嬰兒用品

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

我而家7W,我是做IVF而懷孕的,day14 hcg 400 ,day16 1550, 醫生當畤時估計係孖胎,但5W照得一個胎,6W照有2個,巳經十分驚喜,但7W照有3個,其中一個心律有d慢,醫生建議減胎,但我好驚,即時喺診所哭出來,醫生安慰我話如果唔減對身體不好因對我負荷太大,老公都好擔心,而家都唔知點,醫生係搵第二個醫生減胎的,當時醫生互相通電話講我既情況,減胎的醫生話睇多10日後照心律弱d嗰個會唔會自然停先決定,我好擔心減胎的風險,而家要等到1/12照先知,各位可以俾d意見嗎?

禁止訪問

大宅

回覆:急:三胞胎的決擇

唔好唔開心,你的心情會影響小朋友架!你開心些,小朋友心跳可能會正常返!加油呀!

大宅

如果B的身體狀況不好,減胎會好一些,我三B身體都差不多,所以才會全生下來,
早產兒會遇到很多讓人心痛的事,說實在的,寧可要一個健健康康的,也不要三個身體不好的是吧!若孩子身體不好,受苦的不只是大人,而是BB呀!

大宅

我只是孖胎!但我已覺風險很大,如三胎,我會減胎!

複式洋房

回覆:VPL 的帖子

我都有睇過Facebook 的四千金,我覺得佢媽媽好堅強同好幸運,但佢係自然懷孕的,所以相比在我的case有d不同,事源:因我年齡已有35yrs, 所以醫生建議我放3粒已受精胚胎(2粒grade1,1粒grade 2)佢話為左增加成功率,佢話以我年齡同佢既經驗中3胞胎係得百份之0.9,所以我接受佢既建議,但估不到真的中了!anyway 好多謝你既回應同意見thx^^

複式洋房

回覆:chou2bb 的帖子

多謝你既回應,我都好掙扎,但醫生話就算ok 都想我減,因為佢覺得太大風險,佢係一位以安全同十分細心的醫生,我是十分相信佢,但減胎都有10-15%機會流產,我好驚影響其他2個!而家進退兩難,一諗起就想哭!

複式洋房

引用:我只是孖胎!但我已覺風險很大,如三胎,我

原帖由 Saboc 於 12-11-21 發表
我只是孖胎!但我已覺風險很大,如三胎,我會減胎!
我都覺得,但減胎又有風險,唔知有冇朋友仔有減胎資料比到我參考!thx

複式洋房

引用:唔好唔開心,你的心情會影響小朋友架!你開

原帖由 rinerine 於 12-11-21 發表
唔好唔開心,你的心情會影響小朋友架!你開心些,小朋友心跳可能會正常返!加油呀!

...
Thx

子爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 趣教勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:急:三胞胎的決擇

問多個醫生意見,大小平安最緊要,加油

複式洋房

引用:問多個醫生意見,大小平安最緊要,加油 +

原帖由 ss_chiu 於 12-11-21 發表
問多個醫生意見,大小平安最緊要,加油
我老公都係咁講,但係咪要問一d做IVF既醫生呢?因為未做IVF之前都有見過呢一方面的醫生,有d醫生好求期,一d都唔細心,非常冷漠,所以有冇醫生可以介紹下

複式洋房

回覆:Nic-net 的帖子

You may try my fertility doctor - Dr Alex Doo 杜堅能. He\'s very patient.

子爵府

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

雖需我唔係孖B媽..
但我覺得既然緣份來..
不如等個天/BB決定吧..
可能會無事呢..始終人工減胎都有風險嘛..
可能3個BB都想留低呢..給他們一個機會吧!!
祝你一家身體健康!!順順利利!!

KiKi_-0-    發表於 12-12-19 13:51
SandyCPS    發表於 12-11-23 21:17
LIANGWU85  AGREE  發表於 12-11-22 13:45

複式洋房

引用:You+may+try+my+fertility+doctor+-+Dr+Ale

原帖由 Spinningaries 於 12-11-22 發表
You may try my fertility doctor - Dr Alex Doo 杜堅能. He's very patient.
Thanksi will try

複式洋房

引用:雖需我唔係孖B媽..但我覺得既然緣份來..不

原帖由 soso3509 於 12-11-22 發表
雖需我唔係孖B媽..
但我覺得既然緣份來..
不如等個天/BB決定吧..
我都好希望係咁,唯有等個天同bbs決定,其實3個bbs我同老公心理上可以接受冋希望擁有,但我醫生十分不贊成,因為佢真係一個好有醫德同原則既醫生,佢係有少少危險都唔會俾病人冒險的!我都唔知點面對,我老公話下次再同醫生傾下!先再決定!

