跳至

首頁

尾頁

複式洋房

22/3預產期的媽媽,近況如何?

我預產期係3月22日,會係威院生
近排多左d下陰"針"咭痛,但又冇其他特別,好想bb係
預產期前出世。
今日係威院照超聲波,bb約7.1磅,你地又知唔知bb幾重
呀?大家交流吓啦!

民房

Re: 22/3預產期的媽媽,近況如何?

Hi Erica,

我預產期係3月22日, 但我會係QE生
上星期六去睇c+醫生照超聲波, 醫生話小b約6.5lbs, 頭仔仲未落晒去. 但係唔知點解, QE近來都無幫我照超聲波.

我雙腳就唔係好腫, 但小b晚上11點後就好活躍, 令我好難入睡.

我已經放了一星期的產假, 在家中開始有d悶了, 不知怎辦好!

複式洋房

monnarchie:
我係屋企都好悶,自己1個人,都係出網,睇電視,落街買野咁,我媽叫我每日過去佢度,怕我一個人有事,但我又唔想日日出去,中途有事咪仲麻煩.你又係咪自己一個人 ?
我有得再照係因為之前睇私家,醫生話bb size比預期周數大,所以叫我話比政府醫生知,睇有冇需要改預產期,所以政府醫院至安排我照,正常情況下政府醫院過左4個月倒已唔會再照.
如果你夜晚瞓得唔好,就要爭取下晝瞓.

洋房

我原本預產期都係3 月22日,但係我o係3 月10日已經生左豬女出o黎啦,生出o黎既時候得5.8磅•

大宅

Hello,
政府話我既預產期都係22/3 (不過私家就話29/3?),
我由上個禮拜開始已經唔係好惦, 行一陣已經好倦, 夜晚訓又訓得唔好, 勁醒訓, 前日12:00訓, 結果零晨03:00醒佐, 訓唔返, 跟住07:00就起身返工, 見到自已個衰樣都唔想出街,加上我小B都仲未落骨盤, 食小小野就唔想食, 同埋覺得好頂, 成日食完野有d想嘔既感覺...=.=
我無腳腫, 可能成日行 (window shopping), 不過手指就有小小, 但係近排又好似消佐..!

今朝睇完健康院, 佢話如果小B到作動之時都未落骨盤, 可能到時要開刀lu, (希望唔駛la),好擔心可能我骨盤真係唔夠大, 我得156cm >.<

雖然我細粒, 不過私家就話亞B屬於中碼, 同埋大(比)骨比例上比較長喎..(hehe,我老公話, 又長又瘦,仲唔係Model身型,,haha)

別墅

monnarchie 寫道:
Hi Erica,

我預產期係3月22日, 但我會係QE生
上星期六去睇c+醫生照超聲波, 醫生話小b約6.5lbs, 頭仔仲未落晒去. 但係唔知點解, QE近來都無幫我照超聲波.

我雙腳就唔係好腫, 但小b晚上11點後就好活躍, 令我好難入睡.

我已經放了一星期的產假, 在家中開始有d悶了, 不知怎辦好!

My 預產期 by QE is 25th march(by period it's 15th March, by oscar that time, it's 22nd March!!) starting to get worried.. my baby's pretty active when i watch tv in the nite..haha.. I can't sleep well in the nite, cos lying on my left or right side don't make me comfortable..My tummy's pretty 'down', so they arranged an Ultrasound for me last week.. it said the baby was about 6.3lbs too.. but 頭仔仲未落晒..

民房

我並唔係自己一個人, 都有菲姐姐陪, 我哋好早就叫佢上工, 等大家容易適應嗎!

我呀媽住得好遠, 但奶奶就好近. 不論遠近都無打算去佢哋到, 我怕煩呀!

仲有呀, 上星期知道我姑仔都有咗3個月, 我怕我奶奶會照顧姑仔多過我同小b, 因我無請陪月, 而菲姐姐又唔會識呢d嘢.
而且我怕我姑仔生咗之後, 小b嫲嫲會照顧我姑仔阿b多過我個小b, 始終我要返工, 有d唔放心交俾菲姐姐.

但小b Bi Bi話始終小b都係跟爺爺姓, 姑仔個b係跟佢蝦子餅姓. 唔知你哋又點睇呢.

EricaChau 寫道:
monnarchie:
我係屋企都好悶,自己1個人,都係出網,睇電視,落街買野咁,我媽叫我每日過去佢度,怕我一個人有事,但我又唔想日日出去,中途有事咪仲麻煩.你又係咪自己一個人 ?

民房

仲未放產假?

不過我未放假之前都開始覺得返工辛苦. 而且仲要趕起未完成的工作. 最後放假前都未完成, 上個星期都有唔少時間係屋企做工司嘢. 而家仲有d手尾跟緊.

但係我行街都okay, 可以行一個鐘左右. 上星期六好叻呀, 同小b Bi Bi一齊由海港城行到去Yau Ma Tei永安買小b東西.

qqchiu 寫道:
Hello,
政府話我既預產期都係22/3 (不過私家就話29/3?),
我由上個禮拜開始已經唔係好惦, 行一陣已經好倦, 夜晚訓又訓得唔好, 勁醒訓, 前日12:00訓, 結果零晨03:00醒佐, 訓唔返, 跟住07:00就起身返工, 見到自已個衰樣都唔想出街,加上我小B都仲未落骨盤, 食小小野就唔想食, 同埋覺得好頂, 成日食完野有d想嘔既感覺...=.=
我無腳腫, 可能成日行 (window shopping), 不過手指就有小小, 但係近排又好似消佐..!

