單親天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

出左絕對離婚令之後...已經刪除左死佬户主個名..可以幫我申請做户主.
但原來要交番一個月上期.一個月按金.即係2600幾蚊.房署叫我放心.社署會比架..仲可能出現金比我.見我唔洗擔心..
點知今日社署交文件的時候..同社署姑娘講呢件事...佢竟然講話社署唔會幫我比..
第一.社署已經每個月幫我交租.咁冇可能再比一個月上期
第二.按.社署更加唔會幫我比..(冇原因)
佢話咪岩囉,.岩岩出雙糧.又有書簿費出..你咪自己比囉..
我心想..書簿費既錢唔用得架..點可以用突架..用左點交書簿費呀..
仲有2600幾呀..咁岩出雙糧姐...如果唔係..我點嘔2600幾出黎呀..何況..份雙糧我一心打算留來買bb野,...係唔可以用架...就算唔係要買bb野..我覺得點解要我比喎...我真係唔明..
有冇經驗既媽咪話比我聽..我係咪真係要比....唔比.我又可以點做呀..
子峻媽咪

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:出左絕對離婚令之後...已經刪除左死佬户主

原帖由 峻峻媽 於 13-07-23 發表
出左絕對離婚令之後...已經刪除左死佬户主個名..可以幫我申請做户主.
但原來要交番一個月上期.一個月按金. ...
我記得係要自己比,社署係唔會比嘅

緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

男爵府

回覆 ChammyMAMA 的帖子

真係要我自己比呀..
子峻媽咪

禁止訪問

回覆:峻峻媽 的帖子

禁止訪問

回覆:Cb1206 的帖子

男爵府

回覆 Cb1206 的帖子

我個仔10歲..肚入邊果個12w....
子峻媽咪

男爵府

唉..咁真係要自己比..邊有計...咁我更加多謝份雙糧啦...唔係都唔知點死出黎.
子峻媽咪

禁止訪問

禁止訪問

別墅

峻峻媽 發表於 13-7-23 16:05
但原來要交番一個月上期.一個月按金. ...

點解要我比

樓主明顯中咗綜援病毒 而家綜援包生養死葬呀 你呻窮都還可以 但你有咁嘅諗法 唔好怪人地咁睇唔起d綜援人士

男爵府

回覆 bc97487719 的帖子

首先....我唔知你講咩綜援毒.....我亦冇講過綜援老馮要包咩要包咩....如果我有選擇我都唔想攞...你唔好講到我好恨攞綜援咁...拜託..
仲有人地點睇唔起人地攞綜援係人地既事..與我冇關...我一直都湊住個仔返工...靠自己..
只係比人炒左..之後咁岩有左.冇人請我先去申請綜援....
我問點解係我比..係我跟本唔知咩原因係我比...而樓上亦有媽咪答左我..
我都答左.."咁真係要自己比..邊有計...咁我更加多謝份雙糧啦...唔係都唔知點死出黎"
咁都要比你呢d咁既人睇唔起...我都冇辦法....
子峻媽咪

男爵府

sorry...一言難盡...
子峻媽咪

大宅

引用:回覆+Cb1206+的帖子唉..咁真係要自己比..邊

原帖由 峻峻媽 於 13-07-23 發表

唉..咁真係要自己比..邊有計...咁我更加多謝份雙糧啦...唔係都唔知點死出黎. ...
不如咁講,其實仲有水電煤轉名按金都要你自己比,之前比咗按金係會退回比前戶主名,所以你唔會攞得到,佢地當你係新客戶,帳單號碼都會改。租金按金照計都要自己比,可能事前你唔清楚,職員又誤導你,先令你失預算。房署都會通知前戶主取回按金及上期,不如直接揾前夫傾,叫佢比番所有按金啲錢你救急,開到聲應該唔會咁絶情。加油!

子爵府

畀面勳章

只係家中有傷殘的受助人才可有租、水、電按金,其他做不到,明白你有難處,BB可否用2手野?
又到考試周!

男爵府

回覆:Fanny0707 的帖子

多謝你解答呀。。就係因為房署話社署會比。。社署又話唔比。我真係一時之間亂晒。好似比人耍咁呀。你講得岩。真係失晒預算。。。水。電。煤。我知要自已比過按金呀。而家仲要交按金。。唉。。不過緊有辦法既。多謝你

子峻媽咪

男爵府

回覆:bbricky 的帖子

我會呀。打算可以2手既都會用2手。。我唔介意。只想慳得幾多得幾多。

子峻媽咪

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

回覆:房屋署要社署比.社署要我自己比..點解要我比

制度上係唔會幫你交按金,除非你係殘疾人士

男爵府

我住觀塘呀。。真係多謝你

子峻媽咪