婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

完全無問我地得唔得閒,仲要我地帶埋阿b去,c6話又大壽?舊年咪去過囉?99就話上年係普通食飯

查實如果係佢個仔直接打俾我地邀請,問下我地得唔得閒,我都仲會考慮下,家下99一句「你地一定要去」,我就一定唔得閒應酬佢d親戚了,誰有空去做人肉佈景版啊:;pppp::;pppp::;pppp:99到時問到,才說唔得閒,無應承過會去

大宅

回覆:99話佢阿哥大壽,我地一定要去喎

其實如果c6舅父真係大壽(eg 70,80,90),就一定要去。如果你99亂咁話佢自己阿哥大壽而迫你吔去,阿哥會折壽。咁大個人亂咁講野

大宅

總之佢迫我我就一定唔去,如果佢強行捉阿b去攪到我都要跟埋去,我斗零人情都唔會俾,請臨記都要錢啦,唔收佢錢算仁至義盡

大宅

畀面勳章

舅公大過天~ 你99有道理的~ 事前通知已經好好~

由原產地直接進口~純天然~無添加~日日新鮮製造~
BB的最佳食糧......母乳~

大宅

引用:舅公大過天~+你99有道理的~+事前通知已經好

原帖由 crystals 於 12-12-10 發表
舅公大過天~ 你99有道理的~ 事前通知已經好好~
點解舅公大過天?

大宅

畀面勳章

wingwong1102 發表於 12-12-10 12:55
點解舅公大過天?
天上雷公~ 地下舅公~

大宅

引用:Quote:wingwong1102+發表於+12-12-10+12:55

天上雷公~ 地下舅公~
呢句野我聽過,但點解?

男爵府

回覆 wingwong1102 的帖子

你C6想唔想去?本身你C6同舅父佢哋熟唔熟架??老人家有時係會霸道D嘅...不過佢哋都係要面啫...如果可以咪盡量將就一下囉!

大宅

畀面勳章

wingwong1102 發表於 12-12-10 13:04
呢句野我聽過,但點解?

雷公電母之職,原來是管理雷電。但是自先秦兩漢起,民眾就賦予雷電以懲惡揚善的意義。《史記》的《殷本紀》稱「武乙無道,暴雷震死」。王充《論衡》的《雷虛》篇稱「盛夏之時,雷電迅疾,擊折樹木,壞敗室屋,時犯殺人」,「其犯殺人也,謂之陰過,飲食人以不潔凈,天怒擊而殺之。隆隆之聲,天怒之音,若人之響噓矣」。其雷電都具有代天行道、懲罰陰過、震死暴雷的意思。道教繼承中國古代對雷公電母的信仰。唐五代高道杜光庭在其編定的《道門科範大全集》的多種祈求雨雪的科儀中,都以雷公電母作為主要啟請的神靈。北宋以後的神霄派、清微派道士施行雷法,《道法會元》稱雷法之基礎是「氣」,「道中之法者,靜則交媾龍虎,動則叱吒雷霆」,而雷公作為主管雷霆的九天應元雷聲普化天尊(即雷祖)的下屬神靈,在施法中予以迎送、召喚、調遣和施雷等事。

再說“舅公”的權限

舅權,即舅父權。舅父,也稱舅舅、舅公、舅翁,是母系家族中的兄弟輩人,親族中稱“娘家門上的人”是娘家的全權代表。全國各地家族之外有“舅公為大”的說法,在家族事務的仲裁中也賦予他很大的權力,是與親族間分家析產和評斷疑難棘手事務相關的。由於舅父的姐妹出嫁後,所生子女在血緣上還有聯繫,當外甥之間有財產糾紛或對其他一些重大事情出現分岐時,做為舅公可能較為公正地裁決。他們的干預往往能起很大作用。

故舅父權在民間傳統的家族和宗族關係中占一席重要地位。因此,民間到處都有“親戚舅為大”的俗諺,甚至有“天上雷公,地下舅公”或“天上有天公,海裏海龍王,地上母舅公”等比喻,都說明舅公權力的作用。

因此,也就牽引出【天上雷公,地下舅公】這諺語,但為什麽不叫【天上電母,地下舅公】呢?中華文化皆以陽對陽,所以,“雷公”對“舅公”。以“雷公、電母”的懲惡揚善來比喻“舅公”在家族中被受尊重的地位和權力去解決紛爭及仲裁了。

matthewconnielo    發表於 12-12-10 16:30

伯爵府

引用:Quote:wingwong1102+發表於+12-12-10+12:55

天上雷公~ 地下舅公~
我媽咪都成日講呢句說話,因為有好多中國地方習俗都認為舅父舅公係一個要值得尊敬既長輩,我媽咪講,佢以為如果舅父未到女家,新娘係唔可以出門的!

伯爵府

引用:Quote:原帖由+crystals+於+12-12-10+發表天

原帖由 showman 於 12-12-10 發表
我媽咪都成日講呢句說話,因為有好多中國地方習俗都認為舅父舅公係一個要值得尊敬既長輩,我媽咪講,佢以為 ...
係"以前"

fra924wong  以前…!!  發表於 12-12-11 14:26

大宅

畀面勳章

所以舅公係一個家族入面地位好高~

大宅

唔怪c6舅父成日胡說八道,講咩回歸所有香港人都應該高興,無共產黨就無新中國之類的屁話

子爵府

將心比己,舅父生日請得都一定要到架啦!正如你老公因為一時之氣,唔順超你媽媽要佢一定到而唔去你舅父大壽,咁你ok唔ok先?

大宅

我驚我到時忍唔住串佢

大宅

引用:將心比己,舅父生日請得都一定要到架啦!正

原帖由 ABBC 於 12-12-10 發表
將心比己,舅父生日請得都一定要到架啦!正如你老公因為一時之氣,唔順超你媽媽要佢一定到而唔去你舅父大壽 ...
我根本不會要求c6出席任何我屋企的活動,c6都一樣從來不會迫我

大宅

畀面勳章

去長輩生日飯係禮數~ 你99又唔係指定要你送禮OR打個金壽桃已經好好~ 你咪當去俾面派對囉~

大宅

引用:所以舅公係一個家族入面地位好高~

所以舅公係一個家族入面地位好高~
啊!即是長兄為父!明白了

水晶宮

本來去就冇嘜野既.但好似命令咁就明明得閒都會放佢飛機.

大宅

引用:本來去就冇嘜野既.但好似命令咁就明明得閒

原帖由 貧窮媽媽 於 12-12-10 發表
本來去就冇嘜野既.但好似命令咁就明明得閒都會放佢飛機.
全中

首頁

尾頁

跳至