婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位親子王國靚太

本人有個好好太太,好大方好識諗,幫我生了個可愛的小龍女,今年5個月大,我們一家四口,我,我老婆,我個女,我媽媽一起住埋一間公屋,呀爸一早不在人世,老婆而家冇做嘢,日日對住我呀媽,呀媽覺得我對我老婆好好,完全冇理佢咁,成日發我俾氣,但我其實沒有變過,只是最近多了小孩要照顧冇咁多時間同佢講嘢,於是佢就發我老婆俾氣,令我老婆好難受,我自己站時冇能力搬出去住,回家感覺好唔開心,壓力又大,我知道香港好多人對面對這個問題,因為租金太貴,始終相見好同住難,我是好孝順我媽媽的,但她的性格什麼都要面子,HELP!!!!!!!!

伯爵府

回覆:我係男人,已婚,呀媽成日唔like我老婆點算!!!!Help

兄弟,呢個好死政播

你媽媽要番工嗎?

我同你差不多,不過最後我頂吾順我亞媽所以分開咗住啦:;pppp:

慢慢來, 吾洗急, 但最緊要快.

大宅

陪月勳章

搵日, 同你阿媽去飲茶, 兩仔乸平心靜氣傾下啦
大約係話, 你結左婚, 錫老婆仔女係應該的, 注意力分散左亦係正常
如果唔想你難做就唔好成日發脾氣, 頂唔順就只有你搬, 到時亦會少機會見面

複式洋房

寫我心情 發表於 12-11-21 00:01
兄弟,呢個好死政播

你媽媽要番工嗎?

兄弟,我媽媽20年冇做嘢,日日睇電視,因為冇人請佢

複式洋房

ginnie717 發表於 12-11-21 00:05
搵日, 同你阿媽去飲茶, 兩仔乸平心靜氣傾下啦
大約係話, 你結左婚, 錫老婆仔女係應該的, 注意力分散左亦係 ...

謝謝你意見
我巳經試過平心靜氣和媽媽吃過飯,都講過我結左婚,就要照顧好他們,買埋禮物送俾她,但我媽媽好了一排,她的性格又出來了,我已經好孝順了,我30歲都還沒夠,結婚擺酒生小朋友完全係自己一手一腳搞,但現在有了小孩我媽媽也好像不想多理,我老婆一個帶,我回家看見她也很辛苦,她也沒有半句埋怨,我現在只能再和媽媽說說

複式洋房

係香港生活壓力越來越大

珍珠宮

你阿媽呷醋,同我99一樣。搬走後覺得好D。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果你媽冇做野,一係問佢想唔想湊B,你老婆出去做野囉,少見d少d磨擦

love_ling  X3  發表於 12-11-21 10:03
siu_siu828  X2  發表於 12-11-21 03:21

複式洋房

引用:你阿媽呷醋,同我99一樣。搬走後覺得好D。

原帖由 Minnie2010 於 12-11-21 發表
你阿媽呷醋,同我99一樣。搬走後覺得好D。
香港實在有太多人同我一樣情況

複式洋房

引用:如果你媽冇做野,一係問佢想唔想湊B,你老

原帖由 rayrayus 於 12-11-21 發表
如果你媽冇做野,一係問佢想唔想湊B,你老婆出去做野囉,少見d少d磨擦
距20年無做過野,可以做咩?阿b距話唔識湊。佢又唔打麻雀,又唔同D朋友去下街,真難搞。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cmf777 發表於 12-11-20 10:48
距20年無做過野,可以做咩?阿b距話唔識湊。佢又唔打麻雀,又唔同D朋友去下街,真難搞。

...

冇辦法,你老婆如果唔做野你更冇可能搬出去,有多一份人工點都幫補下,你阿媽話唔識湊,但講真點會唔識? 你地兩個都有野做之後咪俾多少少錢佢當飲茶,唔係你地兩公婆只會一世都同佢住公屋,係咪? 你老婆做野同佢見少d,就冇咁多衝突

男爵府

回覆:我係男人,已婚,呀媽成日唔like我老婆點算!!!!Help

好明顯,在家中有3位女性。而你媽媽在你心中的位置,應該去到最後了,所以她唔開心。你有沒有其他兄弟姐妹?另外,介紹她去社區中心,做下義工,見多d個世界,接觸多d人。讓她知道她的人生還有很多很多可能性。

冬天的味道

複式洋房

引用:Quote:cmf777+發表於+12-11-20+10:48+距20

原帖由 rayrayus 於 12-11-21 發表
冇辦法,你老婆如果唔做野你更冇可能搬出去,有多一份人工點都幫補下,你阿媽話唔識湊,但講真點會唔識? ...
因為我三姐弟都係人地湊大,試過叫佢湊但係佢話兩歲識行識講先好叫距湊。

複式洋房

引用:好明顯,在家中有3位女性。而你媽媽在你心

原帖由 mixmos 於 12-11-21 發表
好明顯,在家中有3位女性。而你媽媽在你心中的位置,應該去到最後了,所以她唔開心。你有沒有其他兄弟姐妹 ...
哈哈,又幾有道理。但佢份人好要面,唔會去社區中心咖。我都想佢出去開心下,二十幾年了以電視為友,我可以點?

大宅

引用:各位親子王國靚太本人有個好好太太,好大方

原帖由 cmf777 於 12-11-20 發表
各位親子王國靚太

本人有個好好太太,好大方好識諗,幫我生了個可愛的小龍女,今年5個月大,我們一家四口,我, ...
好簡單你係獨仔
佢覺得你老婆搶左個仔
咪吃醋

我老公也是獨仔

伯爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆 cmf777 的帖子

試下一齊多D親子活動啦,帶埋bb同佢一齊去郊外或其他地方玩下,大家玩多d,了解多d,可能會好d。
BTW,如果佢對妳老婆冇理取鬧,你都應該好好同媽媽傾下,冇謂令妳老婆受委屈唔開心。

男爵府

叫你太太去做野,一來冇咁多衝突二來兩份人工買樓都快D啦

伯爵府

引用:Quote:原帖由+rayrayus+於+12-11-21+發表如

原帖由 cmf777 於 12-11-21 發表

...
兄弟,百分百身同感受呀

當日我好聲好氣又試過,皮氣又發過,連信都寫過!我亞媽好似明但吾接受攞:;pppp:

所以我家有母子關係問題而冇乜婆媳問題。到最後都係分䦕住

如你媽媽冇人請,叫老婆出去搵份工做啦,如bb放心比99睇就比,如99吾想接手或老婆吾中意便放去幼兒院啦,最低限度2位太太小咗見面小d問題架,believe me!

慢慢來, 吾洗急, 但最緊要快.

禁止發言

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+mixmos+於+12-11-21+發表好明

原帖由 cmf777 於 12-11-21 發表
哈哈,又幾有道理。但佢份人好要面,唔會去社區中心咖。我都想佢出去開心下,二十幾年了以電視為友,我可以 ...
唔肯去老人中心, 社區中心, 不如帶你媽媽去做義工幫下人? 佢咁要面子幫到人應該開心丫, 好似觀世音菩薩救世主打救人咁, 出去得多識左班朋友就會開心好多啦. 又或者帶佢去下教會? 再唔係, 買部手提電腦過佢, 俾佢一個用既, 然後請佢去社區中心學用電腦.

首頁

尾頁

跳至