論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

多謝各位支持!個噩夢終於結束左!

我個妹諗住經 Agent請工人試過唔得,請唔請到好工人都係睇采數,所以今次試下經阿爸個工人(見佢照顧老人家都 ok)請佢最細 o既妹(大學畢業,之前已經入左僱傭公司受訓,唔知點解有人話請佢,但拖完再拖始終黎唔到香港。 )我個妹見佢已經受訓,睇佢畢業相,個樣又ok,最後決定請佢。

點知…… 見到真人勁醜樣,總之請左個極品喇!佢集黑面神、敗家精、三番、菲國公主於一身。隻衰野衰到要篤住至肯做野,我個妹係家庭主婦,諗住搵 arm人至換拒,暫時忍得就忍,實行自己湊番細路兼煮埋飯,只係要佢做清潔工作。其實由開始至今,我個妹都唔駛佢夜晚湊仔!點知個衰賓變本加厲,駁嘴係常事,依家仲日日搵交鬧!同佢家姐講佢個情況,諗住俾面佢家姐,話晒佢負責照顧我老豆。叫佢家姐勸佢自己寫信辭職,諗住佢自己辭職大家會好落台。唔駛攪到明炒,禁傷氣感情。

點知佢家姐(都係我個妹請佢 o既!)居然好晦氣咁同我個妹講,妳係老闆,妳鍾意就自己決定炒佢!言下之意,係力撐個妹無錯,有錯只係個事頭鍾意炒人!我個妹激到差 d嘔血咁滯,宜得一次過炒晒佢兩姊妹!

最近我個妹終於下定決心,邊搵工人,邊準備 warning letter,點知佢仲快過妳,諗住我個妹好蝦,得閒就整瘀我個姨甥(11個月大),等你即刻炒佢,佢唔駛做有錢收。我個妹今次不敢怠慢,拿拿聲出封警告信過佢,佢無諗過我個妹忍左佢咁耐會出手俾信佢!佢諗左幾日,自動俾辭職信(三十日通知)我個妹。

同一時間,佢有感冒,但佢居然係廁所除晒衫至黎洗衫。我個妹帶佢睇醫生,佢又唔食藥,當然個病會嚴重左。再睇醫生,又係唔食藥,態度仲勁惡劣。我個妹怕佢三十日通知期內玩野唔肯做野,所以出左一封確認信過佢,內容係話已收到佢 o既辭職信,請佢係依三十日內唔好犯過往 o既錯,兼盡力做好依段期間 o既工作。點知佢寸到唔肯簽收,態度仲惡劣上再加惡劣。

藥佢又唔食,信佢又唔簽收,野叫佢做,佢就話自己病唔會同你做。你地話激唔激死!咁 o既情形,我個妹當然好「興」,佢仲講到出口要我個妹俾一個月人工佢。我個妹費事同佢鬧交,當時佢已情緒失控,叫佢落 lobby坐。佢落到大堂又恨上番樓做野,到上番屋企又呢又魯,我個妹叫佢再落大堂坐下,點知佢先入房取手電先落樓,冇幾耐就發現佢居然叫警察。

我個妹同自己講,自己行得正企得正,無有怕。阿 sir問起就照講準備即炒佢(唔洗補一個月通知),反而隻衰野好似有 d驚,係差人陪同下上番樓執行理。我個妹明明同隻衰野講,叫佢落大堂等佢俾埋 d文件佢,點知佢走左!問佢家姐要左佢個手提電話號碼,call 極唔接,我個妹惟有 sms佢,如是者,終於今日佢肯接電話,但態度就一貫傲慢。我個妹問佢幾時取回佢 d文件,佢就話要一個月人工同諗下幾時得閒,無答實我個妹幾時會出現!

我想請問各位,依家我個妹應該點做至可以保護到自己呢?

大宅

Re: 到底個噩夢算結束未?

佢實告上勞工署﹐除咗佢封離職通知信同1封警告信外﹐你個妹重有乜證據係手?

男爵府

Start from Day1, if you hire a maid, you should ready that $3400, 三十日通知? are you kidding?!

That's what you get if you wanna to save that money.
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

睇左您描述,依家您妹有佢既辭職信架,您叫個妹keep齊所有文件,call police個日有case no.,去勞署,話比佢地聽,個工人比完辭職信但唔夠30日(即通知期內)想走,發晒脾氣,僱主無辦法,所以call police睇住佢執晒d野走.但工人依家唔肯接文件,仲係電話度要僱主比一個月人工,您妹拒絕,家陣您妹去勞處開file.
跟住就等,等個工人去勞署告您妹,到時上勞資傾囉.
您妹要做既係即刻寫終止合約通知書去入境處cut佢visa.(要7日內架,填番係個工人辭職)

別墅

cat_house 寫道:
佢實告上勞工署﹐除咗佢封離職通知信同1封警告信外﹐你個妹重有乜證據係手?

