心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇人覺得兄弟姐妹情紙咁薄

我得一個亞哥..... 但由細到大,... 到而家各有各嘅家庭, 自己嘅兒女...... 但係感覺好cool.... 分分鐘老人家一咩.....我諗呢世都唔會點見.... :-( :-(

我老公果邊就完全相反...........唉

我就同自己講: '算啦! 報紙上有d你罵我我罵你, 你搥我我搥你都有啦, 我哋咁都唔係最差....

佢而家住緊亞爸亞媽搵番黎嘅樓, 我就要捱貴租,
佢仲要成日嫌棄d老人家
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵, 會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信. 在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

公爵府

Re: 有冇人覺得兄弟姐妹情紙咁薄

雖然大家同一個亞爸亞媽生...但唔代表感情會好好架...好講緣份...哩個道理我一早就已經明白...而最重要係你對人好...唔代表人地都會對你好lor

別墅

如果你想同長兄關係好d,你有時可以主動打下俾佢,約下佢出黎吹下水,又或者同埋兩個老人家一齊去飲下茶咁。我屋企有好多兄弟姐妹,雖然唔係同個個感情都好好,不過,我地每星期keep住見一次,溝通同了解都好緊要。
我覺得你試下行出第一步,可能會有意想不到的收獲呢~

大宅

:-( :-( 好多謝你哋

孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵, 會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信. 在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

伯爵府

唉,誰說兄弟一定如手足?
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

複式洋房

唉, 誰說兄弟一定如手足 :cry:
很多mama怕獨生兒寂寞, 要添弟妹陪伴, 是否一定如意?
眼見有些長大如陌路人, 有些負累手足
退一步想紙咁薄總好過帶給你麻煩.

大宅

好媽媽勳章

請各位聽吓我家地底, 什麼叫做姊妹情更薄,比d評價!!!
我懂事時, 爸媽已分開, 媽一個養4個親生, 一個是大媽生, 爸爸無本事,唔做嘢, 我媽由早到晚做小販取社會福利署援助金, 大家姐(大媽)18歲嫁人, 親生大家姐年年重讀, 讀完中五取媽錢報secretary課程, 讀唔成有錢退不給回亞媽, 找工做後沒有比家用兼嫁人不叫亞媽去飲, 沒有回家見老人家, 二女跟左個死老問女家借錢,沒有還而二家姐亦唔會幫你追番d錢比自己細妹同亞叔,說唔關佢事!! 三家姐同男人搬到自己家住有左都唔捨得搬走, 仲要攪裝修, 通知走佢那裡住, 唔得閒跟裝修情況, 被人偷工減料,偷走雙頭爐, 媒氣管, 裝修到不知似什麼, 電線外露,厠所去唔到水, 間屋300多呎, 請埋外傭要睡廳, 共5 人共住!!, 永遠去厠所要起碼30mins, 每朝早趕番工, 佢自自由, 亞叔過身得我同三家姐送佢最後一程, 二家姐知道死左我唔來,到送終一面he he 哈哈, 沒有幫手摺紙!!!
你話這家是什麼人來!!!!

大宅

係呀! 人哋成日叫我追番個仔... 咁大嗰果有'盤'...
我個心即刻想起: '車, 我咪有'盤'囉..., 咁又點? 由細打到大'

我未出身賺錢, 梗係食同用屋企, 果時我大佬成日計: '你用我枝洗頭水..... $2 次...... 食我d朱古力..... $2粒.....
唉.....!

kingawa 寫道:
唉,誰說兄弟一定如手足?

大宅

我又唔係好覺得呀,自幼父母移左民,永遠唔返來嗰隻呢!我大家姐就好似媽媽和管家咁,打點好我地仍未成年的幾個細妹既起居,當時剛剛得十九歲的亞哥亞嫂都要咩起頭家;可能因為咁樣我地感情好好,我地唔會當亞嫂係外人,因為亞嫂對我地好好;屋企有事發生,我地都會聚埋一起商討解決方法,邊個唔掂我地盡力幫,有錢出錢,有力出力;有能力幫到人都係福份,尤其兄弟姊妹,唔計得咁多;或者有時將人地既優點放大d,缺點咪縮細d,咁會唔會好d;一家人黎架,我相信可以改變的.

