想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位JM,好耐無見!其實小妹曾經都係BK活躍份子,不過眼見一齊chat JM個個都有好消息,覺得好大壓力,所以離開左BK 一段長時間!
好,講返正題!先俾d背景大家,小妹結婚6年,婚前因朱古力瘤做左傳統開肚手術,食過多仔丸,做過3次iui, 搵過養X名醫梁X康做IVF, 只抽到3粒卵,最後全部total lost, 連放胎嘅機會都無!被判無卵,無可能靠自己懷孕!(要借卵做人)
之後係BK 見到有JM 介紹中醫針灸,於是又走去試下,針針下,醫師話佢有個病人去左台灣送子鳥做IVF, 叫我試下去搵捐卵,於是一試無妨下sent 左個email 去問,促成今次去台之旅

1。之前一路用email 聯絡,將自己嘅病歷同來意詳細說明
2。帶結婚証書去台灣文化局做公証
3。月經第7-11到台見醫生和檢查

今次前後去左3日,主要見左王醫生(王懷麟醫生)+做左輸輪管攝影(x光)+子宮內視鏡+子宮頸細菌培養檢查,所有檢查連藥費,只用了台幣$14000(大約港幣$4000)

第一日,下午去到診所,連我在內有3對夫婦,診所有2層,有點殘舊,不過整體倘算清潔!d staff 好nice, 好有禮貌,感覺唔錯。之後正式見王醫生。

王醫生人很好,解釋很詳細,很有耐性,比香港果d所謂名醫好100倍!!(後來我上網發現王醫生最近成功使62歲的JM 懷孕了!勁!)之後安排我當晚到診所附近的醫院做輸卵管攝影,由王醫生親自做。
檢查前後大約20分鐘,因為要用鴨嘴撐開陰道再注入顯影劑,所以其實都有d痛,不過一直有個護士陪住係側邊,同我講嘢,分散注意力(係香港,邊有咁好,我記得係無人理!)檢查後,王醫生即時同我一齊睇x-光片,解釋返我嘅問題(輸卵管積水!)還提議我可返香港做治療,唔一定要係台灣做!仲叫我用相機影低張x-光片,等我可以返香港俾醫生睇,超好人!^^

第二日,我上午去律師樓辦公証,之後返去診所交文件,見到診所有5對夫婦,無見過王醫生。

第三日,一朝早返診所做子宮內視鏡檢查(嘩!診所超多人,起碼有20對夫婦,仲有成功左嘅媽媽返嚟覆診,好熱鬧呀!!)。係診所入面有間房,一邊有3張床,用布簾隔開,主要用嚟等及休息(如果檢查發現有瘜肉會即時麻醉做埋切除!麻醉醫生原來係香港人!佢好好呀,一路陪我傾計,又同我一齊睇檢查果個畫面,好nice!!)另一邊係手術/檢查室。感覺上手術室唔係密封,浄係得一隻摺門,不過已經瞓左上床,無得諗!
檢查都係王醫生親自做,仲有2個護士同1個麻醉醫生在場,都算安全。
完成檢查後,王醫生知我下午要飛,立即跑嚟同我講檢查結果同注意事項。
暫時未需要食藥,等配對到先開始食藥。

總結:成個trip我好開心,因為終於搵到問題所在,雖然最後結果我唔知,不過我開始有返d信心!

一提,我今次係做捐卵,如果配對成功,連埋俾捐卵人嘅營養費大約台幣$320000(全包,無再額外嘅費用!)(即HK$87000),大約係一次私家醫院IVF 價錢, 都算平。

寫得好長,希望可以俾到d概念大家,有問題可pm 我!

加油呀!!

大宅

今期有好多JM bingo , 你回來沾沾孕氣, 祝你早孕

大宅

回覆:台灣送子鳥借卵之旅分享

加油,祝成功!!

別墅

回覆 MAYMAY500 的帖子

多謝!我會加油!!:)

別墅

回覆:moodyblue 的帖子

唔好意思,想問下你係香港有無做過輸卵測試,結果都係積水麻?

子爵府

入黎支持下樓主先!
希望你今次成功,馬B黎搵你!

男爵府

回覆 moodyblue 的帖子

add oil ah JM

大宅

引用:各位JM,好耐無見!其實小妹曾經都係BK活躍

原帖由 moodyblue 於 13-09-06 發表
各位JM,好耐無見!其實小妹曾經都係BK活躍份子,不過眼見一齊chat JM個個都有好消息,覺得好大壓力,所以 ...
加油呀,好快輪到你!!其實我同你好似,不過角色調傳,來緊香港做!

複式洋房

回覆 moodyblue 的帖子

支持你呀~加油, 祝成孕

複式洋房

引用:各位JM,好耐無見!其實小妹曾經都係BK活躍

原帖由 moodyblue 於 13-09-06 發表
各位JM,好耐無見!其實小妹曾經都係BK活躍份子,不過眼見一齊chat JM個個都有好消息,覺得好大壓力,所以 ...
謝謝分享,祝成功!

複式洋房

加油,支持支持

別墅

回覆 kkwing~ 的帖子

多謝你呀! :)

別墅

多謝各位JM!

別墅

回覆 lukwinghong 的帖子

我3年前係香港做過,無積水,係通嘅,估唔到3年後會咁!

別墅

加油,祝早日BINGO!!

大宅

加油~加油~ 成功在望

大宅

回覆:台灣送子鳥借卵之旅分享

只要唔放棄,一定會成功的,你好叻呀,預祝你成功

別墅

係邊度做家?會唔準家?

男爵府

Moody,加油呀!好的開始就係成功的一半了

別墅

多謝各位jm, 希望可以沾上你地的好運!!

我之前係香港係一個叫認簫x生嘅醫生幫我照,我諗無咁兒:(戲掛!!

首頁

尾頁

跳至