我個妹第一次遇到咁樣 o既衰賓,根本唔識招架。我只係憑自己過往炒工人 o既經驗加上在 BK 所學教佢。俾著以前,只有激氣。現在起碼識得俾封 warning letter 過佢,唔駛 d 一心想屈僱主 o既衰賓咁氣焰!

佢收到警告信後已經知自己無機可乘,以佢咁傲慢 o既態度,肯俾辭職信已經算係咁,不過佢都好惹笑咁叫我個妹簽收! 我個妹當然唔理佢。唔知佢係咪一早諗住係三十日通知期內玩野詐病唔做野,當佢見到我個妹俾份確認信佢(話收左佢封辭職信兼提醒佢要盡力做野。)自知詭計被識穿(做埋三十日又唔願,專登攪到自己病晒,藥又唔食,一於唔做野等收人工。),既玩唔到野又屈唔到僱主,最終兼俾人炒好無面(佢成人都扮高貴,做錯野永遠死唔認!)。無計可施,一於拒絕簽收封信。事實係我個妹問過醫生,佢不至於做唔到野,否則醫生都俾左病假佢啦! :tongue:

當我個妹叫佢落大堂坐,唔知佢係咪以為連三十日通知期內果份人工都無著落(本來以為病下病下,唔做野過埋三十日)。當佢叫警察黎,原本係想返上樓做野。點知警察首先問我個妹既情形,我個妹有話直講,話會即炒佢(唔會補俾佢)。出乎我個妹意料之外,警察解釋俾隻野蠻怪聽之後,佢乖乖咁跟警察上樓執行履。我個妹當時叫佢跟住落大堂等佢準備好 d文件俾佢,無諗過佢就咁走左。

佢仲有千幾蚊糧尾未出。勞工處話人工係七日內領取都無問題,所以仲要等埋依幾日先可以確定下一步點做!其實佢咁樣走左算唔算曠工呢?佢再唔出現幾耐至可以報警呢?我個妹可唔可以反轉先告佢無履行三十日通知,要佢賠人工呢?

公爵府

順個便叫您妹去埋e生度,叫e生寫封信証明工人黎過,並認為佢個病係唔須要請病假,即係可以工作既,您妹有權去勞署開file要工人賠番1個月代通知金架.因佢走左嘛.但您妹可去報警,but個問題係個工人有接您地電話,只係唔出現啫,警方做唔到野架.

至於佢態度問題--您妹又無錄影/錄音,上到勞資係拗過架咋,但您妹都有勝訴機會既.當然要睇個官信邊個啦.
記住快d報去入境處呀.

子爵府

醒目開學勳章

wan-wan-ma

噢!你都有呢D煩惱?!
絕對可以要求佢比番一個月or 未完通知期,其實你妹妹有齊文件的話,同個"工豬"死過,一定要佢比番通知期,可以用黎扣機票差價,比少D佢,等佢好學唔學,學人屈得咁過癮?!

別墅

FA8866 寫道:
順個便叫您妹去埋e生度,叫e生寫封信証明工人黎過,並認為佢個病係唔須要請病假,即係可以工作既,您妹有權去勞署開file要工人賠番1個月代通知金架.因佢走左嘛.但您妹可去報警,but個問題係個工人有接您地電話,只係唔出現啫,警方做唔到野架.

至於佢態度問題--您妹又無錄影/錄音,上到勞資係拗過架咋,但您妹都有勝訴機會既.當然要睇個官信邊個啦.
記住快d報去入境處呀.

FA8866:

多謝您提出 o既寶貴意見,我已轉告我個妹叫佢照做!

講開又講,我個妹去完勞工處備案,最大的感受就係做傭主好無奈。

佢有心屈妳俾錢,攪到妳家無寧日,逼妳炒佢,到妳俾警告信佢,第一封佢雖然簽左。但到佢俾三十日通知 o既辭職信居然要傭主簽收,真係荒謬絕倫!我個妹當然唔采佢。我阿妹慎防佢玩野,再出第二封信表示確定收到佢 o既辭職信,並寫明希望佢合作做好依三十日 o既工作(其實明知佢會借 d 椅唔做野),佢見詭計被識穿,死都唔肯簽收!簽左就自斷財路。但係呢個位,僱主能夠做 d mud 野去保障自己呢?若我知道最近屋企附近有賊佬,我自己可以鎖緊門窗,但係呢 d 咁o既家賊,係咪真係無佢辦法,要任佢宰割呢?

