在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

搵工時應該表明想穩穩定定,準時收工?
定係講到仲好有事業心咁,唔介意要搏?
其實自己兩樣都ok,可以準時收工固然好;但就算要忙到死但有前途嘅工我都無問題(因為而家唔洗點湊小朋友)

另外,有仔女,無做嘢幾年,係咪好難搵工?(做開普通文職)
我會係cv寫呢幾年做housewife,想搵倒唔介意我有家庭嘅老板
咁做啱嗎? 定應該盡量唔提有小朋友?
唔提,見工機會係大咗,但我唔想得個見字,到時知道我有小朋友,又唔請……

伯爵府

畀面勳章

唔好介意我咁講, 應該好少人會在cv上寫上housewife, 老實講, housewife唔算係一個工作experience, 其實係無需寫上cv; 而唔寫嗰幾年做咩, 其實睇嗰個人都唔多唔少估到, 同埋你都會寫你個status係married, 咁人地都知你可能家庭問題而無工作幾年

大宅

引用:唔好介意我咁講,+應該好少人會在cv上寫上ho

原帖由 boobecky 於 13-10-24 發表
唔好介意我咁講, 應該好少人會在cv上寫上housewife, 老實講, housewife唔算係一個工作experience, 其實係無 ...
因為之前生完幾個月都有試過搵工,個個係咁問果幾個月做咩黎,跟住又好似介意我有小朋友咁。
唔想去到見工先講,白行1趟

子爵府

回覆:請指教:湊咗幾年仔,出返黎做嘢

Cv應該都吾洗寫single定married,其實見工都未必份份請,如果怕白走一趟,甘好難搵工喎

大宅

我自己覺得可以寫housewife. 人地实估到湊仔,好過浪費双方時間

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

搵工既野係人夾人緣, 有人想搵有事業心既人, 又有人想搵穩定既人. 你諗清楚想要穩定定係搏殺先, 你既家庭狀況容唔容到你去開ot. 諗定一個方向至答人好d, 否則要睇工種囉.

大宅

我有另一唸法:唔寫係cv到,但係cover letter到講,再話我係呢段期間都有做D咩嘢去keep自己updated,點解無做嘢咁耐都覺得自己能夠勝任等等
其實顧主多數會唔會睇cover letter?

可能有人會奇怪點解我係都要提無做嘢幾年呢個不利條件,因為我無唸住忍暪,而家唔講,見工問到都會講,有D工填表仲要填有咩家庭成員。
同埋我真心想搵唔介意請有家庭嘅人嘅顧主,試過太多一話有個仔就即刻變臉……

大宅

聽過D做hr嘅人講,有時太多人apply,佢地會快速scan D cv, 西走唔啱嘅人,所以我先有寫housewife係cv嘅唸法。
一來可免佢叫咗個佢根本唔想要嘅人黎見工,二來,唔寫嘅話,真係十份有九份見工時都會問返你果幾年做咩,而呢9份工入面,有7份聽完個答案都表現介意……>.

男爵府

I am a HR. You can mention that you take care of the children in these several years in the application letter or email. Because when I screen the CV to the business, they will also ask why there is several years that the candidate did not work. I never receive CV that the candidate says she is a housewife. Sometimes, they will mark the reason of leave in the last year as "Taking care of children/family members"

Hopes this can help you.

大宅

我做左ftm都2年,今年4月先出黎做野,不過做左無耐就轉左而家依份工,我諗應該都唔難穩既

侯爵府

其實CV唔洗寫
-家庭岡位 (有沒有子女等等)

因為對方因此而唔請, 可能被人告歧視

如果人地對你O既工作經驗/學歷有興趣, 自然會有INTERVIEW, 自然會請; 但唔合適, 自然會唔請, 無所謂咩白走一趟

如果見左就EXPECT一定要請...我唸你要調整下心態, 畢竟而家搵工唔係咁易
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

引用:其實CV唔洗寫-性別-婚姻狀況-家庭岡位+(有

原帖由 pyjess 於 13-10-25 發表
其實CV唔洗寫
理論上這樣說是對的。
但事實上有不少僱主都會問到篤。也試過見工時有間公司同我講,有小朋友和剛剛結婚的人都不會聘請的。
我去過“平機會”投訴,比晒資料,開左檔案,對方公司只係話,係個求職者條件不符合公司要求,間公司完全不埋會“平機會”的。仲同“平機會”講,咪叫個求職者上法庭告囉。
所以,依啲咁既條例,係唔可以保障到求職者的。

