2014年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

別墅

9w,超多胃氣,成日覺得個胃頂住,食唔落野,日日面青青,好倦。
最難頂係氣味敏感,不單只聞到少少油煙味,香水味已經覺得好嗅,甚至聞到人體的氣味都覺得好腥,連我3歲既仔仔都聞到佢腥腥地。其他食物味聞到全部要閉氣。

無咩可以做,唯有頂住,捱過去,希望快些到又好胃口又勁擦得的日子!!

大宅

引用:9w,超多胃氣,成日覺得個胃頂住,食唔落野

原帖由 karenbabe 於 13-11-05 發表
9w,超多胃氣,成日覺得個胃頂住,食唔落野,日日面青青,好倦。
最難頂係氣味敏感,不單只聞到少少油煙味 ...
你係由幾時開始咁架? 我5 week 幾, 只有少少唔舒服, 冇咩大感覺

回覆 karenbabe 的帖子

您好karenbabe ,懷孕初期受荷爾蒙影響,有部份媽媽會對氣味特別敏感,依家唯有盡量食D清淡D既食物,一般到三,四個月到就會好轉,依家盡量保持心情輕鬆胃口都好D架! 加油!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

回覆:大家害喜情況如何?

我而家7w3d, 已經害喜咗兩個幾禮拜,又嘔,又暈,心口頂住頂住,食唔落嘢,食完唔洗一個字即嘔。我上胎都嘔到6個月,今胎仲辛苦,因爲再唔舒服都要照顧大仔。希望快d捱過。

別墅

引用:Quote:原帖由+karenbabe+於+13-11-05+發表9

原帖由 cheesecakemagic 於 13-11-05 發表
你係由幾時開始咁架? 我5 week 幾, 只有少少唔舒服, 冇咩大感覺
我由6開始作嘔同暈,捱左3個星期,依家有9w, 越來越辛苦,希望快d過

別墅

引用:回覆+karenbabe+的帖子您好karenbabe+,懷

原帖由 angela 於 13-11-05 發表
回覆 karenbabe 的帖子

您好karenbabe ,懷孕初期受荷爾蒙影響,有部份媽媽會對氣味特別敏感,依家唯有盡 ...
多謝你,我會加油的

angela    發表於 13-11-6 09:19
angela    發表於 13-11-6 09:19

別墅

我而家9weeks, BB對油同香水味都系特別反感,
只要焗小小都會反胃, 搭巴士同系屋企(屋企空氣麻麻地)好辛苦
而家一少少吾舒服就食陳皮、蛋糕, 食完吾會口酸酸既野就好D

洋房

我由5w開始到而家7w, 完全無停過.

大宅

我覺得7w仲嚴重咗。。。乜都唔想食啊!大B要我同佢玩都冇精神,有時餓到暈又唔想食嘢,唉

男爵府

我都7wks 上星期起多胃氣,今星期等車耐咗聞乜都作嘔,上胎嘔一次,希望今次都係,仲要捱五星期

大宅

5wk+食唔到野,胃氣多到冇朋友行一陣又累,6wk+突然冇事,行得食得,依家7wk+ 啲胃氣又返返黎,又係多到冇朋友,不過so far touchwood冇嘔過…… 都唔知叫唔叫正常……

別墅

我而家8wks, 之前兩個禮拜只是累到唔想郁, 嘔就一兩次, 反而想嘔就嘔唔出, 而家冇咩事, 只是口淡淡。

大宅

我而家6w, 哩兩日開始反胃,都食少咗嘢,個感覺係個胃頂住但個肚打鼓,都頂自己唔順

男爵府

我5w 開始食唔到野, 飲唔到野, 日日又暈又想嘔, 聞到油煙味都唔得...
我上胎嘔到半年...

大宅

引用:我5w+開始食唔到野,+飲唔到野,+日日又暈又

原帖由 happy_floren 於 13-11-06 發表
我5w 開始食唔到野, 飲唔到野, 日日又暈又想嘔, 聞到油煙味都唔得...
我上胎嘔到半年... ...
我同你一模一樣,又係第一胎嘔到6個月,而家第二胎,又係5w開始嘔,食咩嘔咩,嘔到個人好depressed, 連大仔都理小咗。

複式洋房

5週已經唔想食嘢,7週到而家10週嘔得好辛苦,半夜醒咗瞓唔到,一起身想嘔,食嘢想嘔,有時忍住唔嘔去食嘢,點知嘔到啲嘢頂住喉嚨,俾胃酸灼傷晒喉嚨,出晒血……好痛!
而家想嘔就去嘔咗啲胃酸/黃胆水先再食,會嘔得舒服啲,好肚餓就食朱古力,就算真係嘔都唔會頂住喉嚨! 唉!希望日子快啲過啦……

大宅

家下9wk,基本上食又唔係, 唔食又唔係. 個胃下下頂住頂住咁。肚餓又想嘔,飽又想嘔。any time都想嘔.

一晚仲以醒幾次去toilet。第一胎時都無咁辛苦。 呢個BB比哥哥更玩野。
[url=http://tickers.cafemom.com][/url]

別墅

回覆:meeow 的帖子

係呀!餓又想嘔,飽又想嘔,但係唔食又胃痛,不過真係無胃口。

大宅

我而家7W, 5W開始已始作嘔同反胃, 而家又多胃氣, 又冇胃口.... 都幾辛苦. 第一胎都係咁, 希望快D冇嘢....
我都係攰到同唔到阿女玩, 要俾哂姐姐湊....

別墅

我宜家10W啦!!想嘔又嘔唔到,想食又食唔到,想訓又訓唔到!!
食少少就食唔落,但又成日肚餓

首頁

尾頁

跳至