另外,雖然佢地係飄洋過海 o既海外傭工(被列入弱勢社群),點解 d 官或一般見識 o既人總會幫佢地,不理青紅皂白,叫妳俾錢了事,公理係邊呢?點解個盲點咁大:弱勢o既人只係生活條件欠佳,但唔代表佢地作惡 o既能力都偏弱,好多時佢地作惡 o既能力仲往往比一般人強!您地話係唔係!

珍珠宮

wan-wan-ma 寫道:
[FA8866:

多謝您提出 o既寶貴意見,我已轉告我個妹叫佢照做!

講開又講,我個妹去完勞工處備案,最大的感受就係做傭主好無奈。

佢有心屈妳俾錢,攪到妳家無寧日,逼妳炒佢,到妳俾警告信佢,第一封佢雖然簽左。但到佢俾三十日通知 o既辭職信居然要傭主簽收,真係荒謬絕倫!我個妹當然唔采佢。我阿妹慎防佢玩野,再出第二封信表示確定收到佢 o既辭職信,並寫明希望佢合作做好依三十日 o既工作(其實明知佢會借 d 椅唔做野),佢見詭計被識穿,死都唔肯簽收!簽左就自斷財路。但係呢個位,僱主能夠做 d mud 野去保障自己呢?若我知道最近屋企附近有賊佬,我自己可以鎖緊門窗,但係呢 d 咁o既家賊,係咪真係無佢辦法,要任佢宰割呢?

另外,雖然佢地係飄洋過海 o既海外傭工(被列入弱勢社群),點解 d 官或一般見識 o既人總會幫佢地,不理青紅皂白,叫妳俾錢了事,公理係邊呢?點解個盲點咁大:弱勢o既人只係生活條件欠佳,但唔代表佢地作惡 o既能力都偏弱,好多時佢地作惡 o既能力仲往往比一般人強!您地話係唔係!

叫你妹 keep 好第ニ封警告信的copy,雖然佢冇簽,但唔緊要,到時一樣會有用,我覺得勝算頗高,因為始終係佢自己辭職,你有信在手,而家要小心嘅係個官有冇機會信佢係被迫辭職!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

計佢人工時,工人病既日子係冇人工架.千萬不要給.除非個工人病超過四日先有三份之二人工咋.
一定要上勞工處開file,告佢未夠一個月通知走左,叫佢賠返一個月人工.先下手為強.如果怕麻煩唔做野,到時佢告妳,佢勝數又大些.
佢家姐重係度做,一定要保管好佢既resign letter 同warning letters.唔好比佢家姐知.如果唔係偷左妳架.

別墅

Thanks to all of you!

佢已經先過我地去搵醫生!

今日我地已去左差館報佢未完成三十日通知期已失蹤。

今晚會 fax 信去入境處同勞工處。明早再踩上勞資關係科開 file 追討代通知金。請祝我個妹好運,可以早過佢開到 file!

公爵府

嘩,個工人早過您地搵e生??佢真係部署好晒啦. 頂....鬼唔係d工會教咩???又有得分$$...
有理無理,鬥快去勞資開file,祝您成功.

大宅

你個工人唔肯食藥﹐咁佢走嗰陣有無帶走d藥?如果無﹐你影低相證明佢無食個藥﹐或許有幫助。

別墅

cat_house :

多謝妳 o既提點!

我個妹已入紙勞工處追佢剩餘 o既通知金!
勞工處安排左我個妹兩個星期後先由勞工處主任調解 ,亦可私下先調解。但我個妹話佢根本就不可理喻,絕對頃唔埋,所以決定直接由勞工處處理!

複式洋房

wan-wan-ma,

Sorry to hear what the bad maid done. Any response from her sister? NO matter what is the result, and before or after, be careful HER SISTER. I don't know how her sister feels, since she still works for your father!!! BE CAREFUL!!

And she find the doctor for what reason lar??? Want to certify that she can't work??

別墅

Jenny1234:

剛過去 o既星期尾有三日假期,本來我諗住星期六帶剛滿月的細女探公公,一諗到會對住衰賓個家姐,都唔知要點反應好 ,惟有改成星期日!

講起就好「興」,我個妹用左佢三個月就發現佢開始不留餘地一言九頂。同佢家姐講,期望佢家姐會答:「唔好意思,我個妹第一次打工,妳俾次機會,我會話佢架喇!」點知係相反,佢好晦氣禁話:「妳係老闆,妳決定就炒佢喇!」

我地惟有駛另外一個妹去問佢個家姐同我老豆做野做得開唔開心(妳地話佢答我個妹o既晦氣話係咪有博炒之嫌喇!)點知佢眼有淚光咁答:「我簡直當你呀爸係我老豆咁照顧!」

我個工人見過隻衰野一次,問起我阿姐覺唔覺佢黑口黑面?
點知我阿姐話,佢同佢講:「我做得唔開心,依家等老細炒!我家姐話老細兩姊妹都好鍾意炒人,妳都要小心 d!」

真係問你死未!原來佢家姐只係 dum我個妹請佢個妹黎香港,無諗叫個妹過俾心機做野,仲同佢個妹講埋是非!事實係如果d 工人做得好或者我忍得到,我都唔會搵麻煩黎做,郁 d轉人喇!淨係諗住我地兩個有轉人,力撐個妹頂個僱主,你地話仲留唔留得佢呢?所以呢單野,其實係牽涉兩個衰賓,有排攪,所以我先話個噩夢唔知幾時結束!

