樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我同老公喺七月中買左間大家都鐘意的樓,但佢好驚個市跌,買貴咗,於是我不斷睇市場資訊來支持自己,我想分享下,因為我相信只有自己的分析……

1)美國自2008年开始量化寛鬆刺激经济,不斷印銀纸,長期為持低息,早前又話退市收水,但失業率仍然偏高,經濟增長不太好,所以hold住……

若美國真正退市,証明經濟好番,不可不断長期放水刺激经济,我明白之後展開加息週期……供樓成本加重,但我翻查過去香港2006-2007年加息周期,樓價沒有太大上落……

2)1997~2008 年四次大跌原因

1997~金融風暴
2000~科網股爆
2003~SARS
2008~金融海嘯

基本上香港受外圍环境影響,政府出招只可以抑制升勢,不會大跌

待續

大宅

回覆:買樓後抑鬱症

自己住.不要想那么多.買楼是好事.自己喜欢就得..楼要住是不会错.放开心情难得買到2人都中意D楼

summerhk123    發表於 13-8-16 10:55

大宅

無人係先知

大宅

回覆 Ahbemama 的帖子

買左就唔好諗咁多

自住,升又如何?跌又如何?

樓市失敗者永遠將自住樓當投資樓,一係跌市時個心唔開心,一係升市時賣樓之後買唔返

安安樂樂生活才是最重要,不要只向錢看

伯爵府

熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

自住冇話貴唔貴,唔通將來賣樓又怕賣得平咩,最緊要供得舒服,舒得開心嘛

大宅

賣樓後可能會更加容易有抑鬱症呢? 因為將會面對每年既加租同唔知等到樓價幾時會跌!

mickeywinnie3  Good point  發表於 13-8-16 12:36

男爵府

3)我眼見四大代理分別出來唱淡樓市,最誇張有一間借美國退市消息,唱會跌4,5成……我明白辣招後,市場成交萎縮至5000宗,近3萬代理也要开飯,他們開始進入汰弱留强了……我覺得减辣或撤招,未來楼價也會上升……因為辣招令成交大減,整體樓價未見大調整,仲有直到現在立法局也未能通過辣招,未必能通過倒……

4)翻查香港通脹數及失業率,近幾年通脹確實利害,物價楼價也上漲,加上最低工資實施,失業率又偏低,息囗又低,銀行又不斷放水,借錢又易,樓價大跌也難……

如果我老公唔喺成日見倒市場甘多負面消息,驚跌驚到暈,我这個c9也不會造甘多功課去安撫佢…

有時女人造大決定時,比男人更果斷

大宅

自住唔好諗咁多,唔買都要租

ewatsang  agree  發表於 13-8-16 16:53

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我去年買樓後都好擔心,擔心老公失業,利率升高負擔重,但沒有辨法要自住呀,租金又不斷升,人工追唔上,如果繼續租只會越位住越細同越遠,唔擔心得甘多,個市跌2成同租2年系打個和,不如買左定下來先啦,依家儲多d流動資金,個心就定好多

大宅

回覆 Ahbemama 的帖子

我絕對贊同你睇法,現在是沒有理據樓價向下走

只要看看在政府的三次辣招下,樓價仍然沒有向下走便知道

男爵府

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

買咗就唔好諗咁多喇,俾心機工作搵錢供樓,講真,如果你要供嘅講緊二三十年嘅事,中間點都會有起跌,睇開啲啦

男爵府

Ahbemama 發表於 13-8-15 20:20

..................................
有時女人造大決定時,比男人更果斷
所以人地話怕老婆會發達,係有根據既。

禁止訪問

珍珠宮

BK Milk勳章

自住,升跌唔关事啦!

大宅

跌左, 可以升返; 升左, 都可以跌返

又唔係供唔起, 咁驚跌... 只因自尊心太強, 不能接受自己做錯決定~~

大宅

自己住.不要想那么多.買楼是好事.

男爵府

買樓後抑鬱係好常見的,尤其首次置業。
但你諗下,當初為何決定買。
講一大堆樓巿分析都是無意思,你搵證據support,佢亦可找證據反駁。經済根本無人能準確預測。
其實都買左咯,要諗,不是簽約前諗咩?
買左,不如諗下點裝修!

珍珠宮

怕跌咪買平平地住住先 錢多咗先換樓
細價樓 俾盡你 二百幾 跌到一百幾萬 怕咩
租樓幾年都五六十萬啦

ewatsang  yes, agree, 細價樓, 無有怕啦  發表於 13-8-17 12:39
swanmonki    發表於 13-8-16 13:34

別墅

其實升跌原是永恆, 升得自然就跌得, 計掂數, 買得起, 又供得起, 又何須抑鬱?!

講得唔好聽D, 得一間自住樓, 升跌其實都唔係幾關自己事啦...

大宅

我自己既心態係如果供得起, 又住得開心舒服既話, 升趺都係一個數字遊戲黎架啫~
係咪我想得太天真呢?

首頁

尾頁

跳至