2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

別墅

我係全泵媽,囡囡而家兩個月大,近一個星期囡囡食量好唔穩定,之前每3小時食150ml,而家日頭3-5小時一餐都有,多數會食哂150ml,但總有1-2餐只食得50-100ml。我只可以本住feed on demand(雖然係泵+_+),每次都俾150ml,睇佢一個鐘食得幾多。
想問有冇媽媽都

別墅

回覆:食量好唔穩定(兩個月大)

想問咁係咪正常?

複式洋房

我個仔都一樣。人奶,埋身加pump出黎喂。一時飲3安,一時4安。但埋身就唔知食幾多。一時15分鐘,一時20,30,40分鐘。我都係feed on demand. 呢排仲有時吐奶。真係搞到我精神緊張

別墅

引用:想問咁係咪正常? +

原帖由 Veg_B 於 12-11-01 發表
想問咁係咪正常?
我個囝一時食90ml,一時120ml,一時2個鐘喊食,一時3個鐘,見佢喊得咁淒涼,連我手臂都咬埋,又唔忍心要佢捱餓,搞到依家冇晒規律,我都想知點算好!?

大宅

我囡囡都係, 以往食開4安士一餐, 3-4個鐘食一餐, 呢一個星期唔知做咩唔肯食, 每次最多3.5安, 有時1-2安就收工, 用條脷頂番個奶嘴出嚟。佢不停瞓, 食得少但又唔肯食得密, 食1安諗住一個鐘後餵佢, 佢唔肯起身食, 就算起左身食兩啖就又瞓左。本身已經係細碼B生長線10, 星期二兩個月大去打針上磅跌左落5!! 好擔心

大宅

但佢又精神極好, 不停講野, 都有大小便, 只係體重增得好唔理想, 已經兩個月大, 得4.19kg。我都想知佢做咩突然間食量咁唔穩定!

禁止訪問

大宅

我每女都係,雖然食量唔太大分別,不過食奶時好鈕成日喊,唔知做乜!

大宅

我阿b都係呀,滿月前食得又快又好,但之後食得慢又訓,次次玩一個鐘,食1,2安就唔想食,有時仲發脾氣喊,好懊惱,點解會性情大變,唔通咁快厭奶?

複式洋房

我個b都有同樣情況,剛出世未滿月食奶好快,宜家成日食到一半就喊唔停。大部份時間食四安,但有時扭到只係食三安到。。仲要食成45分鐘。。

複式洋房

我仔五星期大都係咁,之前三個半鐘食4安,依家四個鐘都只係4安,仲要餵親奶都打哂交,係咪厭奶?

大宅

今日去左睇醫生, 問左佢關於飲奶唔穩定嘅野, 醫生話其實唔需要理佢飲左幾多安, 只要每四個鐘都有一條好濕嘅片片, 而尿尿唔係金黃色, 而且好好精神成日手舞足蹈就可以。食幾多安呢D野係D人覺得唔實在所以訂話要食幾多, 其實睇尿尿先準。生長線個D都好多都同父母遺傳有關, 重啲輕啲唔需要太介意。聽完醫生咁講, 放鬆左啲。

wingalan    發表於 12-11-24 14:53

大宅

回覆 Veg_B 的帖子

哇....你地飲甘多架,我仔又廿幾日到而家52日啦,每日都唔知有無食60cc奶粉,其他食人奶就唔知食幾多啦,我本身人奶就少啦加上佢飲幾下就訓啦

大宅

我個女都係。亂晒。食120都要分幾次。食成兩個鐘先食完。好攰呀。。

大宅

回覆 wandy775 的帖子

咁你個仔依家幾磅呀? 我個囡兩個月大,都係得4.19 KG

大宅

回覆 tweetycheung 的帖子

我都係 啱啱餵完2安唔肯再飲, 掃完風一個鐘後諗住再餵, 點知又嘔番1安出黎我仲係泵媽, 餵完佢, 玩完再俾佢訓自己再泵奶, 好辛苦

好大壓力, 雖然醫生檢查完話健康, 但出親好就俾人問係咪啱啱滿月、點解唔俾開奶茶佢等等

大宅

回覆 penguinguin 的帖子

出世3.19,40日去健康院5.012,而家唔知呀,人奶都係食得好少炸,泵出來都唔肯食

大宅

作死囉。唔止食奶亂。連訓覺都亂。剛剛七點要食。佢無食。勁喊。姐姐抱唔掂。到我抱扭兩扭訓左。到而家都未醒。。

大宅

同佢搏鬥2星期後,發覺佢飲奶時好眼訓,所以勁扭計,現在要哄佢訓下,唱下歌仔,等佢心情平伏,半睡下就飲到5安,不過成個過程足足1個鐘,食完掃風後就訓醒,激死!唔知係咪現在d bb太叻,咁細個已經有主見say no, 我奶奶成日話佢比前揍既bb好乖, 話飲就飲,話訓就訓!
出世6.7 lbs, 1.5 month 11.6 lbs

大宅

回覆 penguinguin 的帖子

我係半泵媽,有時辛苦泵完佢唔食真係好hurt, 倒奶粉感覺好些,不過只要阿b肯乖乖飲,我都冇強求係咪人奶lu, 要成功喂人奶都好depend on bb 情況,bb唔合作好難維持!
你試下一路唱歌,拍下佢咁餵,訓訓下,但又唔好完全訓著咁餵,試下得唔得

首頁

尾頁

跳至