放工返o黎炒條菜就可以開飯啦~ 同老公傾下分工做家務,約法三章,講明無工人就要大家幫手,亦可籍此機會訓練小朋友要幫手做屋企o野。其實我地媽媽o既年代好多都係一腳踢。我成日覺得以前o的人得點解我地而家會唔得?

男爵府

謝謝各位支持! 原本諗住學大家的做法,可惜我奶奶突然話唔可以長期幫,好失望,依家好徬徨!

大宅

回覆 eg123 的帖子

我參加的是"社福機構", $800/月,每日3:30 - 7:00, 放紅日, 如學校有特別假期可加錢加託,
都幾好,亞仔返得幾開心, 開心過補習社.
但其實補習班社都OK, 不過就壓力大啲,每日除了要做學校功課外仲要做額外工作紙,我鄧佢辛苦,
所以轉去社福機構(但要事先入紙排隊).

大宅

我細仔出世到現在7歲了,一直請工人,到10月13日就炒了賓賓, 都無用工人有10天了,覺得家裡無外人感覺特別好,雖然放工回家辛苦一點,但有老公分擔家務.每日細仔放學後揾EE湊去補習社,到晚上7pm老公去接回家,然後幫手煮飯,洗衫,細仔自己去沖涼, 我回家後就開始煮飯,飯後同細仔睇下功課. 細仔都話屋企無工人姐姐好好, 如果學校假期,佢就去我媽到暫託.

每日時間緊迫,所以逢假期星期六或日,要買定一整個星期的餸.

無左工人,等D細路無咁依賴, 我覺得會好D!

水晶宮

你可以試下請住鐘點先,接放學及做少量家務,睇下掂唔掂.
鐘點既作用,其實類同99.
如果用鐘點都唔得,你就再安排請番個工人囉.
反正你都計劃唔用個工人啦,
依家只不過係早左少少姐,
唔洗咁擔心.

不過,我覺得工人係我家既必需品,唔係奢侈品,
日頭做野已經好累,我唔想再做家務.
我係屋企既角色,係陪伴女兒成長既好媽媽,唔係做家務既工人.
我盡量減少係屋企既workload,
留番D時間同精力,同阿囡玩、玩、玩,
透過遊戲,建立關係,
再啟導佢既人生

子爵府

我上一個工人做左年幾唔做, 新工人做左一個月又走左, 我頂佢地唔順啦, 我暫時請左個家務助理日日黎湊小朋友同煮飯兼簡單清潔, 最初都唔慣, 因為有好多家務要自己做返, 例如洗碗, 熨衫, 但慢慢會慣, 依家都係兩個禮拜我已經好enjoy冇工人既日子, 有時d agent打俾我話有工人俾我見我都會問得好詳細, 係好好條件既我先會諗, 好開心, 依家我唔洗靠佢地, 有返一個正常既家, 呢兩星期我發覺咩都用得慢左, 包括洗潔精, 厠紙, 有時係度諗, 俾家務助理既錢係多左d, 但佢地始係本地姨姨, 俾錢佢地賺真係條氣寧舍順d, 佢地真係好落力, 唔偷懶, 煮野又好食, 又有sense, 仲唔洗勞氣, 屋企地方都大左好多呀.

你有老人家睇, 其實可以試下, 唔得至再請返啦.

首頁

尾頁

跳至