自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

今晚和兒子去荷里活廣場會合老公吃飯. 我和兒子泊好車後等候電梯, 入電梯時最前有一pair男女, 接著是一個男人和小孩, 跟著是我和兒子, 最後是一個女人和小孩. 2大人2小孩是一家人, 他們一入電梯便擠在按制位置, 可能小孩們都愛按制吧, 我和兒子跟本看不到按制.

兒子因為剛和爸爸通完電話, 對著我說我們去2樓. 到1樓開門時, 一家四口出去, 那女人對住我兒子說, 一係講唔該請人地"禁", 一係自己"禁", 接著就出去了. 關門後, 兒子說, 他是向我說去2樓, 不是想人幫按制; 未出去的一pair男女都相視而笑.

我跟兒子說, 以後再遇上這樣的事, 你可對他說, 我是跟媽媽說話, 不過如果你已幫我按了, 我仍會謝謝你.

我想, 那女人出去後一定對他們的小孩說, 不要像別人一樣沒禮貌, 從責備別人....引申想到的, 又如果我兒是穿著校服, 又會說什麼學校學生真沒禮貌.......

經過這事, 我會反思, 有時候看到別人的不是, 是否就是事實的全部?! 可能我們往往先著眼別人的不足, 自己對號入座, 責備別人前先了解一下, 給予別人解釋的機會, 多作包容, 世界便會多些和諧.

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:今晚和兒子去荷里活廣場會合老公吃飯.+我

原帖由 IRON 於 12-12-14 發表

今晚和兒子去荷里活廣場會合老公吃飯. 我和兒子泊好車後等候電 ...
包容,體量,我擔心會失傳

珍珠宮

回覆:從責備別人....引申想到的反思

如果係我,我會問一句「係咪2樓?」,係嘅話就隨手幫你地按埋。
有d人鍾意以主觀睇法套落其他人度,令成件事歪曲晒;但亦有d人會抱住「助人為快樂之本」嘅心態!今日我幫你一下,除左係舉手之勞外,同行嘅囝囝亦會學習到助人呢一種美德!最後,可能幫人嘅比受惠嘅得著更多

人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

男爵府

我希望嗰位媽咪有上BK 知道自己怪錯人

男爵府

好媽媽勳章

多謝各位的回應!

兒子後來見到爸爸很委屈地說過程, 爸爸聽完問我那女人是罵兒子嗎? 我說不是, 只是"義正詞嚴, 一本認真", 算吧, 只要知道兒子本性是好的, 就OK了.

禁止訪問

玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

水晶宮

畀面勳章

認同

公爵府

環保接龍勳章

其實佢係八卦左,不過要個世界和諧0的佢可以揀講句,使唔使幫你按,或者去幾樓,但佢咁講好像。。。。有點刻薄喔。

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

是有人不忿繼而口出妄言,以圖攞彩。 這種德性就這樣教育了自己的兒女

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

水晶宮

好怕呢種中意幫人教仔的人…

少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

今晚和兒子去荷里活廣場會合老公吃飯. 我和兒子泊好車後等候電 ...
說得好

珍珠宮

好媽媽勳章

幫人按個製只係舉手之勞, 仲要同個細佬仔計較, 呢D女人你睬佢都多餘, 唔好放係心上, 唔好俾個仔學到呢D衰野, 直接同個仔講, 幫人係好容易既事, 係個女人神經..緊張..,

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

好好的分享,我也試過被誤會,解釋後仲要比人鬧我係8婆,別人有了主觀,根本不會接納任何解釋,或許一天,她/他遇到相同事情才能領悟〜
http://www.pregnology.com/faralong.php?month=8&day=08&year=2014

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

條友咁自以為是,如有幸見到個post,可能會上來繼續鬧爆樓主

請勿打招呼~

子爵府

引用:其實佢係八卦左,不過要個世界和諧0的佢可

原帖由 usausagi 於 12-12-15 發表
其實佢係八卦左,不過要個世界和諧0的佢可以揀講句,使唔使幫你按,或者去幾樓,但佢咁講好像。。。。有點 ...
同意,作為一個成年人,又是一位母親,理應以身作則給孩子一個好榜樣

原來分享都有難度

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

哩d小事,一概不理,不放在心上我自悠然,有小朋友,咁當然會同佢討論,讓他學會面對,亦學習不會介意,做個樂觀的人

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

哩d小事,一概不理,不放在心上我自悠然,有小朋友,咁當然會同佢討論,讓他學會面對,亦學習不會介意,做個樂觀的人

珊瑚宮

水晶宮

我同意。"眼看未為真"我自己亦發生過不只一次,所以訓練自己多角度看事情,盡量客觀一些,自然有另一番體會。

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

水晶宮

引用:Quote:原帖由+IRON+於+12-12-14+發表本帖最

原帖由 Sumyeema1 於 12-12-15 發表
包容,體量,我擔心會失傳
投訴文化已經

首頁

尾頁

跳至