家庭理財

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

兩公婆齊齊揾食, 正常應該可以過得好舒服先係....點解我地會咁樣.....

自己收入$8000
阿囡補習$1200
阿囡學游水$1680
阿囡學跆拳$220
買餸$3000
自動轉賬$1000(手提+保險)
阿媽$2000
Total支出 : $9100

老公收入$19000
私人貸款$3100
老公咭數$1500
自己咭數$2500
奶奶$1500
工人姐姐$4000
保險$1600
早午飯$1500
Total支出 : $15700

老公咭數估計應該係$20,000
自已咭數估計應該係$50,000

基本上一星期先出街食一次早餐+午餐, 一個月會出1-2次街食晚餐

阿囡d興趣班又唔想cut, 究竟點樣先可以好好運用我地微簿嘅收入呢?

子爵府

1. Cut 保險 and replace with cheaper 手提 (電訊數碼 $72/month, including 2.75G+1500 minutes) - Save $2450.

2. Repay 咭數 asap. $70000 will cost you interest $24000 per year or $2000 per month.

3. 買餸 can save. Buy 猪肉 at 百佳, buy other at around 6:30-7:00 pm with cheaper price. (estimate saving 20% $600)

珊瑚宮

TamaCat 發表於 13-5-23 13:26
1. Cut 保險 and replace with cheaper 手提 (電訊數碼 $72/month, including 2.75G+1500 minutes) - Save ...

保險 : 由於我自己本身有病, 而老公因為工作問題, 所以保費是較一般人貴
電話 : 大家都有約在身....cut唔到......
咭數 : 真係要諗諗揾方法一畢清....
買餸 : 要預5人分量, 而我都已經大部份都係係街市買, 好少去超市.....

男爵府

回覆:家庭理財問題可以賜教一下嗎?

個女幾大?cut工人可以嗎?搵鐘點拾屋得嗎?

大宅

回覆:家庭理財問題可以賜教一下嗎?

緊係啦,又私人貸款,又咭數!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

妳們收入不多,我以前赚多你们一倍收入,但支收少你们一半~

自已想一下,到你们50歲典樣辨??

!

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珊瑚宮

引用:個女幾大?cut工人可以嗎?搵鐘點拾屋得嗎

原帖由 YYKam 於 13-05-23 發表
個女幾大?cut工人可以嗎?搵鐘點拾屋得嗎?
阿囡11歲了,已打算工人用埋8月,過埋暑假就cut

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

仲有保險係消費品,不是必需品~

!

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珊瑚宮

引用:緊係啦,又私人貸款,又咭數! +

原帖由 Lungmeow 於 13-05-23 發表
緊係啦,又私人貸款,又咭數!
私人貸款我都唔知有,係後來問老公先知……

珊瑚宮

引用:妳們收入不多,我以前赚多你们一倍收入,但

原帖由 大力大力 於 13-05-23 發表
妳們收入不多,我以前赚多你们一倍收入,但支收少你们一半~

自已想一下,到你们50歲典樣辨??
所以家下咪要jm們俾d意見囉

珊瑚宮

引用:仲有保險係消費品,不是必需品~!+

原帖由 大力大力 於 13-05-23 發表
仲有保險係消費品,不是必需品~
老公得一份,另一份係阿囡的,另外我自己都只係得一份人壽,2份醫療

子爵府

你可以遷移咭數/貸款到恆生銀行, 免利息和手續費

Or mortage your home to get rid of all 咭數/personal貸款

mortage interest is far below credit card / personal loan

子爵府

cmsm 發表於 13-5-23 14:06
老公得一份,另一份係阿囡的,另外我自己都只係得一份人壽,2份醫療

You may consider to call all. Not worth to do so.

子爵府

cmsm 發表於 13-5-23 13:34
保險 : 由於我自己本身有病, 而老公因為工作問題, 所以保費是較一般人貴
電話 : 大家都有約在身....cut唔 ...

For Pork, Parknshop is cheaper than 街市買.

侯爵府

引用:兩公婆齊齊揾食,+正常應該可以過得好舒服先

原帖由 cmsm 於 13-05-23 發表
兩公婆齊齊揾食, 正常應該可以過得好舒服先係....點解我地會咁樣.....

自己收入$8000
游水學識左未,識左就唔使再學,自己游得唔得?
私人貣款轉去d平息既銀行,我成日都收到d低息,結餘轉戶可以平好多息既銀行廣告。

男爵府

引用:Quote:原帖由+YYKam+於+13-05-23+發表個女

原帖由 cmsm 於 13-05-23 發表
阿囡11歲了,已打算工人用埋8月,過埋暑假就cut
工人cut咗,一年多48000, 還咗其中一條數先,樓主,你個女就快讀中學,你一定要係佢中學前攪掂你地既card數,中學生好多開支!必要時,停佢游水幾個月都要,一係你搵過第二份多人工或者兼職多一份!

子爵府

cmsm 發表於 13-5-23 13:19

自己收入$8000

阿囡學游水 change to 社區中心課程, e.g. 明愛. Should be ok to save at least 50%.

珊瑚宮

引用:你可以遷移咭數/貸款到恆生銀行,+免利息和

原帖由 TamaCat 於 13-05-23 發表

你可以遷移咭數/貸款到恆生銀行, 免利息和手續費

珊瑚宮

引用:Quote:cmsm+發表於+13-5-23+14:06+老公得一

You may consider to call all. Not worth to do so.

珊瑚宮

引用:Quote:cmsm+發表於+13-5-23+13:34+保險+:+

For Pork, Parknshop is cheaper than 街市買.
但係我放工返去通常超市個到已經俾人掃清咗……

DauDauMM  有冇辦法朝早買,可放公司雪櫃?我見豬肉佳寶平好多  發表於 13-5-24 23:04

首頁
12345...7

尾頁

跳至