自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

有一晚食拉麵, 隔離阿太同個仔 (小二或小三到) 係咁講兩文3語, 一時英文, 一時國語, 一時廣東話. 其實食餐者, 係吾係要咁勤力?! 同埋當時個小朋友一路係咁打機, 都吾係食野既. 個阿媽又係咁叫佢快d食.

到底係溫習, 打機定食晚餐時間?

我覺得個小朋友好慘!
~~~ LOVE & PEACE ~~~

伯爵府

回覆:溫習, 打機, 食晚餐可以同一時間做的咩?

怪獸家長

水晶宮

E?我細個時最鐘意咁做架噃。
依家都係咁架,一路做野一路上BK,仲要不停食食食!

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:+本帖最後由+Allyly+於+13-3-12+09:50+編輯

原帖由 Allyly 於 13-03-12 發表

有一晚食拉麵, 隔離阿太同個仔 (小二或小三到) 係咁講兩文3語 ...
哦,原來訓練緊個仔一心幾用〜

simple is the best~

珍珠宮

熱血金章 睛靈勳章 BK Milk勳章

我有時都會同阿仔 nicam 架
最簡潔的一個抱擁, 也覺熱烘

伯爵府

認識瑞士牛牛第二回 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 有「營」勳章 BK Milk勳章

:;pppp:

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:有冇人遇過呢d奇怪阿媽.....

我囝成曰同我nicam, 我唔采佢, 叫佢講外語就揾老豆,費事比佢話我發音不準

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆:有冇人遇過呢d奇怪阿媽.....?

讀書時讀書,遊戲時遊戲

侯爵府

其實尼個現象隨處可見,不過講埋國語就少D。

如果父母語言底子好,訓練下子女無所謂丫。最怕教錯啫。

大宅

咁個阿媽係咪講:「快啲食!快點吃!hurry up and eat your food!!!」

Allyly  真係有.... 笑死!  發表於 13-3-12 17:44

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

金盆洗手 發表於 13-3-12 17:01
咁個阿媽係咪講:「快啲食!快點吃!hurry up and eat your food!!!」

快譯通
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Allyly 發表於 13-3-12 09:42
有一晚食拉麵, 隔離阿太同個仔 (小二或小三到) 係咁講兩文3語, 一時英文, 一時國語, 一時廣東話. 其實食餐 ...

兩言三語 講得點先

珍珠宮

親子王國15週年勳章

ninjarabbit 發表於 13-3-12 17:03
快譯通

子爵府

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

啲飯食咗都背脊骨落…!!

公爵府

畀面勳章

我會同阿女煲下冬瓜

伯爵府

What's the problem in the mom? Spoke in different languages? I also speak in different languages to my kids.

Allyly  2文3語冇問題, 不過阿媽一路問, 個仔又要一路用吾同的語言回答. 咁點食  發表於 13-3-12 17:49

水晶宮

好媽媽勳章

我親戚。。。個女食一啖麵。。。亞媽問一路問問題考佢。。。。。。最後食了2個鍾

水晶宮

好媽媽勳章

引用:我親戚。。。個女食一啖麵。。。亞媽問一路

原帖由 丙丙 於 13-03-12 發表
我親戚。。。個女食一啖麵。。。亞媽問一路問問題考佢。。。。。。最後食了2個鍾

...
Ps...考英文串生字

大宅

siumachu 發表於 13-3-12 17:15
What's the problem in the mom? Spoke in different languages? I also speak in different languages to ...
If one of the different languages you speak to your children is English, I suggest you STOP. Your English is appalling .....

siumachu  My Eng isn't good but I want to teach them as much as I know especially not to be mean to others.  發表於 13-3-12 18:10

大宅

呼~~真係唔知對小朋友好定唔好

首頁

尾頁

跳至