樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

睇中左間二手居屋,用綠表買,但業主當年買樓時的折扣率係50%,如果我買這單位,將來若我要補地價的話,是否都是要補50%,定是以我而家的購入價、現時估值去重新再計過折扣率呢

別墅

以當時市價,有測量師去你單位估價,估200你就補100

大宅

引用:以當時市價,有測量師去你單位估價,估200

原帖由 mfmak2000 於 12-10-30 發表
以當時市價,有測量師去你單位估價,估200你就補100
謝謝你的解答但是佢而家賣俾我俾唔足50%我,例如佢而家賣俾我260萬,但現時市值約380萬,其實佢俾得31.5%折讓率俾我,但我將來就要補番足50%的地價嗎

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

係呀, 個折扣率係跟佢向政府買時果個, 唔係佢賣俾你果個. 你講嘅巿值380, 係自由巿場價? 如果係, 綠表價唔值260.

大宅

TsuiYan 發表於 12-10-30 17:25
謝謝你的解答但是佢而家賣俾我俾唔足50%我,例如佢而家賣俾我260萬,但現時市值約380萬,其 ...
YES,你可以諗成係業主綠表係賣貴O左比你,
你覺得比起又唔介意浪漫O左個綠表資格,
比多120萬補足價就可以

大宅

引用:係呀,+個折扣率係跟佢向政府買時果個,+唔係

原帖由 tantanmama 於 12-10-30 發表
係呀, 個折扣率係跟佢向政府買時果個, 唔係佢賣俾你果個. 你講嘅巿值380, 係自由巿場價? 如果係, 綠表價唔 ...
380萬係自由市場價呀(銀行估價),因佢而家這個單位比起同屋苑平十幾萬,但就原來佢當初係50%折讓率,咁我買左的話將來補地價咪好,除非我唔打算賣啫mouth:mouth:
好煩惱,但謝謝你的解答

別墅

你可以睇佢張屋契,睇當時賣入價幾多,折讓價幾多,再計算你就知道實則差價
( 折扣率 ) 係幾多。

大宅

引用:Quote:TsuiYan+發表於+12-10-30+17:25+謝謝

原帖由 eddy0clng 於 12-10-30 發表
YES,你可以諗成係業主綠表係賣貴O左比你,
你覺得比起又唔介意浪漫O左個綠表資格,
比多120萬補足價就可以
但俾唔起三成手期

大宅

引用:你可以睇佢張屋契,睇當時賣入價幾多,折讓

原帖由 mfmak2000 於 12-10-30 發表
你可以睇佢張屋契,睇當時賣入價幾多,折讓價幾多,再計算你就知道實則差價
( 折扣率 ) 係幾多。 ...
經紀覆話業主係97年10月買入,購入價係$1079800,當時市值係$2160300,我計過係50%

大宅

TsuiYan 發表於 12-10-30 18:02
但俾唔起三成手期
白表都可做9成

別墅

回覆:HELP!二手居屋問題!!

咩事,綠表果隻用公屋換居屋唔使補地價。係賣出去自由二手市場先要補地價。你係綠表都唔關事,果價當然唔會預果50%啦!

大宅

TsuiYan 發表於 12-10-30 17:25
謝謝你的解答但是佢而家賣俾我俾唔足50%我,例如佢而家賣俾我260萬,但現時市值約380萬,其 ...
原則十足市值380莴,折扣50%>>第二市場價应是190莴一般居二客都会比多少許(10-20%),即210-230 la.

大宅

TsuiYan 發表於 12-10-30 17:46
380萬係自由市場價呀(銀行估價),因佢而家這個單位比起同屋苑平十幾萬,但就原來佢當初係50%折讓率,咁我 ...
小心重售單位吾同補地價比率好的陷阱,以為平左其實笨左;.
吾好淨睇面價,全部用十足市值x折扣率計才準.

大宅

TsuiYan 發表於 12-10-30 18:04
經紀覆話業主係97年10月買入,購入價係$1079800,當時市值係$2160300,我計過係50%

...
Bingo.

大宅

坦白說, 我估而家唔會有業主會跟折讓價賣樓!

同埋買居屋主要係要自住 , 如果想要賣樓當投資, 可能有其他更好CHOICE...

別墅

你就好,有綠表,可以唔洗補地價

大宅

引用:Quote:TsuiYan+發表於+12-10-30+17:46+380

原帖由 wiw825 於 12-10-30 發表
小心重售單位吾同補地價比率好的陷阱,以為平左其實笨左;.
吾好淨睇面價,全部用十足市值x折扣率計才準.
...
謝謝你的解答其實都有另一間選擇,同一個屋苑,30%折扣率,開價278萬,而家就要考慮將來會唔會賣,雖然而家就覺得係自住,將來應該唔會賣,但將來嘅事又話唔埋,煩惱中mouth:mouth:

大宅

引用:坦白說,+我估而家唔會有業主會跟折讓價賣樓

原帖由 roselai 於 12-10-31 發表

同埋買居屋主要係要自住 , 如果想要賣樓當投資, 可能有其他更 ...
雖然係咁,但銀行估價差好遠呀,最高嗰間估得205萬咋同埋我雖然係自住唔諗住賣,但將來嘅野好難講,當然都要計算吓啦

大宅

引用:坦白說,+我估而家唔會有業主會跟折讓價賣樓

原帖由 roselai 於 12-10-31 發表

同埋買居屋主要係要自住 , 如果想要賣樓當投資, 可能有其他更 ...
雖然係咁,但銀行估價差好遠呀,最高嗰間估得205萬咋同埋我雖然係自住唔諗住賣,但將來嘅野好難講,當然都要計算吓啦

大宅

TsuiYan 發表於 12-10-31 13:22
謝謝你的解答其實都有另一間選擇,同一個屋苑,30%折扣率,開價278萬,而家就要考慮將來會唔 ...
從來買一/二手居二都諗住到尾,住到死為止.
現實係点解有人賣呢!

以前抽左成十次居屋唔中,原來蔡翁失馬,

住左居屋换楼好難,因有補地價問題.

想放租又唔得;番按/加按/轉按都唔使諗.

我就寧願住細間D私人楼,有個好開始.

首頁

尾頁

跳至