論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今日終於炒左個忍左2個幾3個月嘅印妹。佢21歲,當初請個咁後生嘅黎諗住佢做得好的話可做多幾年,個樣又聽話,點知係惡夢嘅開始:

1. 溝通唔到: 開頭黎咩都唔識我明白,但做左幾個月好簡單嘅生活對話都唔明,仲要扮明,叫佢做東佢做左西。完成無進步過。

2. 好有性格,唔話得: 新黎僱主細心講解工作流程,家中規舉,佢無心機聽,鍾意我行我素,唔教得經常面黑。

3. 來港工作心態有問題: 黎之前已經講要再揍2個小朋友,佢無經驗唔緊要最緊要肯學,同錫小朋友,做左幾日就話我小朋友頑皮佢揍得辛苦。邊有小朋友肯成日坐定定唔郁?! 佢性格根本係唔應該揍小朋友。做唔到就唔好話handle到欺騙我請佢黎。

4. 經常喊: 關心佢問佢咩事唔肯講,我媽媽印尼華僑同佢溝道到都覺得佢性格有問題,好emotional(新年我有客黎佢無啦啦喊,問極都話無野)。我好擔心佢係做得辛苦喊定homesick。成日見佢黑面同喊真係好無奈。

5. 自閉: 成日唔出聲喺煮房,真係唔知佢想點。

6. 經常講大話: 唔誠實講大話屈小朋友整到個cam, 我老公睇playback見住佢親手攪個cam。佢叫佢唔好再攪佢唔聽逼我比warning letter佢。

太多衰野不能盡錄,大家小心唔好請到極品,請左一定後悔!

*3月1日UPDATE:剛收到長途電話費單,單單2月12-19打左$1,5XX去印尼!仲要係無問我之下用的,因為我22號已經同佢清晒條數,而家諗緊點去追番條數,(佢應該仲O係香港),我真係嘔血喇,邊有工人咁唔老實架?好在炒得快!!!大家千其唔好中招呀!!

子爵府

回覆:極品印SITI

呢個siti好像我先前想請果個, 佢係咪本地斷約?

男爵府

回覆:kk1979 的帖子

佢係我oversea請過黎的,今日先炒

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

又一件混吉垃圾. 你媽係印尼華僑, 應該溝通無問題, 但對住呢件野都要投降

別墅

我之前兩個工人, 亦有siti個字, 兩個都要終止合約

男爵府

佢好依賴我媽,大佬,邊個係佢主人? 果時裝修喺我媽度住左一排,佢果段時間剛黎,我媽屋企大D同埋老人家有時會睇唔過眼自己做埋。而家新屋裝修完左,佢要單獨同我地相處,揍細路要佢自己揍無得掉比我媽,佢覺得多野做左唔開心。我唔知佢過黎係咩心態,成個千金小姐咁,好聲好氣教佢做野佢同我媽話我唔鍾意佢,佢黎到成日喊我同老公都成日問佢有無事,換左其他人實叫佢快D走,幫唔到手仲比咁多麻煩人。好心佢無心黎打工就唔好黎啦,浪費左香港僱主時間同金錢,我係極之後悔請左佢。而家佢走左,我自己做野等菲菲黎,做得仲快手過佢,你話佢點做野?
佢仲要好古惑,成日同我媽講揍得辛苦其實想我媽請佢,我地識破佢話婆婆唔會請工人佢知道無後路即時話自己揍得掂,好可惜我唔會再放心交2個細路比大話精。唔好話我黑心,希望佢呢14日搵唔到新工,以免又害多家人。不過我相信佢連interview果part都肥硬,因為10句有9句聽唔明,英文又唔識,真係一無事處,寫出黎希望想請斷約工人嘅要小心唔好請到佢。

男爵府

回覆:lily-of-valley 的帖子

我媽話比2個孫佢揍都好擔心,叫我請番菲姐算了。

大宅

回覆:HELLOWSL2013222 的帖子

可以提供全名嗎?

大宅

回覆:冬菇 的帖子

有冇相?因為我想請果個又係叫Siti

大宅

我剛請oversea 又係叫siti! 唔好呀!

大宅

BK Milk勳章

叫Siti,都是好差!我之前都係來了我家6日、頂唔順抄了她!

珍珠宮

引用:我剛請oversea+又係叫siti!+唔好呀!

原帖由 harbourplace 於 13-02-24 發表
我剛請oversea 又係叫siti! 唔好呀!
好no

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+harbourplace+於+13-02-24+發

原帖由 小mama 於 13-02-24 發表
好no
好多siti

男爵府

Siti Muazilah
ID: WX187XXX (7)

男爵府

炒佢前一晚佢自己話揍唔掂唔想做,之後第二日我送佢去agent度佢話唔知點解我炒佢!!! 出門之前,加上炒佢前一晚我地已經講左佢知(我媽做埋翻譯都唔明??!)。佢講大話為左我賠一個月糧比佢,真係激到我差D喺agent面前噴血!!!

別墅

叫道Siti好似都唔方好野,好恐怖呀

正常印印鐘意係華僑屋企打工,我工人就係其中之一,佢同我爸爸係同鄉下,勁好傾(雖然我聽唔明),你果件極品都係算吧啦,早走早著

大宅

好似我之前炒果件,叫tina juxyx.2012年12月3日炒的.

男爵府

3月1日UPDATE:剛收到長途電話費單,單單2月12-19打左$1,5XX去印尼!仲要係無問我之下用的,因為我22號已經同佢清晒條數,而家諗緊點去追番條數,(佢應該仲O係香港),我真係嘔血喇,邊有工人咁唔老實架?好在炒得快!!!大家千其唔好中招呀!!

有無人知我可以點做呀?佢咁唔老實,我可唔可以去勞工處追埋佢1個月通知金? 因為佢係行為不當

禁止訪問

引用:3月1日UPDATE:剛收到長途電話費單,單單2月

男爵府

回覆:nicki 的帖子

佢仲唔貴唔用,用001打呀!!!
$2 一分鐘!
我會報左警同通知入境處先,勁嬲,
點解有D咁嘅人架?

首頁

尾頁

跳至