自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

玩具勳章

上星期我感冒傳染左比bb(15個月),bb傷風,半夜發燒,睇左e生原本好d,禽晚忽然咳得好勁,傷風又嚴重左,今朝再同佢睇e生,睇完去食野,撞到個c9(約50歲),佢問我bb係咪唔舒服,跟住就話我少少事就同bb睇e生,食薬食到身體差哂,以前佢d仔女唔舒服飲多d水,訓下覺,搽薄荷膏就得,唔會郁下睇e生,我話bb發燒,喉嚨發炎,佢話bb多數都係傷風咳喉嚨發炎,係咁同佢個fd講而家d人咁緊張,攪到bb身體差哂...(下刪一百字)我心諗妳個細女都十八歲,以前點同而家比呢?我想問大家,如果你係我會帶bb睇e生嗎?

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆:bb感冒會唔會睇醫生?

病咗唔睇醫生

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

妳只要將頭先個位亞嬋同妳嘅對話....
左耳入右耳出就ok
唔好諗咁多...有d人係咁...講就天下無敵
前面是絕路~希望在轉角

侯爵府

回覆:bb感冒會唔會睇醫生

都係果句、自己子女自己處理、理得其他人子女係超人啦!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

發燒發炎一定要睇醫生囉,發燒身體發出警告〜呢D無知c9唔好害人

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

會睇

子爵府

回覆:11k 的帖子

梗要睇,耽誤治療仲大件事,可以講果個阿姐系一個不負責任的媽咪

翡翠宮

唔c服,當然要睇醫生啦,而家d病菌咁勁,唔需要理其他人點講,最緊要都係自己d小朋友

禁止訪問

子爵府

發燒一定要睇,因為有時唔止感冒咁簡單,可能係身體其他部位有炎症(如尿道炎),點都要睇吓醫生先穩陣,至於食藥,其實我自己認為普通果啲消炎藥同退燒藥唔會食到令身體差晒,但抗生素就唔好亂食。

如果小朋友只係流吓鼻水唔係太嚴重,咪唔洗睇囉

珍珠宮

引用:上星期我感冒傳染左比bb(15個月),bb傷風

原帖由 11k 於 13-04-09 發表
上星期我感冒傳染左比bb(15個月),bb傷風,半夜發燒,睇左e生原本好d,禽晚忽然咳得好勁,傷風又嚴重左, ...
唔好意思樓主,我表哥係醫生, 佢同佢娣婦講bb 感冒唔洗睇醫生, 會自己好

actually, 我都唔係好信

大宅

BK Milk勳章

嚴重既梗係帶佢睇醫生la ~

子爵府

小小鼻水咳我都未必睇醫生架!發燒就一定睇……

我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

男爵府

有發燒一定睇。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我C6表姐夫係醫生,佢兩個仔普通傷風咳佢係唔會比藥佢食,但發燒有好多可能性,唔好輕視!因小失大

珍珠宮

講就緊係天下敵, 自己子女有咩事都唔關佢自嘛:;pppp:

男爵府

秋日勳章 炎夏勳章 玩具勳章 春季勳章 冬日勳章 趣教勳章 畀面勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

發燒就一定睇,少少鼻水兩聲咳就未必睇,會試下俾佢自己好~

複式洋房

一定要睇醫生

珍珠宮

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 mimichong 的帖子

子爵府

mokchingyin0910 發表於 13-4-9 16:38
小小鼻水咳我都未必睇醫生架!發燒就一定睇……

我都係一樣
不過樓主同bb都唔舒服,睇完醫生就儘快返家休息喇,唔好去人多既地方。如果係我,就唔會再帶bb 出去食野喇,外面空氣唔好,呢幾日天氣又涼呢。

首頁

尾頁

跳至