子爵府

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Nic-net 發表於 12-11-22 02:33
我都好希望係咁,唯有等個天同bbs決定,其實3個bbs我同老公心理上可以接受冋希望擁有,但我醫生十分不贊成 ...
同埋會唔會個醫生怕影响自己在醫生界的明聲??
因為我覺得就算咩情況都有風險的時侯..應該由你們一家去決定嘛..
BB不在他身上..自然不明白個感受!!何況...當初係佢建議你個做法..
不過點都好..媽媽,你要加油呀!!BB們都會一起同你努力架..
多D同佢地傾下計丫..睇下佢地想點決定吧..等你報喜!!
RELAX~~~

複式洋房

好媽媽勳章

回覆 Nic-net 的帖子

其實好多醫生都一定叫人減胎,因為三b 出世後要住院起瑪1 month;政府資源根本不足,所以實會講最壞情況令您減胎!我最後唔減,而家三胞胎健康活潑;仲好孝順如果當年真的減胎,一定後悔一世
樓主您要堅強!您都放棄,他們會知道
生命寶貴,更何況三個小生命.........

waiwaiffff    發表於 12-12-4 15:27
mandychanlok    發表於 12-12-2 20:49
pomanlife    發表於 12-11-28 14:44
SandyCPS    發表於 12-11-23 21:18
LIANGWU85  AGREE  發表於 12-11-22 13:46

複式洋房

引用:Quote:Nic-net+發表於+12-11-22+02:33+我都

原帖由 soso3509 於 12-11-22 發表
同埋會唔會個醫生怕影响自己在醫生界的明聲??
因為我覺得就算咩情況都有風險的時侯..應該由你們一家去決定 ...
好多謝你既意見,我從來冇諗過對佢係會有影響,多謝你俾到呢一個方向我,但佢対所有病人都好好,又細心又詳細,從來唔會因為外面等緊既病人有幾多就求求其其,其實講真我真係好多謝同感激佢,因為第一次睇佢係因為從另一個醫生檢查中得知自己兩邊輸卵管塞咗,但嗰位醫生十分冷漠,完全冇関心我,浄係同我講如果想懷孕要做IVF ,而做IVF前要做先攪掂輸卵管先,佢話一係通,一係切,一係加夾夾住佢,佢叫我自己揀,我心諗㤐揀,我都唔識又唔明有咩分別,佢求期講完就叫我返去諗下,我覺得佢唔好,所以睇咗而家呢位醫生,佢係呢個case𥚃續一解釋給我知呢三種方法係要做手術用內規鏡先可以評估同決定,因有機會兩邊情況𣎴同,如果可以通到重有機會可以自然懷孕,終於我決定搵佢做手術,手術本身1個半鐘,但居然做多咗1個鐘,因為佢話第一次係做咗邊通左,所以佢右邊都想幫我通,但因為太嚴重所以要切(因佢想盡量通所以時間用多咗)我真係好感激佢,我覺得佢做醫生好有heart ,佢從來唔去旅行,因為佢要將所有時間留給病人,回饋社會,sorry講得太長不過我都覺得應該由我哋決定,但其實佢在做IVF前有同我講話如果三胞胎一定要減,而我又明白並同意(因為佢話冇以我年齡冇幾多個有咁好卵子,0.9/100%)我又唔想逆佢意,好似唔信佢咁!

複式洋房

引用:回覆+Nic-net+的帖子 其實好多醫生都一定

原帖由 jellyfishy 於 12-11-22 發表
回覆 Nic-net 的帖子

其實好多醫生都一定叫人減胎,因為三b 出世後要住院起瑪1 month;政府資源根本不足, ...
你好勁呀!係咪自然三胞胎!bbs幾多週出世呀?!我都好擔心後悔同揀錯決定?重有9日覆診先知同要決定,人生中都冇試過咁緊張既!

大宅

我覺得你宜家先至7週左右,可以等多小小時間,睇吓BB 架情況,再作決定.佢係一個生命,要考慮清楚.

首頁
12345...6

尾頁

跳至