婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

母親有胰臟癌末期,命縣一線,心藏很弱,跳得很快,常透大氣,吃不到東西,胃會脹痛,只可吃少量粥水,精神不振,体重下降,手腳有氷腫,巳看中醫,但不知為何,情況仍每況愈下,還有甚麼可幫她?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

引用:母親有胰臟癌末期,命縣一線,心藏很弱,跳

原帖由 irenepok 於 13-03-20 發表
母親有胰臟癌末期,命縣一線,心藏很弱,跳得很快,常透大氣,吃不到東西,胃會脹痛,只可吃少量粥水,精神 ...
唯有多陪伴她

別墅

回覆:母親有胰臟癌末期,命縣一線,吃甚麼可幫到她?

我爸都是因胰臟癌今年年十六走了 癌細胞擴散到肺同肝 走前連水都飲唔到 瘦到不似人形 我地寧願佢早D走不用受折磨 可以做的只有陪伴佢多些

禁止訪問

別墅

回覆 maymei0109 的帖子

對不起你爸爸有沒有做手術呢?我母親只吃中藥.

別墅

我爸上年工作時意外跌親吐血 以為內傷 查左好多様野都查唔到原因 結果照到胰臟有腫瘤 由於吐血不止 可能銀親個腫瘤 醫生立刻幫佢做手術 個手術做左12個鐘 把有癌細胞的地方都切掉 十二指腸/胃小腸 /肝既小部分 淋巴缐同膽管其中一條都切掉 最後手術成功 佢仲去返工 果時驗到係二期 點知今年過年前面黃得好厲害 醫生話淨底果條膽管塞左 做左微創手術放膽汁 然後係醫院既情況一日比一日差 醫生話復發了 由開頭食到半碗粥水到連飲啖水都痛都不到十多天 腳腫得厲害 但身體瘦到像乾屍一樣 最後痛苦地走了...

別墅

我既䕶士 friend話由於胰臟近好多器官 又有好多淋巴腺附近 所以D癌細胞一轉移到淋巴病情就會好快轉差 由於你母親是末期 你做到的只陪伴她多些

別墅

媽也開始脚腫..現在開始精神迷湖.吞嚥有困難..瘦得不似人形.她也很辛苦!我們巳輪流陪她..但真的沒有机會治好嗎?

男爵府

樓主加油,世界有奇蹟的

別墅

回覆:irenepok 的帖子

我媽四期腸癌擴散到肝肺淋巴

別墅

回覆:irenepok 的帖子

醫生點講呢?有冇話可以活多久?過年前入院醫生話最多半年命 到幾日後更正為最多一個月命 到最後只多活了十幾天
願主祝福你

別墅

回覆 Leeyiukuen 的帖子

見到媽媽一日比一日差下去,但甚麼也做不到,真的很難過!

伯爵府

聽聽埋埋, 其實好驚.
好驚有日發生係自己到, 只希望到時可以快 d 及不太辛苦咁得到解脫.

樓主陪佢多 d 啦. 仲有問下有無咩藥用左, 佢會無咁辛苦.

伯爵府

maymei0109 發表於 13-3-25 11:10
醫生點講呢?有冇話可以活多久?過年前入院醫生話最多半年命 到幾日後更正為最多一個月命 到最後只多活了十幾 ...

其實快快趣都好.
因為睇住佢咁辛苦, 又幫唔到咩, 仲慘.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 irenepok 的帖子

妳地都好辛苦。盡量陪妳媽咪。

翡翠宮

回覆 irenepok 的帖子

妳的心情,我理解。幾年前我也經歷過這種痛苦。

翡翠宮

irenepok 發表於 13-3-23 21:46

媽也開始脚腫..現在開始精神迷湖.吞嚥有困難..瘦得不似人形.她也很辛苦!我們巳輪 ...
照妳咁寫,真希望有奇跡。

複式洋房

我知有隻營養粉對CANCER的復原好有幫助架, 末期我都唔知可以幫到幾多手, 希望最少令她舒服一d啦~ 你有需要我PM d資料俾你呀~

別墅

回覆:karissapolly 的帖子

can you pm me

別墅

其實樓主同我爸情況極為相似, 他才66歲,不煙不酒. 今年農曆新年因腹痛入院, 做過很多檢查一直都未發現是胰臟癌, 但3月尾照完CT,才確診, 他當時已有擴散, 並比未有腹痛前瘦了差不多30磅. 現在只吃中藥及止痛藥, 但近幾天開始腳腫, 睡不到, 吃不下, 作為子女除了陪伴他之外什麼都做不到.....
大家惟有一起加油吧!

首頁

尾頁

跳至