少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

我小朋友已經三歲,教123識別字,顏色,英文,全部都唔識,完全唔記,只識玩同睇電視,教佢完全唔記入腦,真係激死我,請問大家的小朋友大概幾歲已經開始學會呢?是否返你老師教會啲?真係好膽心佢9月2號返k1....

珍珠宮

引用:我小朋友已經三歲,教123識別字,顏色,英

原帖由 yoyoyau1981 於 13-08-31 發表
我小朋友已經三歲,教123識別字,顏色,英文,全部都唔識,完全唔記,只識玩同睇電視,教佢完全唔記入腦, ...
平時同佢會一邊玩,一邊教。特登教,迫佢記係好難,只可當作遊戲咁一路玩一路問。

男爵府

回覆:我小朋友三歲咩都唔識點辦好?

行樓梯同佢數123等等,平時生活見到多同佢講,我試過睇elmo係教happy,sad,咁平時同佢玩,佢出街拖住我,我就好開心講happy,佢甩我手,我就唔開心講sad,之後再教cry等等。但最入腦但你要識控制佢,唔係最好方法係比部電話佢,裝左flash card ,game,比佢玩,但你要有信心佢會聽你講會比返部機你先好用。

別墅

1-10仔仔都識數,其他就唔肯記,唉,真係擔心佢有問題。

侯爵府

我無特別教,佢睇ipad學佐好多,有d玩具又有…未上n班之前已經識晒a~z,有限度既英文同某幾隻顏色…

男爵府

好媽媽勳章

我個仔2歲識認A-Z, 數1-20, 顏色, 形狀,........

大宅

我個仔3歲前我都好少教佢呢D..返學果時都係學DD..
返學自然會教架啦...
依家K2 阿仔識曬你講果D..
但班上大多小朋友都仲係唔識囉..(聽D家長講)

別墅

希望返咗學會好啲啦,我老公話要揾定補習社,唉,幾時補到大呀?

複式洋房

引用:我小朋友已經三歲,教123識別字,顏色,英

原帖由 yoyoyau1981 於 13-08-31 發表
我小朋友已經三歲,教123識別字,顏色,英文,全部都唔識,完全唔記,只識玩同睇電視,教佢完全唔記入腦, ...
由佢玩!小朋友係咁,佢中意玩同睇电視你可以从中揾D佢有兴趣嘅嘢来教佢,主要考家長IQ,尽量唔好同人比唔好返咁多补習社,小朋友正係玩嘅時候唔好比咁大压力佢正如好多家長迫小朋友补習根本无空余時间,小朋友每个人都由佢嘅特性。我反而更注重带两个仔去户外玩,多同其他小朋友一起玩,學習社交,只要冇危险就得!迟D你會发覺佢地學咗好多嘢!唔好迫佢學,就返佢兴趣,慢慢来!加油!

別墅

回覆:cindylo2013 的帖子

我都係咁諗,咁早就要補習,真係好慘,希望佢返學會叻仔啲啦。

別墅

1.5左右識數字,形狀,顏色,大部份動物既中英文,我仔都爛玩,透過遊戲中學習,eg , 顏色,你講一隻色出黎,要佢喺屋企揾出,比賽揾得外,你可以先示範。做到講到要好浮誇甘讚佢。另外我仔鐘意睇教學vcd,好多生字,phonics字音(我都唔識)都係睇vcd學返黎。㸃讀筆都有用,睇書生動啲又吸引啲

大宅

由佢識講嘢開始,佢出街一要抱就要佢同我一齊數1-10 或ABC。 平時同佢睇卡通片見到咩就教佢果樣野嘅英文,電話apps又學咗D,同佢睇書又學。
而家3歲返完N班,識多好多嘢。1-20 、顏色、形狀嘅中英文,認得26個英文字母的大細楷...

複式洋房

要從平常生活中教架,返左學會好點,放心

大宅

慢慢教,同佢講多D圖書!

大宅

我都覺要從生活中, 邊玩邊學會最容易; 不過我個人就唔太贊成用電視/電話/IPAD之類既教學... 因為怕少咗個互動, 所以我係會買書/或者從生活中教佢, 2歲入N班前都識A-Z, 1-10... 不過我覺得3歲未識, 都唔太擔心, 因為老師會教, 人人快慢唔同, 唔洗太擔心既....

別墅

我估小朋友唔係唔肯學, 只係 "教"的方法吸引唔到佢. 邊玩邊學, 好快就學識! 另外咁細的小朋友係唔會主動 "記" 嘢, "背"嘢的. 好似聽歌會唱得出歌詞咁, 玩多幾次自然記得.

我 mappi 2歲 , 10 種顏色係咁學的, 2 日就 perfect 了. 幾星期就識用 2 種語言講顏色, 見到街上的車會話 'blue car!" "red car!"

我的 DIY 教具更新到 34 個 game 了, 如果幫到你的話歡迎 download 來用!
http://www.baby-kingdom.com/foru ... ead&tid=8077522

加油!!!
用 DIY 教材拯救世界!
japanc9 的 DIY 教材 Part 1 Game #01-41  http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=8077522
japanc9 的 DIY 教材 Part 2 Game #42 起
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=8583226

男爵府

我仔1歲1個月, 我買左堆卡開始教佢認d野
佢依家識簡返岩既野出黎 (比3張卡佢簡)
同埋會用食物引佢
多d同佢傾計,問佢好唔好,佢依家都開始識應我,
叫佢乖乖訓,訓醒去睇雀仔好唔好,佢會'嗯' 咁答我
叫到雀仔係電視都會大叫, 講唔正咁話 '左仔' ~~
其實花左好多心思教,講到自己都覺得煩
見到蘋果就話紅色蘋果,佢就會望過佢蘋果 果邊
我用d卡仔 教佢認, 會1次過講哂 3種語言
有時中 英 普通話 咁混雜同佢講野
佢都ok知道

水晶宮

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+yoyoyau1981+於+13-08-31+發

原帖由 JoanC 於 13-08-31 發表
平時同佢會一邊玩,一邊教。特登教,迫佢記係好難,只可當作遊戲咁一路玩一路問。

...

男爵府

我個女差2個月就4歲,英文差,因為我地平時冇用任何英語溝通。中文認字只係認到簡單字,誁野又唔叻,我又覺得冇野,知識遲早都學到,讀書是漫長的,我比較注重佢有冇興趣學習。不過近排煩緊佢d脾氣,越來越硬頸,成日要全世界就佢,唔知點樣正確糾正,一旦變成習慣,長大後變'生番'都似

子爵府

回覆 macvn123 的帖子

你到個女12歲先認定佢係英文差都未遲啦,你太早下定論喇

首頁

尾頁

跳至