在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我剛轉左份新工,係韓國人開既,直接就係幫依位韓國老闆做跟單,起初幾日無野做,到第三日開始有客來回email,一入mail就馬上問我野,遲半分都唔掂,不段叫我update data,但完全無教我要點做,最終當然做錯,就黑面話我no experience ,no sense ,韓國人係唔係咁既呢?而家先做得一星期已咁樣,十五十六想resige?好唔好放棄呢?

一個人的快樂, 不是因為他/她擁有得多, 而是因為他/她計較得少, 願我們有一顆知足常樂的心.

男爵府

回覆:有人做韓國公司嗎?

可能係樓主你唔好彩 我舊公司老板係韓國人 經理都係 但唔係樓主你講到咁 tough

大宅

唉!真係唔知點好?香港真係搵份工唔容易,唔做都唔要幾時先搵到,但日日係咁……遲早有精神病

一個人的快樂, 不是因為他/她擁有得多, 而是因為他/她計較得少, 願我們有一顆知足常樂的心.

禁止訪問

大宅

我都打過韓國人的工, 佢都ok, 我諗係你老闆的性格同要求問題, 唔係個個韓國人都係咁, 不過, 如果你真係頂唔順, 就趁時間短快d走啦 !

複式洋房

幫韓國人打工最緊要快手快腳... 佢慢就得你慢就唔得!

大宅

引用:我都打過韓國人的工,+佢都ok,+我諗係你老闆

原帖由 yingheibb 於 13-07-04 發表
我都打過韓國人的工, 佢都ok, 我諗係你老闆的性格同要求問題, 唔係個個韓國人都係咁, 不過, 如果你真係頂唔 ...
我都正有此意,今晚再send下cv出街睇點,如ok返埋聽日,放假二日後,星期一resign.

大宅

引用:幫韓國人打工最緊要快手快腳...+佢慢就得你

原帖由 Fion127ken 於 13-07-04 發表
幫韓國人打工最緊要快手快腳... 佢慢就得你慢就唔得!
乜原來係咁!但我返得幾日,佢又無講清楚,點做都未知,點快手快腳呢?

禁止訪問

回覆:Bo-Bo 的帖子

大宅

引用:人夾人,唔適合咪閃人 +

原帖由 DaisyMaMaDaDa 於 13-07-04 發表
人夾人,唔適合咪閃人
都係既!好無奈,又唔知幾時先搵到工喇!

禁止訪問

複式洋房

我都做過韓國人公司,老闆都算正常,但係就成日"側側膊",過時過節唔會放早,果次連黑雨都唔想放人囉...
所以最後都轉咗工

漲爆媽媽  講得好岩....我公司果班泡菜人都係一樣 !   發表於 13-7-10 15:12

禁止訪問

醒目開學勳章

引用:我剛轉左份新工,係韓國人開既,直接就係幫

大宅

引用:Quote:原帖由+Bo-Bo+於+13-07-02+發表我剛

原帖由 ayaya86 於 13-07-08 發表
如果你唔做就介紹我啦,我係咪好衰啊,但我見好多公司都係唔教就叫你做

...
佢地係經agancy 請人,不會經人事介紹架!sorry

男爵府

回覆 Bo-Bo 的帖子

我而家係韓國公司度做, 韓國男人係好大男人 & 階級觀念極重! 叫你整野時, 佢地係想你即刻俾到佢, 有點兒急進! 而且佢地好like 叫你做就照做, 唔like 我地多多野問 & 反駁...所以對住佢地少說話多做事比較好d

禁止訪問

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+ayaya86+於+13-07-08+發表如

大宅

我昨日請左日假去見工,只講屋企有事,請事假,點知今日返到公司,,老闆全日同我講唔超過5句說話,而且無叫我不停

大宅

引用:Quote:原帖由+Bo-Bo+於+13-07-09+發表佢地

原帖由 ayaya86 於 13-07-10 發表
邊間agency啊
我都未走,老闆都未叫agency 請人,話比你知都無用喇!而且你有over 10年跟單經驗嗎?

禁止訪問

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+ayaya86+於+13-07-10+發表邊

大宅

引用:Quote:原帖由+Bo-Bo+於+13-07-10+發表我都

原帖由 ayaya86 於 13-07-11 發表
我係想問邊個agency有得揾韓國公司咋
bondwexx 開全名唔係咁好……自己查下喇!
我已解脫了!

首頁

尾頁

跳至