在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

deleted

侯爵府

回覆:poon_angela 的帖子

甘其實你地對細既好唔公平 唔想要 就做足安全野
我有左個細既 都冇野做 老公暫時一個頂 收入少你一半 又租樓 工人 大女學費$4000 我都生個細出黎 有左就係有左 唔要自已好唔捨得 壓力係唔少 但 。。 你唔要佢 你一定後悔 剛升職加薪 甘好囉 捱下捱下就捱得過。。

仲有樣樣再慳點 其實 小朋友學野 平有平學 貴有貴學 。。 加油呀 唔好甘樣

複式洋房

唔要,真系唔知幾時會后悔!

大宅

BK Milk勳章

如果係我, 我會要!!
坦白講, 有啲JM想要, 都因為好多因素暫未成事;
而且, 佢有生命.......

我以前都係工作狂, 朝九晚十一.....假期都返工;
但係只從生完BB後, 每日準時放工, 第一時間返屋企陪BB;
我都知道照顧小朋友, 係好花時間......基本上所有私人時間都奉獻比佢;
但係呢啲係作為父母要預咗付出的!!

妳個大女都2歲, 都開始返學, 其實, 工人一湊二, 無話唔得!
係僱主點安排, 或者可以勞煩係四大長老, 可否抽點時間來協助!
唔一定要比最貴的養小朋友, 便有便養.....我地以前物質都無咁豐富!
唔好隨波逐流........

試下同老公再商量下!
我知妳現在都好煩, 呢到啲JM並非要增添妳壓力;
只係希望妳想清楚!
小孩是上帝給予的禮物!
加油!!

男爵府

月餅勳章

回覆 poon_angela 的帖子

平有平養,貴有貴養,你地唔想要但又唔做任何預防措施,就預左要承擔後果,無論你最後選擇要或者唔要。
同埋,你地會唔會覺得咁對個細既唔公平﹖

大宅

回覆:意外有左第二胎, 老公唔想要

現實歸現實,確實要睇能力,免強生左出黎無能力栽培,無好生活,亦都害左個小朋友,但我睇樓主有工人,兩個都工作,未必負擔唔到,時間一定小左,但生活開心左,值得既,認真考慮下啦

別墅

最緊要先睇下自己心理想唔想要, 唔駛理你C6住, 因為BB係你肚裡面...你想要, 如果因為你C6而唔要, 到時你一定後悔. 而如果係你唔想要, 迫你生, 你生左都會有抑鬱...自己真係想要既, 再同C6商量下, 一時既環境...唔代表一世~ 自己先諗清楚再同C6傾啦~

水晶宮

不要那麼自私!

珍珠宮

要。
升職後咪多D 錢囉。

伯爵府

環保接龍勳章

我明白樓主老公嘅諗法。

大嘅都冇時間理,再多一個…

最慘係全家嘅生活質數會下降,而且有2個,工人未必肯做,好多媽咪會做ftm,但家庭收入即時少一半…

大宅

如果你唔要細b,對佢好殘忍呀!又唔係無錢養,辛苦幾年啫,一家4口好幸福。

珍珠宮

你唔係諗緊要唔要, 事實係你己經有左, 乜野生活質素下降, 工人唔肯湊, 呢D通通唔係殺死自己骨肉O既理由. 生左細B你地生活都仲可以, 点解唔要?

恕我得罪, 你老公都幾自私, 你千祈唔好唔做野.

而家都有社區褓母服務, 3千幾一個月, 如果你工人唔肯湊2個, 細B可以交比褓母湊, 2歲返N班. 2年時間好快過, 加油!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

如果唔想生, 點解唔做安全措施? 到有左先話唔要, 咁同時下果d後生仔女有咩分別

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:意外有左第二胎,+老公唔想要,+因為我地2個

原帖由 poon_angela 於 13-05-04 發表
意外有左第二胎, 老公唔想要, 因為我地2個剛剛事業有起色, 大家都升職加薪, 有埋細B, 經濟上應該剛剛可以, ...
我早兩星期都嚇餐死,遲咗先黎,我老公都講明唔會要,本身個仔7歲半,加上年紀大,又要供樓。以後真係要小心,有咗都唔知點算

珍珠宮

畀面勳章

引用:意外有左第二胎,+老公唔想要,+因為我地2個

原帖由 poon_angela 於 13-05-04 發表
意外有左第二胎, 老公唔想要, 因為我地2個剛剛事業有起色, 大家都升職加薪, 有埋細B, 經濟上應該剛剛可以, ...
好睇兩公婆共識,千其唔好一相情願,真係到時有苦自己受。

我會建議再同老公傾吓,佢如果小小想要嘅意識都冇,會叫佢陪自己去解決件事,要佢親身感受/安排唔要自己骨肉。希望佢第時唔好後悔!

見你一獲打你一獲

珍珠宮

畀面勳章

引用:如果你唔要細b,對佢好殘忍呀!又唔係無錢養

原帖由 MuiC 於 13-05-05 發表
如果你唔要細b,對佢好殘忍呀!又唔係無錢養,辛苦幾年啫,一家4口好幸福。

...
對! 我D朋友都話好善霧小朋友有個弟妹陪一起成長,話四個人係好幸福,爸爸拖住媽媽,家姐拖住細佬

見你一獲打你一獲

複式洋房

平有平養,貴有貴養。要珍惜上天給你的禮物,同老公商量下吧!

男爵府

肚內bb無病無痛無缺陷, 因為其他應該可以解決的問題而主動殺掉他, 你於心何忍呢?

在這情況下選擇墮胎, 是一生人中最大的污點.

希望你不會選擇放棄!

男爵府

BK Milk勳章

上天賜的禮物,你地唔好好珍惜,小心一世後悔。唔想要就應該做好安全操c,唔應該咁自私﹗

男爵府

只是路過, 多口講句:

物質真系甘緊要??? 我成長於70年代, 想要物無物, 人應有的, 我家都無...無電視, 連一張台都無...生活都系甘過...

首頁

尾頁

跳至