夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位好..
我囡囡5個半月,現在都是用工人湊,錢是問題最死就是工人同老婆好多問題,真係攪到我同老婆的感情,我很愛老婆所以對同錯都是幫老婆,最多鬧了工人才想辦法講通佢,老婆說其實唔洗解釋,我都是想打圓場,始終人心肉做,但我唔想工人覺得自已沒錯但先生太太點解話我錯,因為怕佢蝦囡囡....其實可以因為佢同老婆唔識合,要換個個,但工人很愛BB由初生到現在見到佢是用心去湊,就是這樣問題仲大,有時真係大用心BB好像佢,所以老婆會有小小心痛,所以同佢之間會有好多問題,始終是第一個...換個個怕頂心同蝦囡囡,....4個人相處真係幾難,當然啦我都會繼續去支持我老婆啦,因為我很愛佢囉^^
我2個都要工作,到了囡囡2歲可唔可以唔要工人呢,有咩方法呢!多左個人係家始終都唔方面,做多好多野...要佢只是要照顧BB,因為沒有工人時我都是有做開家務...有時想講但又唔知點講,湊BB真係幾辛苦 :-(
http://www.babyhome.com.tw/ka_yan
Facebook: [email protected]

男爵府

Re: 煩

我好明白你嘅心情~! 我個case都同你差唔多!
工人一定唔會做到自己心目中咁嘅! 除非你好好彩請左個真係好smart嘅工人! (呢個我係後期至理解到! :lol: ) 我諗我以前就係好似你太太咁, 個工人做好多野都覺得唔合心意(而家都係!), 我果個係印印, 佢地有時真係幾蠢, 真係好激c人!
我成日同老公呻, 不過有次老公問番我一句:"請個工人返黎目的係咩? 都係為個囡! 如果佢好錫阿囡, 好盡責咁湊掂阿囡, 阿囡俾佢湊係安全嘅, 咁就算啦! 唔好咁執著啦!"
佢講得好啱, 女人就係咁執著某d野, 如果唔係就冇咁多婆媳問題啦!
你試試同太太傾傾啦! 愛唔=縱 ka!

你囡囡好多頭髮好可愛!

別墅

我個都是印印,我都知工人蠢,就是這樣激到老婆跳起,我一向都有用你先生的說話,可能要比D時間...執著正常因為是自已囡囡比錢仲要受工人氣,THX U

囡囡真係幾多頭髮,幾醜怪就真啦
http://www.babyhome.com.tw/ka_yan

別墅

icy_chung, 我忍唔住想讚下你, 因為我睇得出你好愛你老婆 & 囡囡, 能夠做你家人真係好 SWEET , 唔好咁唔開心啦! 你老婆其實都係肉緊 BB, 我估過一排應該唔會有事啦! :lol:

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

excautly same as your case.

我成日向老公 "o申" 工人點蠢點蠢, 佢初初都會附和我, 後來我日講夜講, 老公終於都丙我, 佢話, 工人醒既就唔洗做工人啦.......

我都明, 但有時同朋友講又唔得, 同屋企人講又唔得, 唯有同老公"o申" 既姐.......

你都要明白你老婆得你一個可以 "o申" 嫁咋.

老婆的心聲 ------- 揀左用工人, 某程度上, 遇到唔好的工人就要死頂, 因為我地好怕成為千夫所指, 所以唔敢同人o申.... 最叻就係上 bk 爆. 因為女人都係感情用事的 (大多數) 所以會很容易情緒出左黎都唔知. 又因為本身係生母, 但照顧唔到bb的陰影困擾, 要假手於人已經唔好受了. 所以做老婆的都幾慘嫁.....加上, 家務本身係自己做開, 所以特別易挑剔工人做得唔好.

試諗下, 男人多數 "天跌落黎當被come" 佢地會鬼理咁多芝麻綠豆野, 但女人真係唔同嫁......

