論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一次請工人, in 左幾個斷約工人, 有d態度好似比完約還好。
斷約工人係米真係好差? 完約果d係米多數唔肯做new born? 請指教

禁止訪問

趣教勳章 叻叻勳章

禁止訪問

引用:第一次請工人,+in+左幾個斷約工人,+有d態度

伯爵府

畀面勳章

原帖由 MiffyShe 於 13-02-07 發表
第一次請工人, in 左幾個斷約工人, 有d態度好似比完約還好。
斷約工人係米真係好差? 完約果d係米多數唔肯做 ...
斷約有兩個原因,第一佢自己揀工所以唔做,第二比僱主炒,你自己𧗾量下。

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 MiffyShe 於 13-02-07 發表
斷約工人係米真係好差? 完約果d係米多數唔肯做 ...
完約多數係串好多,好揀工,又話唔湊new born,又唔準有cctv,唔要有老人家睇住,真係公主一個,揀唔落手,最後我昨天都請左個斷約的,4月返工,希望佢可以俾心機做啦,第一次請工人,咩都唔識

大宅

回覆:yly2 的帖子

係咪要經angent ?

禁止訪問

回覆:MiffyShe 的帖子

大宅

我以前請斷約湊newborn( 菲 ), 之後用了佢四年, 整體全全OK, D街坊及同事看到我女女都說好, 但要看佢面口, 即黑面對我, 是問我反影響不大, 但佢對女女就很好.

現在又是斷約都是(菲), 兩小朋友都大, 只雖帶返學放學煮飯, 都有90分,差不多6個月, 對我都有說有笑, 我對佢說四月加人工, 佢好開心, 年紀少廿多歲.

在03年時請一個肥菲, 跟前顧主6年, 講到自己有扣, 來到我家要訓多, 要吃多, 煮飯唔好吃(D菜好似草), 由早到晚都未摺好床被好亂, 當時湊兩個小朋友(一歲及五歲), 佢話好累, 我已叫家人來幫下手, 最後同佢講盡量幫下我, 我放工反家立即幫手做, 夜晚比佢訓我湊細仔訓, 但沒有好轉, 第二日又話唔夠訓(我訓得少過佢) , 結果比多一個月佢叫佢即走, 之後佢前顧主問我佢電話想請反佢.

水晶宮

又或者好似我呢個case咁,我就生,個工人靜雞雞去agent度找了個新僱主!

即是我臨生都比人撬左個工人走

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆:MiffyShe 的帖子

我工人都斷約,煮野食好好味,我仔一出院湊到醫家!好錫我仔!當初都試過偶爾黑面,但經過相處,慢慢相處得越來越好。

Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆:第一次請工人, 斷約工人

結論係:繼約都有好工人

主 賜 平 安

大宅

我剛新來的工人都係断約,不過暫時都叫ok.

大宅

多謝各位意見,希望大家d姐姐都ok

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我之前個工人完約後一去不返,急完請個新姐姐照顧當2歲多囡囡,咁啱in咗個斷約印姐,佢話前僱主有老人家唔like佢,但我覺得佢OK,就請左佢,佢一到埗知我有左BB都無黑面唔撈,到宜家成日同我有講有笑。

男爵府

請人此終講運氣。但斷約嘅似乎冇乜責任咁,佢地有可能又斷你約。受害嘅係我地!如果我地請斷約,咁就助長佢地斷約,得益嘅係佢地同agent,以後只會有更多做一個月唔做,甚至乎一日就話唔做嘅工人。我地要團結,咁呢班人先唔敢揀工。點都好啦,希望樓主可以遇到個好姐姐幫你手

莃允媽媽    發表於 13-3-6 00:44
Clap  Agree  發表於 13-2-16 01:06
ahmiu1120    發表於 13-2-8 16:29
ctt07    發表於 13-2-8 09:56

大宅

我不接受工人對我黑口黑面,我出糧俾你,仲我睇你面色冇可能. 工人始終係工人,幾好架工人都會係你不見架情況吓整小動作.

水晶宮

我的工人也是斷約的,我好lucky, 佢從冇面黑,好勤力,人又有禮貌,年紀雖然大(50),英文又唔好,但身體非常健壯,煮食教佢一次就ok, 大家相處得非常開心。

別墅

我之前抄了位姐姐(做了3年)做野態度各樣都算唔錯, 我地成家人都對佢好好. 點知佢週圍借了錢, 有電話及追數信來到屋企. 一來我好嬲佢將屋企地址電話俾人, 第二我問佢咁多次都死口唔認有借錢,話只係同朋友做擔保. 我手上有佢借錢的資料同佢講的又九唔搭八, 完全冇可能再信佢所以抄佢(我有小朋友要佢照顧!), 我超級失望因我地咁好對佢, 佢就等我地抄咁佢可以賺多筆, 我地就踢哂腳. 聽說佢已找到新僱主, 相信可能新僱主都會覺得佢唔錯...但其實佢看來好也只令你更失望. 佢走後我要處理最少6間財務公司追債信, 仲執野時俾我搵到佢收埋我老公身份證副本同我地d住址證明...知道佢是咁有計劃地借錢,平時表現仲好似咁ok時真係心都寒....

大宅

引用:我以前請斷約湊newborn(+菲+),+之後用了佢

原帖由 ltdcorp 於 13-02-07 發表
我以前請斷約湊newborn( 菲 ), 之後用了佢四年, 整體全全OK, D街坊及同事看到我女女都說好, 但要看佢面口, ...
同我e+嗰個一模一样衰到爆炸!叫佢做野佢成日扮做咗…一日要食四餐,洗衫永遠貪快,吾理D衫咩顏色全部放落洗衣機,有時放吾落都吾理質到個洗衣機爆炸…燙衫又吾識,燙到亞仔D校服3 4條褶痕…洗碗用超多洗潔精但又洗得吾亁淨,吾識煮飯仲要我煮埋比佢食…叫佢清潔佢又用超多清潔用品而且亂用…吾好以為用得多就乾淨但廁所既野竟然發毛…叫佢抹車,佢又抹花我架車…最鍾意講大話、搬弄是非同食,一日要食四餐,八點要瞓覺,朝早起身淨係顧住自己食…又吾知醒又吾準時接送亞仔坐校車…
佢條友話之前僱主炒佢係因為老人家想自己揍返小朋友…而且前僱主一家對佢超差…我當時都無信佢講,只係信可能老人家們真係想揍返自己個孫…但近日真係頂佢吾住,決定call佢前僱主,e+先知佢作故仔…
佢條超級大懶蟲!新年後我會考慮炒佢!

大宅

引用:請人此終講運氣。但斷約嘅似乎冇乜責任咁,

原帖由 micwong720 於 13-02-08 發表
請人此終講運氣。但斷約嘅似乎冇乜責任咁,佢地有可能又斷你約。受害嘅係我地!如果我地請斷約,咁就助長佢 ...
絕對讚同,因為斷约好快又有人請,只会助长佢哋選工,到最後損失的只是僱主,不但浪費金錢同時間,屋企更被佢攪亂晒計劃,希望大家能夠團結,尽量不要请斷约的。既然正苦無能,jm唯有團結,不要被公主食住!

莃允媽媽   發表於 13-3-6 00:45

首頁

尾頁

跳至