跳至

首頁

尾頁

複式洋房

4月出生bb開始出牙未?

各位媽咪

由於小b這兩天時常"扭計", 我媽咪話佢又流口水, 唔知係咪出牙呢? 你們小b有這情況嗎?? 因我不是同小b一起住, 所以全靠我媽咪覆述, 而小b就沒有其他表面唔舒服. 怎好?

複式洋房

Re: 4月出生bb開始出牙未?

東東b都開始食奶嗰陣咬奶嘴,體溫偏高,成日伸隻手仔入口去摸牙床,口水免費大贈送。

應該就係“發”牙喇。
東東 B 去打獵啦! :-D

複式洋房

Abishuah

咁你bb有無喊呀, 勁扭, 但又唔知扭乜. 除了牙膠還有其他可令bb舒服點嗎?

別墅

探長loklok已經出左一隻, 第二隻出緊, 佢依家有發燒, 無胃口, 目川唔好的徵狀, 有俾雪凍左既牙膠佢食, 佢勁like

複式洋房

嘩....loklok探長咁快出緊第二隻牙

大宅

阿b都出0左少少啦,不過佢一向都口水長流,叫野就咬

大宅

我恆恆已經標緊第二隻牙仔啦

不過佢又唔係好多口水流, 只係不停食手指咋

大宅

My daughter 都出0左少少啦, 2隻. She doesn't want to drink milk these few weeks.

大宅

我恆恆已經標緊第二隻牙仔啦

不過佢又唔係好多口水流, 只係不停食手指咋

別墅

Where did you buy those 牙膠? And how much ar?

luilok 寫道:
探長loklok已經出左一隻, 第二隻出緊, 佢依家有發燒, 無胃口, 目川唔好的徵狀, 有俾雪凍左既牙膠佢食, 佢勁like

複式洋房

NenNen

牙膠可以你永安, 吉之島, 護協都有, 以護協最平, 不過, 如果唔就腳, 附近萬寧或藥房都可能有, 不過就得pigeon.

哇哇! 原來已經有bb出咗牙嗱! 勁呀! 咁我小b都可能牙肉唔舒服所以扭計唔食milk milk, 咁都放心d.

別墅

Nen Nen,

JUSCO, pigeon透明的, 我唔鍾意d水有顏色, 20蚊2個

別墅

我bb係每晚臨瞓都扭計,都唔知佢想點..咁或者是牙肉痕
咁雪凍左既牙膠是否會work啲

大宅

我囡囡近排都成日咬個牙膠,仲咬到有聲,同埋佢呢排飲奶時,飲飲下會無端端係到 :-( , 又成日個口好似係到食緊

別墅

我個包包豬都已經出左兩隻牙仔,估計而家開始出第三隻

大宅

sophie 之前都係瞓著左個咀仲係到梅吓梅吓, 好似食緊野咁; 但現在就成日用食指撩個口, 上下顎都有, 又好多口水, 乜野都放落個口試吓味, 牙膠就三分鐘熱度咁啦....
同佢洗口時睇到牙床白白地, 又摸到有 d "un" 手, 應該係"藕"緊牙仔!
之前"鞋"手個處以為係標牙仔, 點知而家又唔見左?!
佢又無特別體溫高或發忟憎, 可能係100日時用了"九"菜擦牙肉 law

複式洋房

Reginefhk

用"九"菜擦牙肉, 生家熟呀? 有什麼好處? 等我同d新任媽咪講吓嘛!

我小b都係食奶時喊吓食吓, 都唔知佢仲乜, 真係希望佢快d識講o野, 唔洗估估吓嘛!

洋房

Which teeth will usually come out first? My baby has been drooling and trying to stuff everything into his mouth for quite a while. I have been trying to feel inside his mouth, and can feel "lumps". Not sure if they are teeth coming out or something else.

大宅

suzannal,
"乳齒出牙次序" (clickable)
if feel "lumps", may be not yet.

Quoted from Wyeth BB Club health info:
◎ 4個月開始
1.喜歡將手中的東西往嘴裡送,藉由舌頭學習與物品間的關係。
2.由於開始給予輔食品,所以可以發現寶寶對味道的反應。

suzannal 寫道:
Which teeth will usually come out first? My baby has been drooling and trying to stuff everything into his mouth for quite a while. I have been trying to feel inside his mouth, and can feel "lumps". Not sure if they are teeth coming out or something else.

大宅

莊生bb,
我搵番 d 資料如下:

韮菜擦牙肉
功用
潮州人話係第 100 日時擦, 咁出牙仔時無咁炆熷!

材料
1. 韮菜切成~2" 幾條
2. 去骨鯇魚肉碎(上段少骨d)少許(約一湯匙): 要搞碎
3. 雞蛋 1 只

煮法
好似蒸水蛋咁全部放在一起蒸

擦法
蒸熟左 d 魚肉和蛋可以一樣照 qu 落條韮菜纏住手指, 伸入 bb 口腔內擦, 好似每晚洗口咁擦牙肉, bb 會 lam 吓 d 魚肉和蛋都無問題.

註: 記住攬番條口水肩好似囡囡咁!

莊生bb 寫道:
Reginefhk

用"九"菜擦牙肉, 生家熟呀? 有什麼好處? 等我同d新任媽咪講吓嘛!

我小b都係食奶時喊吓食吓, 都唔知佢仲乜, 真係希望佢快d識講o野, 唔洗估估吓嘛!

首頁

尾頁

跳至