希望你唔好介意

別墅

moonychan
其實我唔係唔明白老婆想要咩,你所講的我都想得到,我都講過,我都同老婆講過,蠢工人你就會激氣,但你收工人有8成表現都好啦,好難會有個心滿意足.如果工人叻你咪仲擔心,又怕佢手腳唔淨蛇王等!唔緊要,我其實是想找個方法去給我們有更好的感情...
其實我是其中一個芝麻綠豆野都要理的人,因為我本人都覺得女人都是很偉的

別墅

寶貝兒
多謝你讚我呢,我真係好愛我老婆同囡囡,我會盡量給最好的她們,不過2個人最仲要就是溝通所以我想係這兒請教下
thx

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

icy_chung,
其實如果唔想要個工人都ok的, 只要你配合到時間的話。
滿月至2歲,可放入育嬰園,如果你人工不過, 可申請政府津貼學費, 如沒津貼,學費一般都幾貴要比3-4千或以上, 同請個菲傭差不多。
2歲至六歲可入讀全日制的幼兒中心/幼兒園,也是可申請學費減免, 學費一般2-3千或以上。
如你選了一間開放時間match 你返工放工時接女, 都係一個好辦法。

icy_chung 寫道:
我2個都要工作,到了囡囡2歲可唔可以唔要工人呢,有咩方法呢!多左個人係家始終都唔方面,做多好多野...要佢只是要照顧BB,因為沒有工人時我都是有做開家務...有時想講但又唔知點講,湊BB真係幾辛苦 :-(

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

icy_chung

咁樣, 你試下叫你老婆欣賞下個工人. 好似我咁, 工人好冇sense, 而家我都會忟憎, 但講一次比老公知, 老公口果句都一定要 "撐" 我, 咁我就 "gur" 晒嫁喇, 另外, 當工人做到 一 d 對bb有益既野時, 就將佢放大 d, 咁就會開心d.

你都係"磨"心來的, 你eq都要很高才唔會 "巔" 努力吧.

子爵府

好媽媽勳章

其實每個人都有佢既優點同缺點...如果你自己做得黎...點解唔自己做...請人返黎做野...人地同自己唔係一樣...唔可以要人地跟足自己既要求去做...只要佢對你個囡好...盡心照顧佢...其他既事...可以慢慢教...每個人適應能力唔同...你返新工...新環境都需要時間適應...

[url=http://lilypie.com][img]

別墅

icy_chung,

我個囡囡4個月大,請工人都係第1次.其實你同太太遇到既問題係好易解決, 可以比你參考一下:

~你可以同個工人坐係餐枱前,叫佢講一講佢過去咁多個月以來覺得自己對自己既工作表現1.有咩評價 2.有咩唔開心 3. 有咩開心 (當然你要比佢自己講晒,你地唔好加意見啦)
~之後, 到你地倆公婆講對佢多個月以來既表現既評價 (當然要讚佢先, 然後再講其他你地希望佢做得更好既地方)
~最重要係同佢講彼此"尊重",可以令大家相處得開心

以上既方法都係由老細教我既, 佢同員工打成一片. 大家都做得好開心. 老細話最緊要係買起佢地個"心", 你只要比小小甜頭佢地, 佢地已經好開心. 例如, 有時有D野食我自己都唔會食, 我就會比佢叫佢星期日出街同fd一齊share;有時又會買包薯片比佢.

其實做倆公婆又好, 做僱主僱員又好, 最重要就係溝通. 有不滿就一定要講出來, 否則佢自己都唔知衰嘜. 仲有, 講既時候要用客氣既方法instead of 命令語氣. 只要你想想, 你最憎老闆用既語氣同你講野. 又再想想, 你最希望老闆用咩語氣同你講野, 你會一心一意對佢.

我教好多朋友都用坐底傾preformance, 都好成功. 所有工人都有improvement. 在此, 希望可以幫到你啦.

別墅

唔該曬各位我會試下你們提供的意見,真係好有們在幫忙...

別墅

晴B媽
我想問下點樣才有減免,入息有沒有上限呢?
仲有全日制最遲幾點要接,因我有時早放,但有時都要7點才放工 :cry: .

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Icy_chung,

社會福利署 - 幼兒服務資料, 申請減免時入息是有上限的,詳細如下:
http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_family/sub_listofserv/id_childcares/index.html
我建議你選一間最近你公司的幼兒中心/育嬰園, 那你便可接送返學放學, 有部份最早7:45am開門-最遲8:00pm接走。

icy_chung 寫道:
晴B媽
我想問下點樣才有減免,入息有沒有上限呢?
仲有全日制最遲幾點要接,因我有時早放,但有時都要7點才放工 :cry: .

別墅

晴B媽
唔該你先,原來我咩都沒有得減 :-( ....我住天水圍,我返元朗老婆就觀塘所以都幾煩..

