2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題。好煩擾呀呢個問題。

男爵府

BK Milk勳章

我想惠X,但c6話要求日本奶

大宅

breast milk if I can, if not, choose Mead Johnson

禁止訪問

別墅

當然係想餵人奶..但如果無或再大d, 又返工,都要諗定食咩奶粉既.....
尋日問阿e, 佢話我地細個時個個食美贊辰食到肥肥白白...食惠士就唔多得, 便便又唔得.....

別墅

引用:回覆+babystar2013+的帖子完全唔會考慮任何

原帖由 Sfleung0721 於 13-04-18 發表
回覆 babystar2013 的帖子

完全唔會考慮任何一隻奶粉, 因為已經下定決心只會餵母乳. 沒有一隻奶粉會比母乳 ...
Support
餵母乳係最好 其實都係六個月全母乳 之後可以食粥仔同食生果容 都未必要奶粉

男爵府

回覆:想問下各位會想比bb 食邊隻奶粉

我生第一胎冇母乳,所以比大仔飲韓國奶粉,細仔出世如果我又冇母乳,都會比同一隻奶粉

17/12 5w6d 0.54cm 閃閃 ; 31/1 12w2d 6.11cm 頸皮 1.5mm  Oscar passed; 2/3 16w4d 175g; 19w3d 334g 仔仔; 21w 450g; 25w 856g; 29w 1556g; 32w 2057g; 34w 2400g; 36w 2870g; 37w 3073g; Born on Aug 3 3055g

大宅

回覆:想問下各位會想比bb 食邊隻奶粉

我想母乳,不過怕唔夠!

別墅

引用:我想母乳,不過怕唔夠!

原帖由 EllenWong225 於 13-04-18 發表
我想母乳,不過怕唔夠!
只要你記得剛出生既b個胃係乒乓波咁大到 點會唔夠人奶俾佢食 只要媽媽飲多啲水同休息多啲 當然最重要係埋身餵密啲一定夠
而且你一定會好enjoy餵奶過程 (當你要深夜起身餵奶除外)不過都係一個好好既親子活動

大宅

首選:母乳(如果夠就全母乳)
次選:醫院果期出邊隻就食邊隻
三選:雪印...(如果醫院果隻食得唔好,就會轉雪印)

珍珠宮

開心吸收勳章

如果有母乳都會食1、2個月,到返工會跟哥哥食番A+

大宅

引用:Quote:原帖由+EllenWong225+於+13-04-18+發

原帖由 lcm_man 於 13-04-18 發表
只要你記得剛出生既b個胃係乒乓波咁大到 點會唔夠人奶俾佢食 只要媽媽飲多啲水同休息多啲 當然最重要係埋身 ...
多謝你。
我不怕俾佢痴身,總之有幾多就俾幾多佢飲。但希望有恒心。

別墅

我會餵人奶,第一胎都得,第二胎應該 ok 嘅。返工後可能轉飲雪印

禁止訪問

大宅

回覆:Sfleung0721 的帖子

Thx...因為我係新手媽唔想俾太大壓力自己,所以諗住順其自然,不過。。。見你咁講我可以做定功課揾人奶啦!

禁止訪問

複式洋房

引用:首選:母乳(如果夠就全母乳)次選:醫院果期

原帖由 wklee4184 於 13-04-18 發表
首選:母乳(如果夠就全母乳)
次選:醫院果期出邊隻就食邊隻
三選:雪印...(如果醫院果隻食得唔好,就會轉雪 ...
我同你一樣咁諗

別墅

引用:回覆+EllenWong225+的帖子其實我都係新手媽

原帖由 Sfleung0721 於 13-04-18 發表
回覆 EllenWong225 的帖子

其實我都係新手媽媽, 不過一早下決心餵母乳, 而身邊最近幾個生咗的朋友都係餵母 ...

身邊既親友支持係好重要 尤其係老公 當佢由朝到晚都話你唔夠奶時 你會好hurt 所以要俾埋啲資料佢睇都好重要 最少你唔係孤軍作戰

禁止訪問

別墅

引用:回覆+lcm_man+的帖子所以我一早買定本餵人

原帖由 Sfleung0721 於 13-04-19 發表
回覆 lcm_man 的帖子

所以我一早買定本餵人奶的書, 佢如果咁嘈我就叫佢睇晒本書先同我講嘢:censu ...

首頁

尾頁

跳至