話時話,有無人請過兩姊妹一齊做野,又做得幾好 o既,可唔可以幫忙講出黎中和下我 d負面情緒呀!

複式洋房

wan-wan-ma,

my friend employ 2 sisters, one is older, and use her for many yrs (from my friend's mother, then pass to her). Then the elder sister ask my friend to employ her younger sister, at the end, both 2 sisters have conflict in the daily job. at the end , my friend did not use the younger sister after fiinish the first contract(tolerate her much). Later my friend also did not renew the old bun bun contract after 4 yrs. (have discomfort for both in heart).

U consider the bun bun who take care your father. Be careful since we don't know what their mind and what they think! !

別墅

好媽媽勳章

有感而發,免得過都唔好請兩姐妹。我果時個舊工人走左,我個妹個工人不斷游說我地請佢個妹,仲話呢段真空期佢可以幫我地湊住個仔先,最後我地都請左佢個妹,跟住就係惡夢的開始。家姐初時都會話下個妹,話多幾次都費事啋你,有時仲兩姐妹連成一線作故仔,屈老人家比錢佢地。自從個妹黎左之後,家姐明顯變衰,一來唔想響個妹面前認低威,乜都撐一餐,二來屋企有兩個人搵錢,真係唔志在份工。最後我炒左工人,佢家姐發曬老脾搞搞震,一個月後連家姐都比人炒埋返鄉下,所以請兩姐妹真係唔掂 。

別墅

多謝兩位提供寶貴意見!:wink:

我未做滿三個月 o既工人(做家務幾好)都好想我阿妹請佢個妹打工(頭一份工做左六年,第二份做左兩年,跟住返左老家三年),我地猶疑左好耐,睇埋妳地既意見,都係決定唔好請埋兩姊妹。雖然今次個工人成四十幾歲人,工作經驗又有,但係萬一又衰左,確實會影響兩頭家!

最近比較唔得閒,因為成日要同我個妹商量住黎緊星期三上勞資關係科要點做,又要搵兩個新工人(一個替黑面神,一個用黎換埋佢個家姐!)上天保佑,搵到個係香港做左十三年,仲識同我老豆講廣東話既虔誠教徒。咁我地就唔駛擔心個攪是攪非 o既家姐係佢阿妹輸左官司後會點樣對待我阿爸。:-P

隻黑面神星期三唔知會唔會搵埋工會 d人撐場?佢自己係上星期已經去左中區警署話自己無失蹤,仲同差人講十五號佢一定會去勞工署。點知隔幾日我個妹就收到勞工處封信話隻衰野追討佢解約一切費用兼一個月通知金!其實法定要俾 o既錢我地一定俾,只係條氣唔順,佢由始至終都係想屈你炒佢收即時通知金,失蹤期間打左兩個電話俾我個妹都係用極寸 o既態度同你講將會去 labour問你幾時會俾一個月通知金過佢(即係威協你,如果唔想攪大件事side時間就俾錢啦!)

星期三就係,各位仲有 mud 野要提點下我同我呀妹架?

子爵府

醒目開學勳章

wan-wan-ma,

【要到審裁署/勞工處必看】<---參考下

星期三其實去到乜都企硬就得架啦,會過堂約兩星期後轉戰審裁處,可參考下資料。

另外個死工人留港越耐,洗費越大,佢驚過你,一於拖到佢放棄,小心說話俾另一件收到風,有任何工人都唔好講單野,費事打草驚蛇!

其實睇完你講的資料,佢都無point,佢走去取銷失蹤人口,唔等如佢無走到,係勞工處條例內係佢走佬失蹤,並非僱主責任,之所以佢地樣樣都試下告係蝦香港人無時間、精神去玩呢類上法庭,佢地諗住搏下僱主被大到俾錢算數,其實只要有point,千萬唔好屈服,追討佢一個月代通知金一定要企硬,因為僱主無錯,點解仲要比錢佢遊埠?追番佢一個月,可以用黎補貼機票錢,分分鐘佢輸的話要倒貼俾你個妹添喎!

首頁

尾頁

跳至