別墅

失控了,昨晚我情緒都失控,因為囡囡蝦了媽咪後連我都蝦,係都要工人,因為我同老婆講過至少囡囡都跟我,點知昨晚佢一定要工人才收聲,承諾對我來說好緊通常承諾左我都會去做,昨晚做唔做我都有D失控,要囡囡哭左成個哭,當中我們都有看她,哭下叫下我們個心好痛,但係我知道如何唔哭就是叫工人湊,就是唔想這樣下下工人,加上工人好認叻所以見到會更唔順眼,今天冷靜下來真係好對唔住囡囡..我覺得好錯BB咩都唔識點解要蝦佢,我覺得真係唔識做爸爸... :-(

侯爵府

icy_chung :

其實你老婆同工人唔夾既問題主要係咪工人太錫女女?而女女太跟工人呢?如果你可以同太太傾下,其實係一件好事!(証明工人愛錫女女!所以女女先咁,但工人始終係打工,會有走既一日,女女大d一定明白!)試想下,你兩公婆要返工,bb只對住佢,而佢對bb好,你地可以安心上班!我係全職mami,有一個2歲仔仔,e+就嚟生妹妹!但老公仍唔放心係屋企裝cam!(因怕我行開行埋、覆診...總知無人係屋企時工人會打bb!)其實我仔仔好like工人,但始終成日唔放心!唔係我地誇張,而係要請到一個可以放心比工人湊bb好工人好難求架!你可以睇下[論盡家傭],就知why! :-P

別墅

係就是因為囡囡太雖要工人,而工人又好錫囡囡,所以令到老婆唔鐘意,其實佢自已抱時餵唔到奶又哭的心情我都明白,只可惜當人煩躁的時候就會想唔開.唔開心係我地2個都要返工所以真係雖要工人,只可惜人與人溝通真係好難,佢都明換個個唔知有沒有這樣好,但現在根本個心有(次)...再這樣下去我都會頂唔順

侯爵府

你女女e+幾大ar?一歲到可以同女女返playgroup!我仔仔好細個返playgroup,我親眼見到有好多在職既父母同bb係第一堂由喊住唔比d父母抱、係都要跟工人、到d bb肯同d父母玩!我成日都聽到個導師同d在職既父母講li類問題!

子爵府

worms_pig 寫道:
icy_chung,

我個囡囡4個月大,請工人都係第1次.其實你同太太遇到既問題係好易解決, 可以比你參考一下:

~你可以同個工人坐係餐枱前,叫佢講一講佢過去咁多個月以來覺得自己對自己既工作表現1.有咩評價 2.有咩唔開心 3. 有咩開心 (當然你要比佢自己講晒,你地唔好加意見啦)
~之後, 到你地倆公婆講對佢多個月以來既表現既評價 (當然要讚佢先, 然後再講其他你地希望佢做得更好既地方)
~最重要係同佢講彼此"尊重",可以令大家相處得開心

以上既方法都係由老細教我既, 佢同員工打成一片. 大家都做得好開心. 老細話最緊要係買起佢地個"心", 你只要比小小甜頭佢地, 佢地已經好開心. 例如, 有時有D野食我自己都唔會食, 我就會比佢叫佢星期日出街同fd一齊share;有時又會買包薯片比佢.

其實做倆公婆又好, 做僱主僱員又好, 最重要就係溝通. 有不滿就一定要講出來, 否則佢自己都唔知衰嘜. 仲有, 講既時候要用客氣既方法instead of 命令語氣. 只要你想想, 你最憎老闆用既語氣同你講野. 又再想想, 你最希望老闆用咩語氣同你講野, 你會一心一意對佢.

我教好多朋友都用坐底傾preformance, 都好成功. 所有工人都有improvement. 在此, 希望可以幫到你啦.

我果個係賓賓,本身已經幾smart,樣樣自動自覺,但都會有吾合心水嘅嘢,我會同佢喺房傾,我會話比佢聽點解;有好嘢最緊要贊佢,之後佢會做得更好,佢吾識嘅嘢,你要詳細話比佢知(我會買菲律賓語嘅烹飪書比佢學煮餸,佢而家已經係大厨喇;12月31日我比我個手提佢打電話去菲律賓同佢家人傾計..等等),最重要係當佢自己人,比佢覺得你好尊重佢,咁佢一定"0踢"你個小朋友啦!

首頁

尾頁

跳至