論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我工人一餐要食兩碗几三碗飯, 中午都要食飯唔like食麵,就算佢食完三碗飯,依然可以食成碗沙律,好恐怖,因為佢,屋企D米好快就食晒

禁止訪問

回覆:你地個工人大食嗎

男爵府

回覆:annababe 的帖子

我幾個工人都唔大食,之前個衰賓唔大食,但揀飲擇食。:;pppp:

大宅

回覆:你地個工人大食嗎?

我比工人啲餸多到佢好多時唔食飯都夠

大宅

回覆:你地個工人大食嗎?

我工人又大食又識食。唔食生命麵包,要提子方包或蛋糕,中午兩個麵,兩條腸加蛋。夜晚一大碗白飯,係大大碗,好似山丘仔咁。我地食咩佢食咩,不過除咗豬肉。有骨同細魚唔食,食菜只食莖,唔食葉,有肉自己食,骨就留番俾我地,隔夜飯餸唔食。一盒十個蛋糕仔,兩日食哂。佢一人份量仲多過我C6。

象牙宮

annababe 發表於 13-1-17 06:44
我工人一餐要食兩碗几三碗飯, 中午都要食飯唔like食麵,就算佢食完三碗飯,依然可以食成碗沙律,好恐怖,因為佢 ...

大食不是問題
大食, 不做事, 扮做野, 做只做一半. 又唔清潔 ................. 才是大問題吧. 自己觀察吧.

米飯是人类主要提供一天的能量. 食送少/多, 好/ 差 食送 菜 非重要. 足飽米飯是排第一.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

elsa0197 發表於 13-1-17 08:29
我工人又大食又識食。唔食生命麵包,要提子方包或蛋糕,中午兩個麵,兩條腸加蛋。夜晚一大碗白飯,係大大碗 ...

比個叻佢

象牙宮

elsa0197 發表於 13-1-17 08:29
我工人又大食又識食。唔食生命麵包,要提子方包或蛋糕,中午兩個麵,兩條腸加蛋。夜晚一大碗白飯,係大大碗 ...

"識食" 呢個 "富貴病态" ..... 都有 "方法" 醫治的.
雇主 變通一下, 生活方式. 此病就會無了.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆:你地個工人大食嗎

如果佢真是這麽大食都冇辦法,只可以接受。

大宅

引用:我工人一餐要食兩碗几三碗飯,+中午都要食飯

原帖由 annababe 於 13-01-17 發表
我工人一餐要食兩碗几三碗飯, 中午都要食飯唔like食麵,就算佢食完三碗飯,依然可以食成碗沙律,好恐怖,因為佢 ...
我工人初初黎扮細食,碗飯細過我
兩星期後現型,碗飯多過我同c6加埋

我工人連早餐都要食飯
我地成日都要買米。。。。。。。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

我個姐姐唔大食, 但好識食, 平時係屋企佢都係煮麵, 但去到我媽咪屋企就老實不客氣, 煮麵加菜加腸加雞蛋, 好鬼豐富!! 媽咪叫佢食粥, 佢話要食麵唔食粥....

珍珠宮

回覆:annababe 的帖子

唔大食

大宅

兩/ 三碗飯. 我無所謂,最緊要幫到手.

大宅

引用:Quote:原帖由+annababe+於+13-01-17+發表我

原帖由 salomanfa 於 13-01-17 發表
我工人初初黎扮細食,碗飯細過我
兩星期後現型,碗飯多過我同c6加埋
我家姐姐中午都食飯,我會叫佢買米,等佢自己拎番屋企!食飯要付出代價.

大宅

引用:Quote:原帖由+salomanfa+於+13-01-17+發表

原帖由 Rainbow175 於 13-01-17 發表
我家姐姐中午都食飯,我會叫佢買米,等佢自己拎番屋企!食飯要付出代價.

...
你唔食,佢都要食,仲要老實唔客氣,唉。。。。
有得蛇出去,佢地不知几樂意啦

大宅

回覆 annababe 的帖子

我嗰個成日掛住食,早餐又要指定食咩叫我買…12點Lunch 食兩碗大飯+超多餸食成個鐘…晏D3點3又話好好肚餓又食…我地6點食飯佢又可以食…勁食餸,飲湯+小碗飯…唉!八點幾就話要沖涼,九點半就瞓…我朝朝早起伸過佢…飯吾識煮,去街市又話吾識路,亞仔又吾跟佢…唉!e+日日仲忙…She always said" Mum, I feel very hungry...Can I ...??"

別墅

回覆:elsa0197 的帖子

如不吃隔夜食物,就大獲啦!因我晚上專登煮多D;留在明日午餐;我也是吃隔夜食物!

別墅

回覆:ngkongduck 的帖子

我2姐,菲姐吃很少;印姐吃多些;但兩個都不擇食!

大宅

我個工人都唔大食, 下午碗飯大d, 夜晚丁史咁多, 話要keep fit喎

你個工人好誇張噃~通常係男人先會食到咁多

侯爵府

我兩個工人都幾大食,午餐同晚餐既飯係滿滿拱起一大碟...........
I never mind the rain from the sky, as long as I have the sun in your eyes~

首頁

尾頁

跳至