今朝睇完健康院, 佢話如果小B到作動之時都未落骨盤, 可能到時要開刀lu, (希望唔駛la),好擔心可能我骨盤真係唔夠大, 我得156cm >.<

雖然我細粒, 不過私家就話亞B屬於中碼, 同埋大(比)骨比例上比較長喎..(hehe,我老公話, 又長又瘦,仲唔係Model身型,,haha)

民房

JenJenbaby:

I am also planning to delivery in QE, not sure will I see you during stay or weekly check-up?

My next check-up schedule is tomorrow (Wed), when is yours?

Btw, I also create a ticker is another website, but donno how to link it here. Tried several times to update the personal profit, but not success, pls give some hits to me..... thanks.

大宅

我返埋聽日先放..,等佐好耐啦.!
你好叻呀.(TST行去Jordan)...我以前就得...已家行完一個海港城已經要搵地方坐la...!

唔記得講我小B得6lbs ja, 不過小B吸唔吸收我都控制唔到, 唯有等佢出黎先(嘈)肥佢la..haha...
不過我成日都覺得我會遲過22/3先生,,,因為我有兩個due date!
^.^好緊張ar..!

別墅

JenJenbaby:

I am also planning to delivery in QE, not sure will I see you during stay or weekly check-up?

My next check-up schedule is tomorrow (Wed), when is yours?

Btw, I also create a ticker is another website, but donno how to link it here. Tried several times to update the personal profit, but not success, pls give some hits to me..... thanks.

monnarchie, I'd go to check up tomorrow too.. at L block.. what about you leh? I'd be going at 2pm wor.. not sure if I'd see you leh???
I got my ticker long time ago, i think you need to copy and paste the link.. add url or sthg in front and at the end at the link.. try try la..

民房

不用擔心, 我week 38時小b都唔夠5.8 something lbs, 但醫生話okay... 唔太細粒, 上星期六已經about 6.5 lbs啦!

qqchiu 寫道:
唔記得講我小B得6lbs ja, 不過小B吸唔吸收我都控制唔到, 唯有等佢出黎先(嘈)肥佢la..haha...

民房

I will go to the Out Patient Clinic, not in the main bldg group at 11 a.m......

But is you or your hubby a civil servent? If so, I think you are in another queue, I don't know there is antenatal clinic in block L.

JenJenbaby 寫道:

monnarchie, I'd go to check up tomorrow too.. at L block.. what about you leh? I'd be going at 2pm wor.. not sure if I'd see you leh???
I got my ticker long time ago, i think you need to copy and paste the link.. add url or sthg in front and at the end at the link.. try try la..

複式洋房

monnarchie:
唔駛咁擔心,我諗菲姐train過都會識照顧你同bb,坊間好似有書教菲姐點照顧bb同媽媽,加上姑仔得3 個月,無乜特別需要成日照顧佢,返而個孫出世,咁得意,你奶奶一定開心到成日來見佢啦!不過最緊要係坐月時,有長輩take care會好d,你要快d同佢地夾下,e.g.買補品....如果佢地唔得閒,起碼都教左菲姐先.

別墅

I will go to the Out Patient Clinic, not in the main bldg group at 11 a.m......

But is you or your hubby a civil servent? If so, I think you are in another queue, I don't know there is antenatal clinic in block L.

[quote]
JenJenbaby 寫道:

[/quote]
Both my hubby and I are HA staff, that's why I follow up at L block la.. doesn't matter that we won't see each other tomorrow.. we might see in the hospital later leh.. :) WIhs both of us good luck la... :-P
That's good, you made your own ticker la!!!!

民房

JenJenbaby,

No wonder..... my hubby is work for the Gov't but as "NCS"...
But I heard his friend as civil servent and don't want to delivery in public hospital, instead she preferred to delivery in private hospital...

For me, I just think of $$$, which can help to save a lot for baby's future use...

Yes, I finally did the ticker.... thanks for your tips...

Wish you good luck for delivery as well... will see if we can meet in the hospital...

民房

Thanks! 期實奶奶都答應咗蝦子餅來幫手, 只不過我怕多個人分薄咗呀....

EricaChau 寫道:
monnarchie:
唔駛咁擔心,我諗菲姐train過都會識照顧你同bb,坊間好似有書教菲姐點照顧bb同媽媽,加上姑仔得3 個月,無乜特別需要成日照顧佢,返而個孫出世,咁得意,你奶奶一定開心到成日來見佢啦!不過最緊要係坐月時,有長輩take care會好d,你要快d同佢地夾下,e.g.買補品....如果佢地唔得閒,起碼都教左菲姐先.

大宅

hello everyone,

我預產期是3月22日, 打算在仁安生, 印印後天先到, 我公司早在3月6日已經叫我放假, 因為公司做珠寶展, 老闆話我又唔企得, 又唔抬得唯有早d放假, 不過咁早放假真係好悶, 簡直發哂mo, 今早去產檢時余醫生話我可能今個禮拜或下個 禮拜就生得, 因為bb已經落左盤骨, 不過我有蛋白尿, 有d擔心, 希望生完會回復正常啦 現在小b已經有6磅, 醫生話已經合格係一個 good size baby

大宅

hihi!!!
我都係3月22預產期mami...
會係廣華生呀~不過亞b到而家都仲未有動靜呢..
可能佢係我個肚住得太舒服,唔捨得出黎..

大宅

我都係3月22日,係瑪麗生啊,,
不過到到宜家都冇動靜....
我個肚太舒服啦,,,,,,哈哈..
下個星期最後一次覆診..
佢再唔出黎要催生....但係我唔想生日係醫院過.........

我3月29生日,我老公31...
一家都係白羊座

首頁

尾頁

跳至