論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如題

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

MusicTV 發表於 13-6-19 00:03
如題
買定d雞蛋,sausage,ham,noodle,丸,菜,麵包,再睇下你去幾多日,4,5日我會比$300佢代定
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

別墅

回覆:sillything 的帖子

只要準備好佢嘅食物,一亳子都唔使比

男爵府

引用:只要準備好佢嘅食物,一亳子都唔使比

原帖由 tongyingying 於 13-06-19 發表
如果幾日,買定椰菜西蘭花之類,加丸雞翼豬排等,唔會額外比錢。
我呢兩年去長途旅行,比定錢,叫佢去超市買嘢keep單,點知冇單,開張單出來,個數係超出想像,所以要同工人講清楚,唔好比佢乘機亂嚟!

男爵府

我絕對唔會比飯錢,或者同佢講叫佢買嘢食返嚟比錢。 我會入定貨,擺晒喺雪櫃,講明佢只可以煮乜。 費是到時佢豪食,你怪佢,佢又怪你冇講清楚。 仲有,叫講明屋企有啲咩佢係唔食得。

複式洋房

回覆:MusicTV 的帖子

我大約比50蚊一日

大宅

我會叫佢cook 雪柜d野
工人可以要錢唔要food, 食餅三餐可以捱一個月...

男爵府

回覆:我地旅行,工人留在家,要比幾錢一日佢食飯?

我地去兩個星期,咁買定野雪兩星期,定要比錢?一個月food allowance 幾錢,工人可唔可以要求比半個月food allowance錢佢呢?

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

MusicTV 發表於 13-6-22 22:58
我地去兩個星期,咁買定野雪兩星期,定要比錢?一個月food allowance 幾錢,工人可唔可以要求比半個月food ...
佢唔可以要求,但你飛2個星期,好難預足2星期嘅食物,我會買定食物再比$200佢.
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

大宅

買定叮叮飯,叮叮雞腿,雞翼,杯麫,麫,丸,腸仔,蛋糕,麫包,夠曬

別墅

引用:買定叮叮飯,叮叮雞腿,雞翼,杯麫,麫,丸

原帖由 cwssea 於 13-06-23 發表
買定叮叮飯,叮叮雞腿,雞翼,杯麫,麫,丸,腸仔,蛋糕,麫包,夠曬

...
兩星期都食依d,你都唔得啦!曰日冇營養!陰公!

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:只要準備好佢嘅食物,一亳子都唔使比

原帖由 tongyingying 於 13-06-19 發表
yes

別墅

雪櫃放定蛋,腸,雞翼,魚柳(百佳一包2條细),各類丸,另買定麵,米粉俾她自己煮,菜就规定工人去百佳買,自己計定條数買菜約幾$,最好㝍定凊單可買既菜類和份量,

大宅

回覆:daydayma 的帖子

好好啦,咁多種類,又唔係冇得食。香港好多人平时都係食呢D咋,唔陰公,唔陰公!

子爵府

引用:好好啦,咁多種類,又唔係冇得食。香港好多

原帖由 florachan01 於 13-06-23 發表
好好啦,咁多種類,又唔係冇得食。香港好多人平时都係食呢D咋,唔陰公,唔陰公!

...
咪係,我都成日食呢d,仲要自己比錢買添,我咪仲陰公

大宅

準備好食物,咩錢都唔需要比,還要鎖好主人房門,收起屋企鎖匙,收起冷氣開關制,屋企電視關總制,再通知管理員。等佢係屋內靜靜渡過。

公爵府

我會比低錢佢自己買,兩個星期五百蚊乜都夠。返黎再計數。有單比單無論寫數,唔會比佢亂黎。

公爵府

引用:準備好食物,咩錢都唔需要比,還要鎖好主人

原帖由 Victory1 於 13-06-23 發表
準備好食物,咩錢都唔需要比,還要鎖好主人房門,收起屋企鎖匙,收起冷氣開關制,屋企電視關總制,再通知管 ...
吓,鎖鑰都唔比佢?最驚佢門都唔鎖走落街咋。

大宅

回覆:rean_chau 的帖子

比鎖匙更加怕佢自己常出街,無人管嘛!無鎖門外出,護衛巡樓時發現,會call主户的,不用擔心。

公爵府

Victory1 發表於 13-6-23 22:50
比鎖匙更加怕佢自己常出街,無人管嘛!無鎖門外出,護衛巡樓時發現,會call主户的,不用擔心。

...

真係一步都唔比佢離開屋企??你好似連電視大制都閂埋, 一兩日就話啫!!

首頁

尾頁

跳至