2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

別墅

我阿仔完全唔肯落床訓,氹佢訓到冧,一放落床唔夠半個鐘一定大喊。試過好多次,喺床仔度暗佢訓,恰著兩分鐘又扎醒,唯獨抱住先訓得安穩。無理由永遠抱住訓架,求助

伯爵府

mailcm 發表於 13-10-24 01:40
我阿仔完全唔肯落床訓,氹佢訓到冧,一放落床唔夠半個鐘一定大喊。試過好多次,喺床仔度暗佢訓,恰著兩分鐘 ...
我阿仔朝早都開始扭抱住瞓覺,好彩夜晚唔會

大宅

回覆:有冇bb一定要攬住唔肯落床訓?

我個b都係,一放落床仔唔夠15分中即喊醒,我都係抱住佢訓!就黎要返工,都唔知點好

大宅

回覆:mailcm 的帖子

我b女呢幾日就日頭一定要抱住瞓,放落床就喊,因為我要調整返佢日頭夜晚,所以我情願佢日頭瞓得唔太好,夜晚就大家都有得瞓,我有時由得佢喊到回唔到氣再抱佢,咁佢就會瞓到好冧,咁就放到!!

複式洋房

引用:我阿仔完全唔肯落床訓,氹佢訓到冧,一放落

原帖由 mailcm 於 13-10-24 發表
我阿仔完全唔肯落床訓,氹佢訓到冧,一放落床唔夠半個鐘一定大喊。試過好多次,喺床仔度暗佢訓,恰著兩分鐘 ...
我既情況同你完全一樣……都唔知有咩解決方法

複式洋房

引用:我阿仔完全唔肯落床訓,氹佢訓到冧,一放落

最近我個囡都系佢日頭訓到成隻豬甘夜晚就五訓,剩系識得喊之後我抱住哄佢訓,佢就訓,而家佢老豆抱佢哄佢五制但系而家連我抱住都五訓日頭夜晚都系,點算?

複式洋房

其實可以訓練BB, 但你要忍心俾佢喊幾鑊勁。

複式洋房

我阿b都係!試過由佢喊但喊到青筋都現埋同失聲!最終好快就要抱!點算?

複式洋房

有一個方法我用咗好work.

我囡囡通常唔想自己一個喺床玩或自己瞓,就扭抱。我等佢喊5分鐘,先抱起安無佢2-3分鐘,等佢順噃條氣,再放回床。佢再喊,就喊8分鐘,先抱起,再放回床。下次再10分鐘,等等。佢漸漸就會累,瞓咗。(我覺得佢喊開頭係扭計,喊喊下越來越唔舒服,仲喊得辛苦,所以一定要到時間抱起佢,掃一掃背等佢順噃條氣。)

下一次,佢又係咁,就一樣咁做。久而久之,囡囡就只會喊5分鐘一次,或者自己ee ahh 幾聲就安靜,自己周圍望再慢慢瞓。

我里一個方法喺我囡囡身上好work,你地可以試下。不過要忍心卑佢喊,同埋肯定唔係要換片(小小濕唔計)。宜加佢甚至餓或濕片都唔會大喊。

各位不妨試下。

伯爵府

我99話喊得多會有小腸氣,點check ?

大宅

回覆:mailcm 的帖子

我女呢幾晚都係咁!一放床就唔會瞓得耐過半個鐘!有時一放床就醒!所以呢兩日臨天光都要抱住趴在心口瞓!遲啲返工唔知點算!

大宅

TTPIG 發表於 13-10-24 09:21
小腸氣唔係喊引起的,不過如果本身有小腸氣,喊得耐係會唔舒服。
我陪月一嚟就用上面位jm的方法train我bb,幾啱用。不過陪月而家走咗,我媽密密嚟就攪亂哂

伯爵府

wasabilala 發表於 13-10-24 10:16
小腸氣唔係喊引起的,不過如果本身有小腸氣,喊得耐係會唔舒服。
我陪月一嚟就用上面位jm的方法train我bb, ...
我仲以為喊引起添,因為99成日叫我地唔洗比BB喊

複式洋房

引用:Quote:TTPIG+發表於+13-10-24+09:21+我99話

原帖由 wasabilala 於 13-10-24 發表
我陪月一嚟就用上面位jm的方法train我bb, ...
哩個方法一定要全屋企人配合。

別墅

引用:我阿b都係!試過由佢喊但喊到青筋都現埋同

原帖由 ckmd 於 13-10-24 發表
我阿b都係!試過由佢喊但喊到青筋都現埋同失聲!最終好快就要抱!點算?

...
我就係由阿囝喊,點知佢喊到失聲,之後幾日仲聲沙同走音。。。好似好可憐咁,見佢咁都係忍唔住抱左

複式洋房

引用:Quote:原帖由+ckmd+於+13-10-24+發表我阿b

我就係由阿囝喊,點知佢喊到失聲,之後幾日仲聲沙同走音。。。好似好可憐咁,見佢咁都係忍唔住抱左

...
係啦!真係好唔捨得!

別墅

引用:我99話喊得多會有小腸氣,點check+?+

原帖由 TTPIG 於 13-10-24 發表
我淨係知喊得多會入風,多風個肚仔會凍同唔舒服,好多屁放咁唧,不過都係會扭計。。。

別墅

引用:我個b都係,一放落床仔唔夠15分中即喊醒,

原帖由 linglinghui 於 13-10-24 發表
我個b都係,一放落床仔唔夠15分中即喊醒,我都係抱住佢訓!就黎要返工,都唔知點好

...
但係抱住佢訓,自己又會恰著,又驚訓左會鬆手跌左佢或者責到佢,攪到自己完全訓唔到,呢幾日仲有陪月日頭湊我可以補番覺,但陪月走左咁點算? 我真係唔放心交低俾工人,佢太粗心大意喇

大宅

其實真係要忍心等佢喊一次勁!!我之前都係唔忍心,宜家我會由得佢喊,仲會同佢講唔可以咁架,媽咪腰骨痛唔可以成日抱架,你大個唔可以扭計,係咁講,到佢真係喊到好勁先抱,可能佢喊得攰,好快就熟睡!!但要分到佢唔係唔舒服喊,我個b扭抱喊係冇眼淚,不停好惡咁喊,至於喊得多有風,我久唔久會用油同佢按肚仔,無辦法,顧唔到咁多,遲d返工得我媽咪湊,我都唔想佢老人家由朝抱到晚!!

複式洋房

引用:Quote:原帖由+linglinghui+於+13-10-24+發

但係抱住佢訓,自己又會恰著,又驚訓左會鬆手跌左佢或者責到佢,攪到自己完全訓唔到,呢幾日仲有陪 ...
所以一定要訓練佢自己瞓。各位JM,一定要忍心d,有規律咁train下BB。

首頁

尾頁

跳至