親子旅遊

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

希望開呢個topic可以大家行山友一齊傾下, 分享下好行好玩嘅路線
我自己本身住tm所以行黎行去都係個到

cat_koo  係未行何福堂上去?  發表於 13-10-25 09:04

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

先報到~ 我住東九龍~ 依家行家樂徑為主~ 都有行南丫島同埋大棠..

珊瑚宮

sweeticandy 發表於 13-10-23 16:40
先報到~ 我住東九龍~ 依家行家樂徑為主~ 都有行南丫島同埋大棠..

又見到你
睇黎我地D興趣都差唔多咁喎
南Y島我都成日去行架, 超舒服, 超易行
大棠好耐無行了....近排都係行麥理浩徑第9/10段小部份 或 者去錦田行下咁
行過西貢烏交滕, 不過TM出省城真係太遠啦

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

cmsm 發表於 13-10-23 16:50
又見到你
睇黎我地D興趣都差唔多咁喎
南Y島我都成日去行架, 超舒服, 超易行

耶~~~ 你唔想見到我, 我可以龜縮埋一邊架~~

我細個因為參加民安隊.. 所以有考過遠足... 不過主要都係行西貢同埋元朗...

依家開始PLAN 同個女行.. (4歲).. 暫由家樂徑/自然教育徑開始... (暫時行左.2 條)
其次就行過之前個.POST 講個D 囉..

珊瑚宮

sweeticandy 發表於 13-10-23 17:06
耶~~~ 你唔想見到我, 我可以龜縮埋一邊架~~

我細個因為參加民安隊.. ...

歡迎歡迎歡迎
你都好勁呀民安隊
帶小朋友去郊外行山吸收大自然空氣, 認識大自然係最好嘅活動,
好過D人淨係識得行SHOPPING MALL

cat_koo  秋天行好舒服  發表於 13-10-25 09:05

珍珠宮

cmsm 發表於 13-10-23 17:10
歡迎歡迎歡迎
你都好勁呀民安隊
帶小朋友去郊外行山吸收大自然空氣, 認 ...

邊度勁丫.. 貪玩ONLY~

我都好怕帶小朋友去SHOPPING MALL.... 我寧願佢去跑下跳下.. 行下山, 玩下水好過~

珊瑚宮

sweeticandy 發表於 13-10-23 17:17
邊度勁丫.. 貪玩ONLY~

我都好怕帶小朋友去SHOPPING MALL.... 我寧願佢去跑下跳下.. 行下山, 玩下水好過~ ...

我小朋友11歲啦, 開始要訓練佢行耐少少, 要行D 4-5個鐘嘅

珍珠宮

cmsm 發表於 13-10-23 17:19
我小朋友11歲啦, 開始要訓練佢行耐少少, 要行D 4-5個鐘嘅
...

行完記得分享耶~~

珊瑚宮

sweeticandy 發表於 13-10-23 17:20
行完記得分享耶~~

大宅

細細個行好呀, 當訓練

珍珠宮

岩岩係 FB見到.....

[親子活動]

秋高氣爽又是行山的好時候, 漁農自然護理署與郊野公園之友會及香港旅遊發展局合辦「2013香港郊野全接觸」遠足活動,讓香港市民與海外遊客一起享受郊野遠足樂趣。參加者可到網頁下載電子券,在活動當日於登記處領取精美紀念品一份,數量有限,先到先得。
家長可以根據難度揀選合適既路線和小朋友一起行....

日期 : 10/11/2013 (星期日)
登記時間 : 1130 - 1230 (啟動禮於中午12:00 舉行)
路線 : 山頂廣場至薄扶林水塘
路線詳情 : 山頂道花園 → 盧吉道 → 港島徑第一段 → 薄扶林水塘
路線長度及需時: 約5公里/約2小時
難度 : 低

日期 : 29/12/2013 (星期日)
登記時間 : 0830 - 1030
路線 : 龍門郊遊徑(川龍至城門)
路線詳情 : 龍門郊遊徑(川龍) → 城門郊野公園遊客中心
路線長度及需時: 約7公里/約3小時
難度 : 中

日期 : 23/02/2014 (星期日)
登記時間 : 0830 - 1030
路線 : 船灣郊野公園遊客中心至南涌
路線詳情 : 船灣郊野公園遊客中心 → 八仙嶺自然教育徑 → 衛奕信徑第十段 → 南涌
路線長度及需時: 約7.5公里/約4小時
難度 : 中

費用: 全免 (即場登記,名額有限,額滿即止。每日名額1000人)

http://www.natureintouch.gov.hk/outdoor/activity/nit_2011/0/585

大宅

回覆:行山老友記(大家一齊傾+分享)

你地好,我地行過城門水塘,小朋友都行得好舒服,有冇其他行山徑推介?

umama  Library 有親子郊遊徑書,可參考  發表於 13-10-24 16:00

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

Good ah!

複式洋房

回覆:行山老友記(大家一齊傾+分享)

你好,我都係住屯門,想帶仔仔(3yrs)行山,屯門行邊到好?

珊瑚宮

sweeticandy 發表於 13-10-24 14:14
岩岩係 FB見到.....

[親子活動]

唔知去唔去到呢 8點半到報到, 咁早

珊瑚宮

OnOn1126 發表於 13-10-24 18:59
你好,我都係住屯門,想帶仔仔(3yrs)行山,屯門行邊到好?

行屯門徑, 何福堂上 或 屯官上 或 置樂上, 路線短平, 不過頭段上山會辛苦d

珍珠宮

cmsm 發表於 13-10-25 11:53

係呀.. 0830 真係好早......
如果唔係. 我有興趣行最後一條.. 南涌.. 果度好靚..

南涌..

http://hk.news.yahoo.com/blogs/childfly/讓小花變野-012819162.html

http://www.namchungfarmers.org/

珍珠宮

cmsm 發表於 13-10-25 11:53
如果以時間計.. 得第一條比較岩....
不過.佢第一條 唔難行好簡單.. 好多人都有行~ 上網有好多分享..
所以又未必一定要跟佢行.

珊瑚宮

sweeticandy 發表於 13-10-25 12:01
係呀.. 0830 真係好早......
如果唔係. 我有興趣行最後一條.. 南涌.. 果度好靚..

12月 & 2月個兩條都有興趣, 未行過
不過唔知老公肯唔肯咁早起身去行

珊瑚宮

sweeticandy 發表於 13-10-25 12:03
如果以時間計.. 得第一條比較岩....
不過.佢第一條 唔難行好簡單.. 好多人都有行~ 上網有好多分享..
所 ...

第一條個日我唔得閒 + 真係無興趣

首頁
12345...10

尾頁

跳至