興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問你地影bb的心得! 有什麼地方好介紹?

hi!

請問你地影bb有咩心得? 你地覺得點影最好呢? 大家交流下

同埋你地有什麼地方係影bb既好地方介紹呀?

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

Re: 請問你地影bb的心得! 有什麼地方好介紹?

去公園, 揀d 草地俾bb 走, 用支長d焦距鏡頭影
室內, 放d colorful d 玩具, bb 著 colorful d, 閃光燈打 bounce影

之前去過馬鞍山公園, 比較少人, 草地多, ok 架

男爵府

大埔海濱公園都唔錯架~!

我想問問, 如果陰天嘅時間應該要點set部機?

我上個week去左tst影左少少相, 當日係陰天, 咁我用av, white balance果到揀cloudy, iso揀800, 冇做閃燈, 光圈果到已經set到最大(kit set鏡, 當時好似4咁上下~!), 不過影出黎嘅效果我覺得好似用dc仔影咁~! 我有咩地方出錯?

就係最後果幾張!
pls click here

男爵府

"閃光燈打 bounce影" 請問即係點呀?

chloepapa 寫道:
去公園, 揀d 草地俾bb 走, 用支長d焦距鏡頭影
室內, 放d colorful d 玩具, bb 著 colorful d, 閃光燈打 bounce影

之前去過馬鞍山公園, 比較少人, 草地多, ok 架

子爵府

白天應該唔洗用ISO800, ISO400應該已經好夠, 你睇唔睇倒用ISO800時個快門係幾多?

咁光的環境, 我多數仲係用緊ISO200, 如果快門低于1/100秒, 會開VR (Canon 好似叫 IS).

"閃光燈打 bounce影" : 即是在室內時將外置閃光等照上天花板, 再反射返人度, 既可有小小陰影, 有立體感, 又可以避免燈光直射到人面上光澄澄一撻. 不過要有外閃才玩得倒.

pakyu0429 寫道:
大埔海濱公園都唔錯架~!

我想問問, 如果陰天嘅時間應該要點set部機?

我上個week去左tst影左少少相, 當日係陰天, 咁我用av, white balance果到揀cloudy, iso揀800, 冇做閃燈, 光圈果到已經set到最大(kit set鏡, 當時好似4咁上下~!), 不過影出黎嘅效果我覺得好似用dc仔影咁~! 我有咩地方出錯?

就係最後果幾張!
pls click here

男爵府

thx~! 我會試試~!
不過, 如果係影小朋友就有一個難題......就係如果到要影果陣先至去set d 野, set 完阿囡都唔知行左去邊~!

咁應該要點做? 如果用auto係咪始終無自己set咁好? 你地嘅經驗係點?

軍魁星 寫道:
白天應該唔洗用ISO800, ISO400應該已經好夠, 你睇唔睇倒用ISO800時個快門係幾多?

咁光的環境, 我多數仲係用緊ISO200, 如果快門低于1/100秒, 會開VR (Canon 好似叫 IS).

"閃光燈打 bounce影" : 即是在室內時將外置閃光等照上天花板, 再反射返人度, 既可有小小陰影, 有立體感, 又可以避免燈光直射到人面上光澄澄一撻. 不過要有外閃才玩得倒.

子爵府

咁既情況, 我會用"A Mode", Canon 好似叫Av mode. 開盡光圈, 然後對焦時用"連續對焦", AFC.

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

AF-C Canon 叫AI-Servo, 會連續不停的對焦,直至你全接快門或者放手。

除非係專業model, 一般人都好難hold 住個表情等你。你應該set 好晒先叫小朋友埋位,你可以叫佢去你想影的背景附近玩,你set 好就等去自己走到個位置,叫"靚女,望吓媽咪!",佢望你就按快門就得。

thx~! 我會試試~!
不過, 如果係影小朋友就有一個難題......就係如果到要影果陣先至去set d 野, set 完阿囡都唔知行左去邊~!

咁應該要點做? 如果用auto係咪始終無自己set咁好? 你地嘅經驗係點?

男爵府

IC~! 今日返屋企攞部機試試先~!

如果我叫"靚女,望吓媽咪!", 我恐防街上會有好多女仔望住我bor~!

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你唔係話"靚女望吓我",佢地最多望吓佢自己媽咪,唔會望你架。

別墅

chloepapa, pakyu0429,

唔該晒你地既提議
馬鞍山公園我成日去, 大埔海濱公園會再去的。

別墅

IC~! 今日返屋企攞部機試試先~!

如果我叫"靚女,望吓媽咪!", 我恐防街上會有好多女仔望住我bor~!

比你笑C

男爵府

clpapa 寫道:
你唔係話"靚女望吓我",佢地最多望吓佢自己媽咪,唔會望你架。

別墅

我想問下點解你地d背景咁令既?
搵人影定自己影架?
我bb得三個月~但係唔知帶佢去邊or點影先
能夠影到d令相呀?我最近買左部600萬像素
唔知夠唔夠呢?

男爵府

我地係用單鏡反光機影架~!
靚好多架~!

男爵府

上個sat帶左囡囡去迪欣湖影相, 果到都ok bor, 好多草地, 淨係圍住個湖行都行在3,4個鐘! 去果陣記得做好防蚊操施, 果到好多蚊蚑仔!

另外數碼港果到有個公園都好靚, 影相一流!

男爵府

DoDoMum,

你有d相個邊好暗, 果d效果你點影架?

別墅

pakyu0429,

我o個d個角好暗既相, 唔係影出黎o架, 係後期製作黎...因為小妹既係初哥又技術有限...成日影到太光/太暗/朦o左, 又唔捨得唔要, 所以密要後期加工補救呀 :-(

子爵府

影得幾好啊, 用D50 + 50mm f1.8 影小朋友一流啦.

見你d相有d用raw影, 識得運用光圈, ISO, Color mode等, 都唔算初哥囉.

不過用 Pictureproject 就好似難用d, 我用 Nikon Capture 真係幾好用. (唔一定要用錢買咖).

DoDoMum 寫道:
pakyu0429,

我o個d個角好暗既相, 唔係影出黎o架, 係後期製作黎...因為小妹既係初哥又技術有限...成日影到太光/太暗/朦o左, 又唔捨得唔要, 所以密要後期加工補救呀 :-(

洋房

I will take my children to a park or an big open space and let them go nuts --- running and screaming. And I will use long lens 70-200 or 70-300 to capture their expression. I will set my camera to AI-Servo for focus, high-speed continuous for drive, and fire away. And I will get this result:

http://www.pbase.com/wongwai/image/64305180

or this

http://www.pbase.com/wongwai/image/64305248

I never ask my daughter and son to post for me, as I think it is not natural. it will be better to let the children to concentrate on playing than posting.

首頁

尾頁

跳至