家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無人試過自己去深圳買裝修材料?

聽人講買磚瓦、潔具等材料連運輸都比香港買平很多,有無朋友可以分享經驗?

複式洋房

Re: 有無人試過自己去深圳買裝修材料?

dada 寫道:
聽人講買磚瓦、潔具等材料連運輸都比香港買平很多,有無朋友可以分享經驗?

我自己屋企廚房廁所瓦仔/ 地磚都係大陸"百安居"買
如果你連廳地台都鋪磚, 真係平好多好多! 連運費都係有限錢.
不過記住送貨唔包上門, 要叫師傅幫你拎上樓
而且你買時要預多少少, 因為驚運送時整爛, 要配就好煩
不過係大陸買, 有個問題, 就係送錯左, 你都唔知點拎返去換
你想要多d資料就PM我啦

大宅

我home依加decoration,d磚全部係大陸買,之後運輸到hk,收貨後,司機走了,跟手開了d磚黎看.點知黎錯了toilet的磚,自己再對一對,發覺個no錯的.打番tele上去,佢話無得換,因為是我們無即時去看清楚.

講真我訂了bedroom,kitchen,washroom,廳,腳線,wall身,咁多,我點樣逐件check,佢黎的時候都10幾pack啦.

不過可能係自己大意啦.不過大陸買係便d的.不過有個risk
昨日2人行....今後3人行

大宅

sachi:

係呀,我要大裝修,買全部野呀。不過個心1516,因為驚深圳治安唔好,又驚自己唔識買,所以請你指教一下。你講的運輸問題,係咪話佢送到樓下,但唔包送上樓呢?物料價錢會比香港平多少?會唔會收咗錢唔送貨呢?唔該晒!

dada

大宅

YM116:

多謝提供資料。你買錯料點算呀?要再去多次?你介唔介意講下你買的料比香港買的平幾多?同埋要幾耐先送到香港?Thanks a lot.

大宅

我都買了成hk$8000的磚包送貨.

地磚+全屋腳線 (屋的size係實用有600尺有3間房)
toilet 地+wall 身+腰線
kitchen 地+wall 身+腰線
other吾係好記得.不過最貴係d腰線,重貴過地磚.
而且大陸係用平方去訐算,吾係用尺

佢地黎錯了果d我們無退比佢地,自己留係度.我們自己係hk買了地磚for toilet用,買了 hk$300.

昨日2人行....今後3人行

男爵府

我屋企d地磚,瓦仔都係深圳買, 裝修公司小姐陪我去相熟鋪頭買. 磚錢+送貨+上樓 = 香港買七折. 師傅收貨, check貨, 爛左個d換返(要等下車送貨). 你可以係香港"目弟"左磚, 再問

大宅

bbrma,

Thanks for your sharing. 你間裝修公司好好呀,肯陪你去深圳。

男爵府

唔陪就唔會去, 盲"中中"都唔知邊間好la.

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

平係平,但都幾煩,又要裝修師傅陪你去相熟揀磚,又怕有錯又無得換,真係頭都大晒

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

我屋企岩岩裝修完, 我地大部份野都係大陸買, 都係同埋個裝修師傅去大陸一齊揀, 有d去裝修師傅用問果間, 有d就係我地上網check既, 講下價, 可以比香港既平成半.
裝修一闊三大, 要搵平野架.
少少唔fit, 叫裝修師諗掂佢, 因為佢地同你買野果陣, 睇位度位, 預晒架喇….同佢先聲明囉, 佢係負責既, 都ok既…唔好好似我地之前炒左既室內設計公司喎, rubbish.

重要 ~ 有幾樣野, 我地覺得唔好買大陸貨
1. 水龍喉 (由其係花洒)
2. 大門門鎖
3. 油
4. 廁所防水既野(最好指明裝修師傅用好野)

YM116
我廁所既磚係意 大利, 超硬(但脆), 好難鑽洞上牆, 都咪話唔煩, 不過真係幾靚.
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

複式洋房

sachi 寫道:
[quote]
dada 寫道:

我自己屋企廚房廁所瓦仔/ 地磚都係大陸"百安居"買
如果你連廳地台都鋪磚, 真係平好多好多! 連運費都係有限錢.
不過記住送貨唔包上門, 要叫師傅幫你拎上樓
而且你買時要預多少少, 因為驚運送時整爛, 要配就好煩
不過係大陸買, 有個問題, 就係送錯左, 你都唔知點拎返去換
你想要多d資料就PM我啦[/quote]

由羅湖站出轉左上電梯, 至巴士站達18路車, RMB2.- 至"人才市場"下車. 車程20分鐘. 下車向前直行約十分鐘到深圳最大百安居. 東西比香港大陸貨便, 好行.
1加侖NIPPON 香$320.-, 百RBM210.-(自取+電腦調色)
ROCA 牌廁便800至1000 (同型號, 已包運費及上樓)
日本名牌電子廁板, 便1000至2000 (自取)
龍頭/浴淋頭便2-5百
浴屏便1千至2千多元
廚櫃香3萬(上下加起約10米), 在深找間香港人開的公司落單1.5萬包運及安裝. 好靚. 但秘訣是先自行量尺, 要他們報價. 尺碼寧大不要少. 若報完價師傅上門量尺你又加LI加LO, 就收好貴.
塼糷叫百安居SALES拉回免費換. 塼運費約300至400一吨(不上樓). 可叫SALES幫你找運輸, 較有保障. 用剩的塼(冇切割)可退貨. 但自行拉去百安居.
我只會去百安居買, 大公司, 有保障. 因外面不熟, 怕被騙及有問題冇人負責.

全屋材料大部份在百安居買, 其餘香港配. 總結:滿意, 但要花精神

大宅

3kidsma:

多謝你的資料,我上星期已去了百安居買磚,因為第一次去唔熟路,所以由黃崗打的去30幾蚊。我只係買咗磚,其實我都睇中咗兩個洗手盆櫃,好靚架,可惜無貨要等10幾日,我趕住用,唯有返香港買其他現貨。果日係百安居用咗差唔多4個鐘。

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

軒靚媽媽 寫道:
百安居 係未 monday - sunday 都開 ?? 幾點closed ??/

我都想去睇下 ~~~

好似早8:00, 晚10:30
我剛買了企身浴屏, 扇型盆用800mmx1000mm, 強化玻璃, 1000有找. 按摩浴缸4000有找.

大宅

我岩岩個星期日都去完,買左好野
全屋地磚同牆磚$7100
屎坑一個$780
強化玻璃浴屏$880
4個水龍頭$1800
運費$700

子爵府

請問百安居有無燈飾買?

首頁

尾頁

跳至