論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

因不懂post 新聞,來源自晴報

別墅

回覆:mailling 的帖子

真的嗎?

珍珠宮

回覆:Kayla_Mama 的帖子

這樣才對僱主公平

男爵府

畀面勳章

根本一初提出要收稅就係個低能兼不合理的政策
香港何來會有三十萬工人供應比有需要家庭?
仲要美其名收稅去做咩陪訓基金,最終D錢去左邊度??
有需要的家庭根本無得揀,何來公平?

取消不應拍掌,只是停止不合理的拷搾。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:好消息-外傭稅有望撤銷

大宅

回覆:山貓姐 的帖子

其實交呢筆錢,是去左一個叫僱員再培訓局,是協助香港人,失業時可報讀課,之後再出來做野。

男爵府

Karygigi 發表於 13-1-9 08:46
其實交呢筆錢,是去左一個叫僱員再培訓局,是協助香港人,失業時可報讀課,之後再出來做野。

...

係呀,因當時引入外傭,令一些本地家務助理失業,
所以要再培訓。我之前個鐘點都係免費讀佢地既陪月課程。

不過作為僱主,當然希望永久取消啦,
外傭人工又年年加,負擔重左好多

大宅

回覆:mailling 的帖子

佢地咁多野搞,不如搞下點樣可以制止D博炒工人喺HK欺騙人工同機票,徵處佢地,有阻嚇性令佢地喺HK正經做野好過啦!

大宅

畀面勳章

引用:佢地咁多野搞,不如搞下點樣可以制止D博炒

原帖由 Iceman00852 於 13-01-09 發表
佢地咁多野搞,不如搞下點樣可以制止D博炒工人喺HK欺騙人工同機票,徵處佢地,有阻嚇性令佢地喺HK正經做野 ...
讚成!
仲有就係要再培訓吓啲外傭唔好咁白痴〜〜

大宅

引用:Quote:原帖由+Iceman00852+於+13-01-09+發

原帖由 jc0515 於 13-01-09 發表
讚成!
仲有就係要再培訓吓啲外傭唔好咁白痴〜〜
有次喺超市見倒有個僱主企喺度R晒頭好炆又無附咁,同個冇晒反應嘅印傭喺度傾,見倒佢地,雙方都真係好慘,根本完全冇train過D工人就飛過來,我地貼$買難度

大宅

引用:Quote:原帖由+jc0515+於+13-01-09+發表讚成

有次喺超市見倒有個僱主企喺度R晒頭好炆又無附咁,同個冇晒反應嘅印傭喺度傾,見倒佢地,雙方都真係好慘, ...
我都覺,貼$買難受

大宅

回覆:好消息-外傭稅有望撤銷

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+jc0515+於+13-01-09+發表讚成

有次喺超市見倒有個僱主企喺度R晒頭好炆又無附咁,同個冇晒反應嘅印傭喺度傾,見倒佢地,雙方都真係好慘, ...
嗰個會唔會係我,上個月先同工人係超市發生同一件事

大宅

引用:Quote:原帖由+Iceman00852+於+13-01-09+發

原帖由 jc0515 於 13-01-09 發表
嗰個會唔會係我,上個月先同工人係超市發生同一件事

...
莫非係你? 個工人幾高瘦㗎! 喺佳寶

大宅

回覆:I_O_U_baby 的帖子

我都明白做僱主當然想取消,但另一方其實可以幫到人,因為有d上左年紀,四五歲,但又無學歷,屋企人又未別可以俾到家用,而佢又想自力更新,就可以讀下呢d課程,呢d機構仲會協助佢地搵工。因為呢個erb,有好做不同課程,大部份課程仲有得津貼。當然要付合資格。

noproblemom  但點解要只喺外傭僱主開刀? 本地僱主唔駛交? 講唔通囉.  發表於 13-1-9 11:18

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

呢個正確黎講唔係叫外傭稅, 係叫僱員再培訓費用, 唔知點解個無能政府要點名收外傭僱主呢個費用, 而唔喺其他僱主都收埋. 因為佢地話啲錢係用喺本地工人培訓所用.

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+jc0515+於+13-01-09+發表嗰個

莫非係你? 個工人幾高瘦㗎! 喺佳寶
咁唔係我,我瘦但唔算高,我係惠康〜〜

大宅

畀面勳章

引用:呢個正確黎講唔係叫外傭稅,+係叫僱員再培訓

原帖由 noproblemom 於 13-01-09 發表
呢個正確黎講唔係叫外傭稅, 係叫僱員再培訓費用, 唔知點解個無能政府要點名收外傭僱主呢個費用, 而唔喺其他 ...
係囉,咁唔係應該請鐘點同請陪月嘅僱主都應該收嗎?政府收外傭家庭僱主外傭稅,但又無提供外傭培訓課程,等外傭僱主有番啲啲保障嘅?係香港讀完再培訓出嚟嘅人又唔會肯打住家工,咁對我哋要有個24hrs on duty嘅家庭嚟講有咩用??

複式洋房

Karygigi 發表於 13-1-9 11:15
我都明白做僱主當然想取消,但另一方其實可以幫到人,因為有d上左年紀,四五歲,但又無學歷,屋企人又未別 ...
唔同意, 我見多數都係讀完拎返學津貼多, 真係去做的就...

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

jc0515 發表於 13-1-9 14:24
係囉,咁唔係應該請鐘點同請陪月嘅僱主都應該收嗎?政府收外傭家庭僱主外傭稅,但又無提供外傭培訓課程,等 ...

所以我話政府唔公平囉. 蝦外傭僱主 (又唔幫我地管好班外傭, 定立公平僱傭條約)

首頁

尾頁

跳至