自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無姐姐有同樣要求?

佢要照顧兩個小朋友, 接送返學放學, 買餸煮飯, 又要做家務, 不吃不喝, 頂得順咩..屋企得兩個小朋友, (7, 3歲)有起事上黎點算, 無人識幫佢求救..月

我可以唔比佢咁做嗎?

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:有無姐姐有同樣要求?佢要照顧兩個小朋友,+

原帖由 Kaling 於 13-07-08 發表
有無姐姐有同樣要求?

佢要照顧兩個小朋友, 接送返學放學, 買餸煮飯, 又要做家務, 不吃不喝, 頂得順咩..屋 ...
宗教上既齋戒,你吾應該阻止

大宅

回覆 gemiling 的帖子

我怕佢頂唔順, 係屋企暈左點算!!

珍珠宮

回覆:姐姐話明天開始齋戒月, 凌晨4點至傍晚7點不吃不喝

無問題,人哋自少習慣咗。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我以前請的印傭都會守的, 又冇問題wor. 唔覺影響表現. 我問過其中一個, 佢話佢地慣左, 唔會覺得肚餓.
,

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

完全戒飲食???

侯爵府

我以前個工人都係咁,原全冇問題,到食得野時就會煮me個ing食tim~

hachaimami  咩叫煮me 個ing  發表於 13-7-14 18:56

大宅

回覆 Sallyb1a 的帖子

係呀, 佢話清水都唔可以飲, 而家大熱天時, 佢要行出行入去接送放學, 我怕佢中暑呀!! 唔中暑都渴死啦..

複式洋房

佢地半夜會食野及飲定水先!

大宅

引用:回覆+Sallyb1a+的帖子係呀,+佢話清水都唔可

係呀, 佢話清水都唔可以飲, 而家大熱天時, 佢要行出行入去接送放學, 我怕佢中暑呀! ...
佢地國家仲熱 無事的我好多朋友都係咁

侯爵府

無問題,我轉過好幾個工人姐姐都係咁,佢地印尼新年,我唔會阻止。

侯爵府

引用:回覆+Sallyb1a+的帖子係呀,+佢話清水都唔可

係呀, 佢話清水都唔可以飲, 而家大熱天時, 佢要行出行入去接送放學, 我怕佢中暑呀! ...
無野架,佢地由細到大都習慣左印尼仲熱啦。

大宅

佢哋習慣咗,你唔駛太擔心,佢嘅身體可以應付到。如果唔太影響工作,應尊重佢信仰。

子爵府

引用:有無姐姐有同樣要求?佢要照顧兩個小朋友,+

有無姐姐有同樣要求?

佢要照顧兩個小朋友, 接送返學放學, 買餸煮飯, 又要做家務, 不吃不喝, 頂得順咩..屋 ...
其實……你無權阻止,請佢嘅時候應該預咗

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我以前個工人都係咁,第一年剛黎,佢成日偷偷倒左D飯,我又唔知佢咩原因

第二年係BK先知佢地習俗,叫佢自己半夜食飯

佢地慣左,無事.

大宅

我同佢解釋左, 佢要照顧小朋友, 行出行入, 買餸煮飯, 做家務, 係要好有體力的, 加上而家夏天, 好熱, 整天不吃喝, 好易支持唔住, 對身體也不健康, 我同佢講, 佢可以試下, 但不要免強自己...

大宅

BK Milk勳章

請問直到幾時先恢復正常飲食?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

尊重佢啦﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

畀面勳章

係呀,聽日開始。我地尊重姐姐嘅宗教,所以佢唔飲唔食都冇問題,不過我地都有提醒佢呢排天氣太熱,萬一唔舒服就要即刻打俾我地囉

珊瑚宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我同姐姐關係好好 一早同拒deal左唔得 拒都同意

首頁

尾頁

跳至