論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

點算好 ? bb (7個月)3星期內睇左5次西醫啦都未好番...

大宅

Re: 點算好 ? bb (7個月)3星期內睇左5次西醫啦都未好番...

check pm

大宅

Re: 點算好 ? bb (7個月)3星期內睇左5次西醫啦都未好番...

可能係感冒加“藕”牙。

禁止訪問

複式洋房

我明白妳好擔心BB,不過我真係十分之唔贊成,食緊西藥又食中藥(珍珠未 + 猴早散);可能愛佢反而害咗佢.

祝BB早日康復!

大宅

我bb以前十個月大時都睇足一個月醫生,由M碼變S碼.就係呢

大宅

bb腸胃唔好﹐開稀d奶比佢食﹐唔好食糊仔住。留意下工人點同佢沖涼同著得夠唔夠衫。病係痴身d架啦。

男爵府

同意. 我亞b 過左6個月都係咁, 個個月都要睇1至2次醫生, 都係傷風, 咳個d. 好小發燒. 通常睇完醫生,食左1/2次藥就開始肚痾, 跟住又再睇醫生. 反反覆覆. 感冒未清又加埋肚痾, 真係人都顛. 不果你真係唔好又中又西. 大人都未必得, 何況亞b.
我亞b依家都病緊, 勁流鼻水同咳. 食左2日藥, 咳好左但鼻水仲未收. 食左d西藥佢成身標汗, 手腳冰冷, 太散. 但都無計.
IYMAMI 寫道:
我明白妳好擔心BB,不過我真係十分之唔贊成,食緊西藥又食中藥(珍珠未 + 猴早散);可能愛佢反而害咗佢.

祝BB早日康復!

禁止訪問

珍珠宮

joanthony,
我都無乜呢方面的經驗,俾唔到意見。
不如你post過去嬰兒醫護個邊,應該會多d有經驗的媽咪幫你手
祝願小B早日康復
joanthony 寫道:
[quote]
IYMAMI 寫道:

祝BB早日康復!

NO NO... 上星期日我餵左兩日, 當時西藥食哂但都唔係好得, 我先去hang 口買比距, 食兩兩日, 又係唔得先同距再出旺角睇果第5次e 生架[/quote]

男爵府

as I know, 發燒 is a serious thing, the rest (咳+running nose) just takes time to recover. Don't worry too much. We all know we can overcome the 感冒 by drinking more water and sleep more.

* going to clinic too often, may catch the cold again.

* my bb has a running nose for 10 days.. but I didn't bring her to see the doctor, I just let her drink more water, holding her to sleep, wear more clothes, it still takes 10 days to stop the running nose (she is a healthy one before..I wonder it still takes 10 days...) after that, I always keep my eyes on bb, cos' bun 姐 is very careless sometimes.

* 綠色濕濕地既poo poo --> he may eat something not clean.
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

別墅

樓主:

我把我想到的問題及情況告訴你:

1.綠色的大便不是大問題,綠色大概是因為消化唔到奶裡的蛋白質,就會是綠色。
2.反而大便的texture就要留意,如果你的bb仍是食奶及�或流質,大便呈糊狀是正常的。不要以為這樣是肚痾。
3.我不清楚你個b健康時的大便是怎樣的,無從比較,但只要不是狂痾至脫水,都不用驚,痾是讓菌走出來,不要亂服止痾藥,反宜病菌走不到,仲弊。
4.他無發燒,照計不是「打杖」,即係無菌,所以醫生說他無咩事。bb仔一遇到病菌,九成九都會發燒的。
5.你說他感冒,是西醫說還是你覺得?一般家長以為流鼻水就是病,但其實好多bb係氣管敏感。
6.病與敏感的分別就是病會有發病、惡化、好轉等情況出現,敏感則是持續的,沒有好轉�惡化。如果看中醫,一把脈就會知道係咪感冒。

你個bb有機會係:

1.氣管敏感
2.腸敏感
3.感冒菌入腸

如果係1及2,西藥好難醫的,所以食極藥都係唔好。如果係3,西醫都會叫痾晒d菌出來,最多比d「護腸菌」比你,等bb疴時都可保護條腸咁解。

BB仔病通常都會反反覆覆咁,小心留意住。

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

提一提...家裡各人要帶口罩 及勤洗手, 多飲水及開少少窗讓空氣流通.

無發燒, 就放心多...祝bb快d好返。
【施恩企盼天上賜, 晴空劃破千紅紫。】

男爵府

I asked my babysitter, and she said if the BB keep having "water poo poo", try eat more congee/solid food + water, drink less MILK, will let the bb feel better.

PS. bb starts to eat anything he touch, tell your maid to always keep eyes on him.

hope this help.

禁止訪問

男爵府

Just my belief.

Don't eat medicine or 打針 except it is very necessary. Do all the nature ways.

have a nice day. talk later.

別墅

1.未食過蛋,尤其是蛋白,不要打流感針,敏感仲弊
2.未病好唔好打任何防疫針,因為到時有事,都唔知關病�針事。
3.腸胃唔舒服,去藥房買BB豆奶粉,不要飲奶,可幫助腸胃復完
joanthony 寫道:
ok.. 我公司下星期會有人來同我地打流感針, 老公就剛去打完, 工人星期六會打, 但bb .... 而家噤款, 都唔知幾時先好番好以打啦... 唉. ...

男爵府

manman,

woow.. you know a lot!!!

What should we do if our bb have a fever?... (learn it for safe.)

many thanks.

別墅

060228 寫道:
manman,

woow.. you know a lot!!!

What should we do if our bb have a fever?... (learn it for safe.)

many thanks.

家裡常備退燒藥,所以食剩的退燒藥不要掉,最好都有塞肛藥,以防又嘔又發燒用。

食過退燒藥如果都不退燒,又未夠鐘食下一次退燒藥,就幫bb沖涼,水溫要適中,最好暖少少,不用塗soap,沖涼有助減低體溫。

如果退到燒都不用立即看醫生ge,持續發燒當然要看醫生啦,中耳炎就慘啦,會聾的!但通常發燒不久就會出病徵啦,呢個時候帶佢看醫生就會對症到下藥。

首頁

尾頁

跳至