單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有乜要準備,點一次性!攞肇赡养费?

大宅

matv 發表於 13-1-15 18:06
有乜要準備,點一次性!攞肇赡养费?

你有錢過佢?點解要分俾佢?!?!?!

禁止發言

男爵府

BK Milk勳章

回覆:4+歲,有事業,老公离婚要分我一半身家,带住二歲細路

同埋小朋友跟你的話,你用錢應該多啲。

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

咁都做得出? 係咪男人嚟嫁 ?

男爵府

niko 發表於 13-1-15 20:26
咁都做得出? 係咪男人嚟嫁 ?
我係男人都覺得係有少少問題,除非個男人無錢但要照顧仔女就另計。
 如果一個大男人有手有腳好少分女仔身家。mouth:

大宅

現在乜男人都有!你同佢婚姻耐嗎?要不然你狂花好過益佢!

男爵府

BK Milk勳章

真係唔好益佢呀!

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:niko+發表於+13-1-15+20:26+咁都做得

原帖由 eric5354 於 13-01-15 發表
我係男人都覺得係有少少問題,除非個男人無錢但要照顧仔女就另計。
 如果一個大男人有手有腳好少分女仔身 ...
你大錯特錯!今時D男人,要幾衰有幾衰,不能用舊時代觀念去比。

有大把男人用女人錢,更有大把男人欠女人錢。禮義廉恥,已在他們腦海消失。有得賤女人,就會將男人染為賤男。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

搵律師傾

複式洋房

香港是沒有离婚要分我一半身家這條例的. Don't worry.

複式洋房

禮義廉恥,已在他們腦海消失...真對...

他是我第一個男友, 拍拖10年, 結婚12年, 共22年, 婚前學歷,職位, 身家條件已知有別, 我排除萬難, 讓父母接受他. 他一直覺得被人看不起, 極端自卑便成自大.

拍拖時已知他小氣, 計較, 沒修養, 我是瞎了眼, 或前生欠他的. 未婚他失業都是我代他供居屋.

多年前創業, 他要一人擁有我公司, 知他多疑, 算了, 后來幫我的員工看不過眼, 說無論如何要加一半; 如此所有跟我出來公司的親信, 他一個一個去除掉, 說人家看不起他.

婚后一直沒有很相親相愛, 只有冷言冷語,當臮在路上對我粗言穢語, bb都是近年人工生出來, 但他很愛他.

我用勞力賺回來的錢買貴重東西(不求他送) , 請家人吃飯, 同朋友出外, 父母愛我而責備他, 都成為我被出氣及報仇的對象, 他今天說覺得他們在花他的錢. 事實生意都是我做的, 他在公司管下雜務. 律師說是可以打, 可以要求73分, 但如他不同意, 要3-5年, 律司費很多.

對這個人, 不給他又不知有多煩的事了, 我想快快了了, 且他是孩子的爸, 給了他, 他有安全感, 有face, 我再賺亦不難, 但他說拿了便以后不工作了, 會幫我接送bb. 我覺得他一點廉恥心都沒有, 都怪他媽沒家教....構成我提出離婚是他"奏"我父母死, 你說我情何以墈, 如何處下去, 快快結束吧, 我仍想多幾年孝敬他們, 不想陪老人家去旅行都是罪..

現我公司仍要做, 亦要留多些給女兒留學, 會開口, 並要贍養費, (他從來沒給個家用). 我真沒用.

複式洋房

回覆 美亞 的帖子

所有人都認為是, 他認為不是.

男爵府

matv 發表於 13-1-16 19:39
禮義廉恥,已在他們腦海消失...真對...

他是我第一個男友, 拍拖10年, 結婚12年, 共22年, 婚前學歷,職位, ...

嘩,咁都得,真係獅子山下各式各樣的人都有。?-(

莫非可能,佢覺得佢反出社會找唔到工作,肯做唔會瓜。

男爵府

BK Milk勳章

超賤人,一山還有一山高。

大宅

除非他一直由你去供養,否則,以現今社會,公一份婆一份,佢無理據向你要求分身家,當然,為免相差太大,你最好將$慢慢轉給父母名下。其實係HK,男人要分女人身家case唔多,其中主因係個官的睇法,大部分法官,都唔buy男人向女人攞$

複式洋房

回覆 ngbetty01 的帖子

He bases on my co he has 50pct shares.

禁止發言

複式洋房

回覆 littlegoldfish 的帖子

今日佢叫我問下人,没有人会話佢錯.佢算係做到足有余口既老公,佢冇父親做榜样(走左无理老婆仔女,自己keep住d钱),所以佢認為自已好好。
試問无比家用,无孝順長輩,无爱護妻子之心,没有令爱人感到幸福,安全感,半夜三更不回家,万告知去向,没性生活,出埠不可問同誰去,何時去妻子之心,何時回…是甚样一個好老公。

現在他想分了錢,把公司摺埋,兩公婆在家凑仔,先至觉得平等掛,他口口声话离唔离都得,又话怕老來孤獨。今次我话事,我要对自己好d.欠佢都還哂。

男爵府

BK Milk勳章

引用:回覆+littlegoldfish+的帖子 今日佢叫我問

原帖由 matv 於 13-01-16 發表
回覆 littlegoldfish 的帖子

今日佢叫我問下人,没有人会話佢錯.佢算係做到足有余口既老公,佢冇父親做榜 ...
又要玩,又怕老來冇伴,佢好過分,所有嘢只顧自己感受。

首頁

尾頁

跳至