興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

囡囡就快出生,想買部靚相機save 好囡囡d 相,但又吾想買太貴,有冇人有好介紹?{:1_1:}

寶寶就快出生了

複式洋房

GH1

伯爵府

回覆:想買部靚相機影bb 有冇推介?

Panasonic lx7, 水貨$2.5k

慢慢來, 吾洗急, 但最緊要快.

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:GH1++

原帖由 Sing66 於 13-03-24 發表
GH1
Thx!! 睇睇先

寶寶就快出生了

別墅

budget?

男爵府

回覆:yvonnecccc 的帖子

買單反機啦,一步到位。

伯爵府

引用:買單反機啦,一步到位。 +

原帖由 simon138 於 13-03-24 發表
買單反機啦,一步到位。
一步到位要幾錢呢?有乜好介紹?

男爵府

回覆:寫我心情 的帖子

如 Canon 650d $6xxx, Sony A58 below $5000. 你可以去陳列室玩吓先。

伯爵府

引用:如+Canon+650d+$6xxx,+Sony+A58+below+$500

原帖由 simon138 於 13-03-25 發表
如 Canon 650d $6xxx, Sony A58 below $5000. 你可以去陳列室玩吓先。
單反買650d或者A58below$6xxx 就係一步到位架啦?個價錢包咗鏡頭架啦?

咁都好底玩吾貴播

禁止訪問

洋房

Sony nex-6

別墅

引用:如+Canon+650d+$6xxx,+Sony+A58+below+$500

原帖由 simon138 於 13-03-25 發表
入門單反一步到位?

男爵府

回覆:shantakizwa 的帖子

首先,單反是否一個正確選擇?至於買甚麼級數的機已是後話。閣下有甚麼提議?

大宅

如果只為bb影相,不如買部高階DC,例如Sony RX100。質素唔會差過你用入門DSLR加kit lens。最重要唔好沉迷淺景深,影到左眼清右眼矇,呢啲係味精,就算用DSLR都唔應該常用。

別墅

simon138 發表於 13-3-27 21:48
首先,單反是否一個正確選擇?至於買甚麼級數的機已是後話。閣下有甚麼提議?

...
我見你#6話買單反一步到位,但樓主又話唔想太貴,俾佢買到舊D既MODEL上到單反都未必係好事
而者會唔會再投資買鏡又未知,之後你話650D都可以,咁我就會聯想到你既意思係買650D都得啦,一步到位,但會唔會真係一步到位,可能連買既本人都未必知道,年中見好多網友都話600D升60D,7D什至係5D2 OR3,有D人什至係為買機而買機,換鏡而換鏡,完全唔知自己需要
如果真係唔會放太多錢投資去器材到,可以諗下CANCON G15,想再退而求其次,S95~S110也可以考慮

男爵府

我買左Epl-3

男爵府

回覆:shantakizwa 的帖子

多謝你的意見,其實最好的方法是樓主帶張sd card 去showroom慢慢玩。因為價錢,重量,可控性,畫質都會影響他的抉擇。

伯爵府

其实好多時見到好多post真係好好笑

用家其實只係想買部相機影下相,而吾係想玩相機。

正如我只係想買部mp3機出亍聽下歌,但你地就话音質吾好叫我買部hi fi。

我就覺得睇用家筆直,買大牌子機,同價位部部分别有幾大呀? 影啦!睇相output有問提先算啦。

人人意見吾同,但根本冇乜人睇个用家ur去比意見,而只係叫人買自已理想或有與趣的相機

男爵府

引用:其实好多時見到好多post真係好好笑 用家其

原帖由 寫我心情 於 13-03-29 發表
其实好多時見到好多post真係好好笑

用家其實只係想買部相機影下相,而吾係想玩相機。
其實樓主的要求就是"平,靚,正"。大家推介的都是一些很大路的型號。如他列出一些明確的條件(如買DC,below$4000),大家就不會提出那麼多不同的機種。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+寫我心情+於+13-03-29+發表其

原帖由 simon138 於 13-03-29 發表
其實樓主的要求就是"平,靚,正"。大家推介的都是一些很大路的型號。如他列出一些明確的條件(如買DC,bel ...
呢點我都想,但市場/現實上有冇呢?

首頁

尾頁

跳至