跳至

首頁

尾頁

洋房

懷孕31週可唔可以食西瓜

我想問各位懷孕31週可唔可以食西瓜? 我奶奶係咁叫我食. 但我又唔敢亂來.

禁止訪問

Re: 懷孕31週可唔可以食西瓜

洋房

你知啦. 夏日炎炎好難頂架嘛..... 我仲想食雪糕. 不過唔夠膽食.

禁止訪問

洋房

我驚食完肚痛咋... 其實不知幾想食. 諗起都流口水

大宅

我幾個星期前都開始食雪糕, 如果出外食飯我重會叫凍飲, 而家天氣實在太熱, 忍唔到口!

諾行諾希的網誌  http://hk.myblog.yahoo.com/lorenlam822兒女是耶和華所賜的產業;所懷的胎是他所給的賞賜。(詩 127:3)

洋房

你地講到我好想食. 流哂口水........
凍飲我都飲左一個星期.... "正"

洋房

朱小B

不要吃放在雪櫃的食物, 西瓜要未雪的, 是中醫的忠告。

孕期食品

飲用時期 食品 功效
懷孕頭三個月作小產不宜食用,第四個月起可持續食用,產前一至兩天應吃一碗,有助排清宿便 芝麻糊 潤腸通便/補腎/黑髮/高纖
四至七個月 桑寄生蛋茶 腰痛/安胎充肌膚/堅髮齒/長鬚眉/補肝/補腎/蛋白質/鈣質
臨盆前一個月至十五天前 白蓮鬚煲雞蛋 固澀/補腎/解胎毒
臨盆前一至兩星期 薑茶 強氣/抗感冒
預產期一星期才可食用 腐竹雞蛋百合糖水 滑胎
預產期一星期才可食用 通菜 清熱涼血/利尿/令生產時更容易/縮短產程
預產期一星期才可食用 海帶綠豆沙 催生/高纖
懷孕頭三個月不宜食用 西瓜 利尿/利便/降壓
:-P :-o

洋房

謝謝maggiencm妳的提醒 :-P

禁止發言

別墅

除左頭個3個月之外,我之後咩都食ga!我而家剛32weeks,我都係咩都食,雪糕、雪條、薯片、西瓜、魚生、汽水、凍飲,我覺得食得適宜,唔好過量咪得囉!我媽咪仲買埋比我食添~我爸媽都話過左7月,可以食多d西瓜添!

複式洋房

哇,你地就好啦,都冇乜點戒口,我就劲慘呀,老公成日都叫我無食呢d野,同佢出街,我叫佢買雪糕食,我食一兩啖,佢係都唔買,話唔食得,同埋海鮮都唔比我食.
我試過偷偷地飲咗三次涷野,真係肚o咗三次,e生話係我既腸胃不适所引起既.搞到我而家都唔敢再試啦.

洋房

嘩... 貪靚媽媽妳仲慘過我喎... 我今日好想食燒鵝飯. 但係我 D 朋友話毒喎. 不過初時有左我都有食鵝.

禁止訪問

洋房

芒果真係唔食得. 因為好濕.

大宅

我返去做產檢都問過醫生呢個問題,
佢話西瓜係冇問題, 不過唔好食太多, 因為怕影響我地的糖份吸收

我d腸胃本身麻麻地, 所以我都唔敢亂食野!
同埋醫生提醒唔好食過咸或過甜的食物, 佢話媽咪吸唔晒, 個b就會吸收晒, 變肥b~ :-(
(我已經盡量食淡d, 但係醫生話我個b勁吸收, 好大隻, 佢話開刀生就話冇問題je, 自然生就......)

禁止訪問

洋房

miffywen

我同你剛相反. 我而家31週零3日. 但我由有到而家重唔夠10KG 喎. 去健康院磅重前我仲 "出術". 就係飲半枝水食件三文治先去磅重.
因為本身我唔大食, 又無食多左野. 所以咪咁. 個個都驚我個B 好細隻

大宅

朱小b,
哈哈, 其實我都係重左10kg, 可能之前增磅進展唔算快, 係踏入第五個月就「巴巴」聲, 一重重左5kg, 所以咪比護士警告!
我星期一返去覆診喇, 我控制返個增磅速度, 而家重多左3-4磅左右, 應該ok~
你不如果搵個私家醫生超下, 睇下個b 有幾重, 咁就唔駛擔心喇~

洋房

miffywen

我都有睇私家. 我上個月睇. 佢話BB有2.8磅. 一定要睇私家啦. 因為我覺得健康院CHECK得好簡單.
我四個星期都係重左 (4.4磅), 當然要出術啦.

首頁

尾頁

跳至