夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有返工,但老公唔會主動比,要叫到先比,仲唔會買保險比我地。。。。有咩事,我同兩个仔都唔知點算。。。真係淨係可以靠自己嗎?

fong媽  我有買保險,收益人係c6同個女, c6就無買, 樓係佢名, 無我名  發表於 13-2-20 16:51
wongjoetabo  買保險比我地??? 甘你有買俾佢?  發表於 13-2-12 01:16

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

家用既定義係指水電煤買餸$?

如果係,梗係有比,唔比點有飯佢食?

珍珠宮

回覆:你地老公有冇比家用架?

公一份婆一份,同6299住,家用比99,出街食嘢買嘢老公比錢,仔仔學嘢我比

wongjoetabo  GOOD  發表於 13-2-12 01:17
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

琥珀宮

畀面勳章

無, 但佢張提款卡响我度

珍珠宮

我是FTM湊兩個仔,所有費用C6負責,家用$15000

purple_onion    發表於 13-2-11 21:31

象牙宮

cathy.coffee 發表於 13-2-11 20:13
我有返工,但老公唔會主動比,要叫到先比,仲唔會買保險比我地。。。。有咩事,我同兩个仔都唔知點算。。。 ...

佢收入少? 負擔重? 又要供養年老父母? 弟妹供學?
OR 有的人性格. 不出声就唔比. OR 你大有錢了?
公婆有收入. 一起養子女. 也應份.

真係淨係可以靠自己嗎? 女性自己靠自己.. 可以的 (命中安排要獨立, 都要) 子女. 佢有責任呢.
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

畀面勳章

回覆:cathy.coffee 的帖子

咁間屋同屋企使費都係你俾?
咁就唔ok喎

親賢能, 遠小人

瑪瑙宮

您 ge 意思係佢唔比您, 就所有當月支出都係您比?

我地係咁, 佢無錢比我我就包底, 有錢比都要包底, 因為佢唔會比好多.

我覺得明知個家咁多開支, 自己唔比就太太要頂晒, 要自動自覺比囉, 要人催, 催就有得比, 姐係有囉.

如果您 ge 意思係佢已有 d 支出要負責 (租, 管理, 水電媒上網, 99), 比您果 d 係另外 ge , 但例遲, 咁就催佢比喇.

至於保險, 都係由我安排的, 您若認為需要, 您咪用佢名買, 您地係受益人囉, 唔一定係佢負責喎.

子爵府

無,但佢既錢歸我管。

珍珠宮

I'm a ftm。屋企所有開支老公俾

珍珠宮

老公比$供樓,和比$我媽湊仔,其他水電煤,稅,保儉,我比,我會儲錢,多咗去旅行或放落間屋度

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

乜依家結左婚要包埋屋企人既保險既咩???

大宅

佢主要比日常開支,邊個買餸就邊個比,仔女支出就一時時,我幫大仔買左份保險,但佢無份比,係因為佢唔覺得自己有責任,定係佢唔會為將來打算。
我唔會管佢d 錢,我覺得佢咁大个人會識諗,佢有講話買保險,得个講字,唔會實行,成日話留番个錢旁身。家用多少不是重點,而是丈夫對頭家的心意。對嗎?係唔係我太執著。。。。

男爵府

畀面勳章

無比家用,所有錢一齊用,距要買野咪買,我要買野咪拎錢,不過超過4位數字會商量左先

wcpcelia    發表於 13-2-14 19:38

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

就算自己有收入,同99住刀要佢比,比99大份,自己細份。

琥珀宮

引用:佢主要比日常開支,邊個買餸就邊個比,仔女

原帖由 cathy.coffee 於 13-02-12 發表
佢主要比日常開支,邊個買餸就邊個比,仔女支出就一時時,我幫大仔買左份保險,但佢無份比,係因為佢唔覺得 ...
佢比咗日常開支已算家用,無需執著要過你手先算!如果你知佢收入減完支出,可以淨既錢多過你,可以d仔女支出多d叫佢比,佢覺得濕碎先叫佢每月定額俾你由你負責交!開頭無比開係麻煩d!其實我同你一樣,無收家用,自己亦負責少部分支出,不過自己有返工有收入有錢儲我唔介意!

瑪瑙宮

cathy.coffee 發表於 13-2-12 11:06
佢主要比日常開支,邊個買餸就邊個比,仔女支出就一時時,我幫大仔買左份保險,但佢無份比,係因為佢唔覺得 ...

咁我覺得您執著左 d , 因為佢係有負責 d 支出 - 主要比日常開支,邊個買餸就邊個比,仔女支出就一時時.

1. 主要比日常開支係包括咩, 計下可能佢都比唔少出黎. 唔係經您姐.

2. 有 d item 您無 list == 父母, 交稅, 出街食飯, 返工食飯搭車置裝, 應酬造禮, 包利是, 去旅行 etc.

3. 好多家庭都無買保險的, 您認為要, 佢認為無需要, 就唔好當左佢唔啱.

4. 佢比完咁多您認為再要比您, 咁掉轉, 您比完咁多都應該有一份比佢.

其實我諗您係想佢有一舊錢比您, 由您分配, 有剩就儲. 咁您咪同佢傾傾囉.

大宅

冇!只係得附屬咭。生活開支佢搞定

別墅

所有什費學費佢比,我要咩佢都會買

大宅

引用:佢主要比日常開支,邊個買餸就邊個比,仔女

原帖由 cathy.coffee 於 13-02-12 發表
對,是心意。

首頁

尾頁

跳至