大宅

羊咩咩太太, 咁你算幸運加幸福

侯爵府

好媽媽勳章

吾係紙咁薄,係重薄過紙........=>睇我老公d兄弟姐妹就知!!

翡翠宮

咁兄妹情薄唔薄都要睇下你地在咩環境下長大的, 若果由細到大都無咩溝通傾計的話, 唔通你長大成日佢會日日對你虛寒問暖咩 ?-( 感情係自少培養出黎的, 唔係一朝一夕既時, 仲有你家陣feel唔到啫, 可能患難時會見到真情都未定呢 至於你大佬厭棄d老人家 呢個係社會既問題, 我深信都唔係得你大佬一個係咁囉

大宅

一D都唔覺得,我得1個妹妹,記得細細個果時,成日鬧交,爭嘢甚至打交 但大大吓就好FRIEND,成日一齊SHOPPING、游水、打波,就算依家大家結咗婚都每日傾電話,週末約埋爸媽去飲茶,我想話關係需要培養,少D計較,你的付出家人一定感受到,別要愛得太遲,珍惜眼前人呀!

男爵府

人與人之間係好講緣份ge, 一家人都如是!!
我好好彩, 可能因為年紀相約, 我同我大妹好好感情, 有乜都同佢講, 唔開心時都好彩有佢!!
掂都好, 1家唔知1家事, 始終係1家人ma, 或者可唔可以自己做d嘢sin la??

水晶宮

完全同意!我同我大佬都係咁架啦!一時糖痴豆,一時水溝油,莫講話係咪兄弟姐妹情,就算係兩公婆或者係對住亞媽亞爸都總有嘈交既時候架啦!只要自己放鬆d,吾好咁計較,查實真係有好多時候大家會感受到親情既可貴!我成家人都係大脾氣同硬頸既人黎,言語上既衝突實吾少,以前我真係句句都駁番我大佬同老豆轉頭架!我大佬更加係添啦!超級大男人黎!人地吾跟佢做法,或者佢覺得人地做得吾妥善無佢咁好,佢都好rude好惡好侮辱咁狂炳人地(即係我同老豆&亞媽...=.=)...以前我都成日搞到好吾開心成日喊架!但呢期發現只要我吾出聲任得佢講哂佢想講既野,轉個頭,我呢個傻大佬就識得主動msn甚至打黎同我道歉,我次次都係講,做左廿幾年兄妹,你係咩個性我點會吾知...知你係緊張大師吾係有心架喇!明白既...;對我老豆,我家陣都係用咁既態度/方法對待佢,以前我同佢地嘈,我會覺得好憎佢地,但係依家自己忍下吾同佢地嘈又就哂佢地又搵機會主動對佢地好關心下佢地,依家總算相處融洽,亦感受到佢地真係好鬼鍚我~~~!!!

查實做人越簡單越好,嘈咁多計較咁多真係死好多細胞架...!!!
PUPPY*LOVE 寫道:
一D都唔覺得,我得1個妹妹,記得細細個果時,成日鬧交,爭嘢甚至打交 但大大吓就好FRIEND,成日一齊SHOPPING、游水、打波,就算依家大家結咗婚都每日傾電話,週末約埋爸媽去飲茶,我想話關係需要培養,少D計較,你的付出家人一定感受到,別要愛得太遲,珍惜眼前人呀!

男爵府

細個都成日同阿哥打交, 依家大左雖然唔會成日通電話, 但大家心照便夠

查實做人越簡單越好,嘈咁多計較咁多真係死好多細胞架...!!!

大宅

我屋企三個又係咁,家姐大我好多年,因佢好叻,所以我自細聽佢架。我哥呢,細個就成日打我,宜家有時都會嬲佢冷漠,不過到有事發生,大家都會主動去承擔,相互解決。總知好感謝我家姐同我哥,佢地視我女如親生,在我無經濟能力同無時間照顧我女時幫我好多。
mymelody2003 寫道:
細個都成日同阿哥打交, 依家大左雖然唔會成日通電話, 但大家心照便夠

[quote]查實做人越簡單越好,嘈咁多計較咁多真係死好多細胞架...!!!
[/quote]

禁止訪問

禁止發言

好媽媽勳章

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至