論盡家傭

跳至

首頁
12345...22

尾頁

大宅

剛收到 agent 電話, 我個工人visa 已approve (24/1 申請), 現在待13/3 菲律賓政府開大會, 才決定加幾多agent fee 才俾工人到港打工... 預算要加 $5000-$6000 呀!!!!!

你地啲 agent 有無同你地講呀..?

AAWu  總有一些agent將部份agent fee轉由低質素的工人付,令僱主付少一些。  發表於 13-3-15 01:55

大宅

引用:剛收到+agent+電話,+我個工人visa+已approv

原帖由 Louisa88 於 13-03-08 發表
剛收到 agent 電話, 我個工人visa 已approve (24/1 申請), 現在待13/3 菲律賓政府開大會, 才決定加幾多agen ...
佢話28/2前visa入到菲律賓政府,都可按原訂來港,但之後要比足,應該唔止6000。

smallfoothk    發表於 13-3-26 17:07

大宅

BK Milk勳章

ncbbb 發表於 13-3-8 17:51
佢話28/2前visa入到菲律賓政府,都可按原訂來港,但之後要比足,應該唔止6000。

...

"入到菲律賓政府" 係指香港呢邊定係 菲嗰邊呀
[img align=right]http://b3.lilypie.com/6jN8p8.png

大宅

28/2 未搞好visa 呀! 我係今天才批visa 咋...

我都唔明, 請海外菲都要成$10000 agent fee, 但係請香港個啲斷約菲又危險.....

有時真係想辭職自已湊兩個小朋友就算.... 啲agent fee 實在太貴啦...

大宅

BK Milk勳章

引用:28/2+未搞好visa+呀!+我係今天才批visa+咋.

原帖由 Louisa88 於 13-03-08 發表
28/2 未搞好visa 呀! 我係今天才批visa 咋...

我都唔明, 請海外菲都要成$10000 agent fee, 但係請香港個 ...
我都係今日批 hk working visa 咁即係点

[img align=right]http://b3.lilypie.com/6jN8p8.png

大宅

回覆:dodo214 的帖子

唉!我都唔知呀!你問問你agent ,唔知係咪同我一樣呢?

別墅

回覆:Agent 話我知, 13/3 菲律賓政府開大會..加agent fee 工人才可到港

大家會唔會比?

大宅

BK Milk勳章

引用:大家會唔會比? +

原帖由 llked 於 13-03-08 發表
大家會唔會比?
唔俾可以点?自己凑?

別墅

回覆:Agent 話我知, 13/3 菲律賓政府開大會..加agent fee 工人才可到港

但佢地如玩野,好重皮。我今年抄一個,走佬一個,一個辭職。咁點比?

大宅

BK Milk勳章

引用:但佢地如玩野,好重皮。我今年抄一個,走佬

但佢地如玩野,好重皮。我今年抄一個,走佬一個,一個辭職。咁點比?

...
我同你差唔多,3個月2個,好惨,辛苦儲錢一野俾佢地洗

侯爵府

點解我地個無能正苦可以坐視不理,難為了我地呢D打工仔

別墅

我5會比,除非兩年包換,大佬比5起。再5係真係諗其他國藉。
我Agent都5主張比,而家其實睇下邊個緊!政治角力。今日$15000,聽日$20000,佢地試我地香港人底線。
正如d姐姐黎到都係試下試下,得米又做少d.

smallfoothk    發表於 13-3-10 07:49

別墅

我已轉請印印

ababymami  好似印佣都要5-6仟。  發表於 13-3-12 15:12

大宅

dodo214 發表於 13-3-8 17:59
"入到菲律賓政府" 係指香港呢邊定係 菲嗰邊呀

係菲果邊, 通常香港出咗visa,會寄過去做嘢. 所以我22號批, agnet26號寄剛剛趕唔切.

不過算啦, 我已放棄工人, 炒一個已好傷, 再比錢搏下一個, 即使好又唔知佢幾時變質? 其實佢地睇死香港人無工人唔得 : 要返工啦, 有人質係手啦, 先越來越串. 車, 我大不了唔做, 氣頂!

男爵府

引用:但佢地如玩野,好重皮。我今年抄一個,走佬

...
身同感受。第1個 唔expect 自己要清潔,煮飯。淨唸住齋湊小朋友&傾電話&交友 第2個 唔ecpect 自己原來要10點半先有得瞓,問點解阿sir要咁夜收工,點解夜收工都要返屋企食。mum stay in係代表我唔信任個工人我地特首係香港,係咪唔信任所有人。第三個 到港3日爆痔瘡瞓2日院。4日後,又話自己痾血。但其實係period(幾好玩) 再4日後,又話自己個仔比車撞係醫院,醫生話no hope喎! 真係好想鬧佢一舖先送佢走。但我無,仲要扮到好信佢,同情佢。 你地話,每個1萬的話,我比左3萬請人來happy 交遊 菲國人,返去炒香蕉啦!:

step0707  我個黎左兩個幾月, 佢自己請工人湊仔, 黎香港做工人,話唔慣做工人, 辭職  發表於 13-3-19 01:13
mamahippo    發表於 13-3-18 14:49
Koalayanyan610  感同身受  發表於 13-3-12 11:12
Louisa88    發表於 13-3-11 09:39

大宅

今次係菲政府玩野,香港都做唔到咩,出唔出 visa人都不能來

Daniel Cheng is my lovely boy.11/9/2005 is his brithdayWelcome to Daniel Cheng

大宅

引用:我已轉請印印

原帖由 helenyoo 於 13-03-08 發表
我已轉請印印
me too~

複式洋房

講真,香港對啲菲律賓女傭來講唔係一個好的市場
佢地菲律賓女傭可以選擇加拿大, 美國
或者台灣,新加坡...
甚至以工廠妹身份去韓國,日本打工都得
人工,福利都唔比香港差,甚至好好多...

香港,對菲律賓來講,算是一個可有可無的市場
cut咗都唔"至在"

如果我們香港家庭真係需要一名識英文的女傭
維有任由菲律賓"魚肉"

職業:家庭主婦; 興趣: 遊手好閒

珍珠宮

llkd 發表於 13-3-8 18:58
大家會唔會比?
唔比,要agent退錢,再重新請一個!比咁多錢完全無保障,唔敢搏!

大宅

引用:Quote:llkd+發表於+13-3-8+18:58+大家會唔

原帖由 MissMaMa 於 13-03-09 發表
唔比,要agent退錢,再重新請一個!比咁多錢完全無保障,唔敢搏!
agree, I asked for refund already.

首頁
12345...22

尾頁

跳至