烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

我真係好鍾意做麵包!!

貪玩又愛嚐試嘅我, 做包冇一次會跟食譜, 日日用手搓搓搓, 份量、材料、發酵方式、烘焙時間... 每日都幾乎唔一樣, 睇番啲相, 有時都唔記得當日係如何如何搓出某團靚粉團、做出某個好麵包, 所以好想係度借個位, 去記錄每款成功嘅麵包製作材料及方法, 亦當係一個平台俾大家參考一下我嘅自家食譜, 更重要係得到各位師傅/姐妹嘅指導啦! ^_^

Hayhaymum    發表於 13-4-26 13:31
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

男爵府

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:tsznok 的帖子

品嚐原始麵包香 ~ 鄉村包

近日我深深愛上呢種無糖發酵而成嘅全脫脂鄉村麵包!

鄉村麵包好食之處, 在於佢夠raw夠原味, 搓出嚟嘅麵團用法亦可以好簡單地做圓型小包, 又或者用嚟做土司, 做有餡包, 甚至就咁係表面灑層芝士粉/蒜香粉去焗, 已經風味十足!

材料好簡單, 只係以下4樣:
高筋麵粉 300g
instant yeast 1/2 teaspoon
水 約200ml
盬 4g

將以上材料搓成光滑麵團, 想易啲控制可保留20-30ml水於初步成團時慢慢落, 之後就放雪櫃做24小時發酵; 第一次發酵後無需完全排氣, 將麵團移到灑左粉嘅工作檯上, 小心分割及做型, 之後再發多半至一小時 (要視乎當日溫度及濕度), 直至約兩倍大時, 就係表面用噴壺灑層水, 或揸上一層蛋液, 最後用180度焗20分鐘, 咁就可以做出呢款簡單、充滿天然麵包香嘅鄉村包!!

呢款包全無添加額外糖份, 亦無需加入油份, 但依然可以做到軟熟好味, 今次我就將麵團先做成小圓包, 焗好後, 再平切開, 夾入芝士+腸仔片, 再入爐用200度焗5-8分鐘, 咁就做出圖中所見嘅簡便鄉村漢堡喇!

PoppyPearl    發表於 13-4-27 11:08

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

收藏先, 等你交功課!!

別墅

超純正麵包!好吸引。可惜屋企冇焗爐,請問用麵包機做唔做到?

男爵府

收藏先

大宅

回覆:我的麵包習作本

收藏,下次試下先!

大宅

多谢分享!期待!

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

謝謝分享
應當一無掛慮,只要凡事藉着禱告、祈求和感謝,將你們所要的告訴上帝。
上帝所賜那超越人所能了解的平安(註),必在基督耶穌裏,保守你們的心懷意念。

侯爵府

好媽媽勳章

回覆 d404me85 的帖子

照常理去諗, 麵包機都應該做到, 但我會建議你用麵包機做兩次發酵, 始終麵團係呢種完全不加糖份嘅情況下, 發酵時間會比加左糖份的時間長呢~

男爵府

正,

男爵府

別墅

tsznok 發表於 13-4-26 14:36
回覆 d404me85 的帖子

照常理去諗, 麵包機都應該做到, 但我會建議你用麵包機做兩次發酵, 始終麵團係呢種完 ...
多謝指教。我宜家用緊P仔行機,淨係識㩒掣set「麵包」mode預約出爐時間,佢就開動同係適當時間自動投放酵母,如果要做兩次發酵,步驟應該係點?唔好意思,其實唔知樓主有冇用麪包機做包。

男爵府

多謝你的分享,明早有健康包包做早餐

我加入了 30g 麥粉替代高粉,個包好似實左少少,

請問大師我應該加水還是多加酵母呢?

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:+本帖最後由+tsznok+於+13-4-26+13:36+編輯

原帖由 tsznok 於 13-04-26 發表

大宅

請問低溫發酵最長可做多過24小時嗎?我想整定放雪櫃啊。請指教。謝謝!

別墅

tsznok 發表於 13-4-26 13:20

近日我深深愛上呢種無糖發酵而成嘅全脫脂鄉村麵包!
我已經收藏左你呢個食譜,多謝你熱心建立呢個平台。期待你下一個食譜。

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我真係好鍾意做麵包!!+貪玩又愛嚐試嘅我,+

原帖由 tsznok 於 13-04-26 發表
我真係好鍾意做麵包!!

貪玩又愛嚐試嘅我, 做包冇一次會跟食譜, 日日用手搓搓搓, 份量、材料、發酵方式、 ...
正 已收藏。

Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

侯爵府

好媽媽勳章

今早有兩款好包介紹,口味都係自家調配,而家upload住相先,一陣再用PC打番材料份量及做法...

公爵府

首頁

尾頁

跳至