大宅

其實CV唔洗寫
理論上這樣說是對的。
但事實上有不少僱主都會問到篤。也試過見工時有間公司同我講,有小朋友和剛剛結婚的人都不會聘請的。
我去過“平機會”投訴,比晒資料,開左檔案,對方公司只係話,係個求職者條件不符合公司要求,間公司完全不埋會“平機會”的。仲同“平機會”講,咪叫個求職者上法庭告囉。
所以,依啲咁既條例,係唔可以保障到求職者的。

複式洋房

.

侯爵府

回覆 julinata 的帖子

被問是絕對可以的, 最怕連被問的機會也沒有

想想, 人家出AD時, 也不見得會說明薪酬多少, 為何? 因為不合的, 自動跳過, 不會給公司寄信, 公司便少了一個找到合適人選的機會

同樣地, 作為尋找工作的, 當然愈多INTERVIEW, 愈多受聘機會, 寫了性別/婚姻狀況/家庭岡位, 只會增加自己的CV直接被"投籃"(圾垃箱)的機會; OK, 或許你會說, 見了面, 還是會被問, 被剔出, 但, 管我呢?! 我有被見的機會, 若我表現突出, 人家可能放下那些"先入為主"的歧見也說不定

說實在, 對一些有遠見的老闆來說, 這些所謂障礙, 根本不是障礙, 寫在CV上, 人家心裡會問: "有孩子, SO WHAT?" 放些不是重點的東西在上面, 代表了甚麼? 工作交報告時, 也會把不是重點的, 亂放在報告上? 是應徵者對自己無信心, 孩子會影響工作表現, 嚴重得令公司不暢順? 還是以己之心度他人之腹, 覺得公司會歧視?

若我是HR/老闆, 我不會邀請那些寫了性別/婚姻狀況/家庭岡位, 甚至地址的, 來見工, 若人家拿這作口實, 告我不聘請他, 怎辦? 何必跌落一個陷阱中? 若把這些人大部份剔除, 我便有GROUNDS說自己不是歧視了

見工的人, 實在不明白, INTERVIEW就是"相睇"嘛, 地位本是對等的, 若我是你, 見工時說不請女性/媽媽/已婚... 我絕不會上平機會, 因為這家公司的老闆沒有遠見, 根本"不是我柸茶"

readymama  Agree!  發表於 13-11-27 09:11
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

其實CV唔洗寫
性別,但有啲職位係請請女仔多,admin, sec...

侯爵府

回覆 天上的星 的帖子

亦有些一定要已為人母的, 例如陪月
但樓主問的是普通文職

何況, 要表達自己是女性, 還不容易? 名字, 尤其英文名字, 大概已說明了
一上來見工, 更"無所遁形", 何必多此一舉?

老闆要的是: "To the point", 唔好俾多餘野佢

大宅

引用:回覆+天上的星+的帖子亦有些一定要已為人母

回覆 天上的星 的帖子

亦有些一定要已為人母的, 例如陪月
咁中性名你覺得要寫性別嗎?如 chris, joey,jessie ... 可男可女

侯爵府

回覆 天上的星 的帖子

不要寫, 因為寫性別或其他的"不相干"資料, IMPLICATION其實好大, 正如我之前所提的
而且CANDIDATES要的, 是見工的機會, 無理由因此而令自己白白損失機會

大宅

引用:回覆+天上的星+的帖子不要寫,+因為寫性別或

原帖由 pyjess 於 13-10-26 發表
回覆 天上的星 的帖子

不要寫, 因為寫性別或其他的"不相干"資料, IMPLICATION其實好大, 正如我之前所提的
Ic, 多謝你既意見
我覺得睇情況,如果我冇工喺手既,係要爭取見工機會,
有工喺手,騎牛揾馬,請假見工都係有cost, 怕上到去一見面,就知唔啱,hea 我5分鐘就byebye

首頁

尾頁

跳至