在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

幾年前我做個份工成20k個月, 但一個金融海嘯就減到得16k, 仲要壓力好大加上老細好衰, 我做咗年幾就辭職, 誰不知我遞咗信之後第二日, 我老細都俾公司炒埋, 之後轉咗份12.8k既工, 但就做得好開心, 有一日c6自爆俾我聽一段c6同99既對話:

99: 你老婆而家幾錢個月
c6: $12,800
99: wa! 咁未仲低人工過我

我有大學學位, 係自己讀夜校讀返黎, 而我99係喺醫院度係清潔呀嬏, 佢係舊制, 非合約個d, 所以人工同福利都好d, 我聽到99同c6呢番對話個心有d唔舒服, 之後我亦轉過工~ 99都當然都有加人工啦

前排佢又問, 今次兜口兜面問我:

99: xx, 你而家幾錢人工?
我: $15,800
99: wa! 咁未同我差唔多 (佢d話氣有d不可一世,99應該有14.xk, 聽到火火地)
我: 係啦! 讀咁多書人工同做清潔差唔多, 咁而家醫院仲請唔請人?
99: 而家唔請啦! 我唔係做手術室咋, 我同事做手術室成萬六七蚊個月tim呀
我: wa! 咁高人工呀, 咁你幾時先可以做手術室呀?
99: o靚妹(姑仔)人工都同你差唔多wor~ (佢個女都係無學位)

好明顯踩緊我, 之後c6仲要加把口話我好辭咗2萬蚊份工, 我都講過n次, 我走個時已俾人減咗人工, 而就算我唔走, 老細都俾人炒, 我一樣要走.....

我最憎係我99成日問住我幾錢人工, 又要同我比較, 顯得佢好威咁

Sami  幾錢人工,真係冇必要向你99交代, 以後佢問你, 咪鬼理佢。  發表於 13-5-6 13:28
lovely_nurse    發表於 13-5-6 12:31
catcat2046  你答"0甘我都係靚妹ze..."  發表於 13-5-3 23:33
bettylam  係我就吾會同佢對答,只會應佢一句,呢樣野同女人年齡一樣,係秘密  發表於 13-5-3 22:29

子爵府

BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

下次你99再問你, 你就講, 女人搵多小有咩所謂, 你個仔係本事既, 我洗咩出嚟做野呀....... (不過, 你要先同你老公講左先, 冇謂另佢誤會)

Starrie  正  發表於 13-5-23 01:59
wingwing_2020    發表於 13-5-13 16:12
kingice    發表於 13-5-11 19:16
yellowbanana    發表於 13-5-7 17:07
pigpigmag    發表於 13-5-7 09:42
monilce    發表於 13-5-6 16:47
BabyDim  你的建議同我諗既一樣呀!  發表於 13-5-6 15:08
皮蛋黃    發表於 13-5-6 12:51
rayrayus    發表於 13-5-5 22:02
miu2002miu    發表於 13-5-3 18:20

男爵府

回覆 olivia_kyk 的帖子

你EQ好高喎,同奶奶的對答又得體。其實自己幾錢人工唔使同別人講得咁清楚架,下次再問你耍佢啦!

複式洋房

回覆:99成日都睇我唔起, 覺得我人工低

Totally understand u, 99 will compare it salary to her daughter or her son, last time I quitted a job and changed to another of lower pay but fewer stress , she was so surprised and look down on me, I am angry. None of her business...she can\'t understand the stress we bear, and hate her compare mine with her daughter

侯爵府

回覆:olivia_kyk 的帖子

我會同99講,我唔好命所以要繼續做……

funnyukyuk    發表於 13-5-16 16:54
lovely_nurse    發表於 13-5-6 12:31

琥珀宮

回覆 ming1020 的帖子

講得好好!

伯爵府

環保接龍勳章

我都會咁答:好命嘅做咁少奶奶唔洗做添啦 .…老公呵?

侯爵府

回覆:mandy952 的帖子

我真係咁樣同99講架!

男爵府

由20k變左12k, 你點克服心理?我以前都搵2x k, 而家ftm,打算做反野,但好難面對人工少一大截

侯爵府

回覆:TropyC 的帖子

我都克服到,因為想多d時間陪阿仔,我由2xk轉左搵11k…寧願自己慳d

wcpcelia    發表於 13-5-4 09:25

珍珠宮

我奶奶又係做醫院,人工高過我好多,但好彩佢無睇我唔起,仲成日幫我

珍珠宮

畀面勳章

引用:下次你99再問你,+你就講,+女人搵多小有咩所

原帖由 8仔 於 13-05-03 發表
下次你99再問你, 你就講, 女人搵多小有咩所謂, 你個仔係本事既, 我洗咩出嚟做野呀....... (不過, 你要先同 ...

見你一獲打你一獲

伯爵府

大家咁坦白既, 我奶奶問過我, 我無答佢.

男爵府

月餅勳章

回覆 olivia_kyk 的帖子

工種唔同,要求唔同,無必要比較。
我係你會答:你個仔有本事,我使乜做啫。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

問人人工幾多好無禮貌:;pppp:

公爵府

畀面勳章

我奶奶唔夠膽問我~問都唔會答:;pppp:

大宅

回覆:ming1020 的帖子

公爵府

絕對同意樓上講法,佢個仔有本事,我咪唔使使擔心揾幾多

別墅

:;pppp:我唔會答囉, 我阿媽都唔知我揾幾多啦, 做咩要話你知, 你知左又點呀? 我低人工或好高人工又點呀? 唔夠用係咪你會俾錢我洗? 多錢係咪要俾$你? 我覺得問嚟D問題好無謂囉...

vickymok717  agree  發表於 13-5-6 11:32

珍珠宮

環保接龍勳章

8仔 發表於 13-5-3 17:42
下次你99再問你, 你就講, 女人搵多小有咩所謂, 你個仔係本事既, 我洗咩出嚟做野呀....... (不過, 你要先同 ...Agree

首頁

尾頁

跳至