母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仲有一個星期就放完產假,現在我中午十二點大約可以泵到8安人奶,我唔想放棄,打算返工後午飯時間去泵奶,然後把奶㩦回家。
但問題係我由公司回家需要1小時30分的路程,我不知道應該如何把奶㩦回家才是最安全。我係4:30pm放工6:00pm回到家,我中午12:00泵奶後可以放在公司的冰箱,放工時帶回家,但我放工後要個半鐘頭才返到家,d奶由冰箱攞出嚟經歷個半鐘頭時間的溫度變化,回到家會唔會已經唔飲得?
我又聽講人奶在室溫下可以放8小時,咁我12:00pm泵完奶,唔放冰箱,放在袋內放工帶回家,6:00pm回到家都係6小時,咁d奶仲飲唔飲得呢?起碼d奶唔洗經歷又凍又溫呢個溫度變化過程。
唉…我係新手,唔係好識處理,請問呢到有冇d有經驗的jm可以教教我呢?

子爵府

回覆:你們在公司泵奶後會如何帶回家

買冰袋同乾冰
泵完放入雪櫃,乾冰返到公司後放入冰櫃,收工拎乾冰同奶放入冰袋
我用左呢個方法八個月

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:我仲有一個星期就放完產假,現在我中午十二

原帖由 SylaiFong 於 13-11-02 發表
我仲有一個星期就放完產假,現在我中午十二點大約可以泵到8安人奶,我唔想放棄,打算返工後午飯時間去泵奶 ...
其實可以做雪奶,然後用fridge-to-go攞返屋企!我以前有返工用ftg可以keep到幾個鐘

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

回覆:你們在公司泵奶後會如何帶回家??

我係用ithermo , BK jm 介紹!因我公司人多但只有一個雪櫃,d人又亂擺野入雪櫃!我用佢自製雪櫃放位!試過變冰奶!放工攞兩舊冰種加細冰袋回家

大宅

回覆 ivy0508 的帖子

請問冰袋同乾冰可以去邊到買???乾冰可以不斷咁重覆用幾多次架???

大宅

回覆 goosema 的帖子

真係好專業,請問fridge-to-go係咩嚟???太專業啦我唔係好識!!!

別墅

畀面勳章

回覆:SylaiFong 的帖子

http://www.fridgetogoshop.com/

子爵府

留毛先,我都想知

大宅

回覆 LAIYM 的帖子

好似幾好咁!!請問係點樣用法???係唔係返到公司將成個fridgetogo放入冰箱雪凍佢先???定係無需做任何步驟,就咁放支奶入去就可以保凍8小時???咁支奶要放雪櫃冰格定雪格????

別墅

引用:我仲有一個星期就放完產假,現在我中午十二

我仲有一個星期就放完產假,現在我中午十二點大約可以泵到8安人奶,我唔想放棄,打算返工後午飯時間去泵奶 ...
我用ithermo,好用,keep 6 個鐘無問題

大宅

你有冇見過人地釣魚咪有個紅色箱仔嘅,果個係保温咖,然後買個冰種放入去就可以雪凍D奶啦!我都係咁用,

大宅

回覆 ftbaby 的帖子

請問ithermo可以去邊到有得買???

大宅

回覆:你們在公司泵奶後會如何帶回家??

如果公司雪櫃有冰格就用十蚊店冰種和冰袋都冇問題。我出街成3個鐘D冰種都溶唔到一半。

翡翠宮

引用:回覆+LAIYM+的帖子好似幾好咁!!請問係點樣

回覆 LAIYM 的帖子

好似幾好咁!!請問係點樣用法???係唔係返到公司將成個fridgetogo放入冰箱雪凍佢先???定 ...
Fridge to go放冰格,奶就雪凍就得,到你收工就將ftg攞出黎放雪奶入去就可以返屋企!我果陣收工有時行一陣街再返屋企支奶都會好凍

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

子爵府

即係只要有FTG,無論係公司做冰奶定雪奶都無所謂,好像好好用咁,只係個袋様衰d。。。

男爵府

叻叻勳章 畀面勳章 睛靈勳章

Fridge-to-go無需冰種,Dual size夠放2個avent 9安natural樽。返工放公司冰箱,拎出來可保冷8小時,實夠時間返屋企。

大宅

回覆:goosema 的帖子

請問個ftg可以摺埋先放冰格嗎?因為公司冰格有其他同事都要放野,我驚唔夠位放成個長方體嘅ftg

大宅

http://www.ithermo.com

翡翠宮

引用:請問個ftg可以摺埋先放冰格嗎?因為公司冰格

請問個ftg可以摺埋先放冰格嗎?因為公司冰格有其他同事都要放野,我驚唔夠位放成個長方體嘅ftg

...
我印象就摺唔埋,或者你可以去頭先jm介紹既web site度睇下呀

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

回覆 goosema 的帖子

Thx!!我在網站內見到可以摺埋放冰格的。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