論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

工人唔認虐老,死 lur一個月通知金!

轉左新賓賓(上一個僱主做左八年)至今四個月,佢上工就誓神劈願會好好照顧我老豆(八十歲),依家:
1.我阿爸瘦左十幾磅(佢淨係煮公仔麵加腸仔)
2.我阿爸行動緩慢,佢唔同佢去廁所,淨係俾片佢!
3.遇到樓下看更阿姐,佢話無見我阿爸落公園幾個月
(以前天氣好,每日都落去,我阿爸每次都會同看更阿姐揮手,所以阿姐認得佢!)佢攪到阿爸淨係臥床,由於好少活動,依家弱到唔能夠坐起超過五分鐘!:cry:
4.問佢點解 d鬍鬚剃唔淨,佢話妳阿爸郁黎郁去!
點解唔同佢沖涼,佢話妳阿爸唔肯!點解咁遲至食 lunch(兩點半至食,我地規定佢三餐要7am、12pm同6pm)妳阿爸今朝十點至食早餐!點解…,妳阿爸…!我都好悶同憫憎!

既然佢話阿爸成日訓,應該好多時間掃地,但我地輪流返去,每次個地都黑麻麻,連掃地都懶! 個雪櫃 d菜爛晒都唔煮!俾錢佢買送,佢就買十幾蚊條餅俾自己食或者買蛋糕話俾我老豆食(佢有糖尿病!)每次問到佢點做野架,佢就喊到出眼淚話:I try my very best!God know!真係人神共憤!

我地養左兩隻狗十幾年,佢黎左之後,大年初三,隔離捉住我阿妹投訴有臭味!警告完隻死野,一星期後,個鄰居又同我阿妹講,佢地依家唔敢開門!問佢永遠答妳:I try my very best!God know!跟住我地發現 d狗糧無mud消耗過!兩隻狗見到人表現好肚餓!:cry: 跟住隻腳仔仲發炎含農!

起初以為佢無人指示,於是我捱義氣,叫佢每朝六點打俾我(我阿女到依家仲晚晚起身,我arm arm 訓著電話就到,我都好辛苦,好無奈!但為左阿爸無辦法!)我教佢煮早餐,同確保佢起左身,我老豆唔駛捱肚餓!

我地知道事態嚴重,先試下搵老人院,但搵唔arm,後黎決定由我阿妹日日返屋企睇住下,同時搵arm工人就炒佢!我阿妹日日當然有好多好激氣既發現!明明關埋房門(八點未夠)講電話,佢死口唔認,話開著收音機。妳鏟佢:mud妳會同收音機講野咩?佢先無野講! 廚房個窗有油漬,問佢佢就話係落雨,我問返佢咁點解 d雨水無衝走另一邊窗 d塵,佢至收口!:tongue:

arm arm收到電話,我細佬妹發現台面有五隻杯用過無洗,有兩隻裡面 d茶葉勁發mould(起碼幾日無洗!我叫佢地影左相)!我今朝已警告佢我細佬(出糧俾佢果個)會返屋企,要執乾淨 d野!我懷疑佢有心要我地炒佢!我地都想,無奈跟住我老豆無人睇點算好!一諗到我阿爸養大我地,眠乾睡濕,供書教學,依家俾人咁樣對待,我就好唔開心!我都唔止喊過一次!我依家想報警,告佢虐老,但舉證係咪算不足呢?就算唔告佢,佢依家已擺明示威,我地應該即炒佢,但跟住我阿爸又點算呢?唉!我應該點算好! :cry: :cry: :cry:

今日我個工人放假,我打字咁耐,bb就喊咁耐,但唔講我會抑鬱! :cry: :cry: :cry:

大宅

Re: 工人虐老,我應該點做?!

wan-wan-ma ,
contact fa,我地順便做埋...

大宅

同agent 講,話請個工人係想照顧爸爸,但佢做得好差,無餐好野比爸爸食,出warning letter, 出夠三封佢就要走,水都無得補....當初一早知道要照顧老人家,依家做得o甘差,我係你我連個agent 都柄埋!!...sorry... 我好贈工人蝦老人家,所以好懆!!!

公爵府

好媽媽勳章

wan-wan-ma,
快d出去搵間私家老人院, 帶你爸爸入去住先啦, 一萬幾千都要使架啦, 唔好再比機會隻野咁對老人家.
自己照顧到梗係好, 冇辦法起上黎, 老人院都好過工人. 起碼咁多個護理員, 點都有好有唔好; 工人唔好就硬食.
唔好唔開心, 有咩上黎呻吓.

洋房

怏d揾安老院安置個老人家先.到時佢玩野你爸爸就慘啦.炒就sure啦.对個工人都吾好鬧得太厲害你哋吾係到你老人家修晒

子爵府

醒目開學勳章

wan-wan-ma,

不如你快D搵老人院安置你爸爸啦,我都有呀嬤住過,老實講可以做到兩方都開心,老人家又有伴,我地做子孫咪密D去探佢囉!我果時一個月去4次,呀嬤唱粵曲唔理我,話阻住佢玩添,到佢走之前,話後悔唔早D入老人院,有咁多朋友陪佢行埋最後,好過屈係屋企等死喎!

另一方面睇,老人院真係你所講,都好難搵到間好,慢慢同兄弟姊妹商量下,咁落去唔係辦法。

大宅

你阿爸既情況﹐我會信老人院多過信工人。d工人精到死﹐你阿爸無反抗之力你地又唔睇得咁多﹐個工人肯定偷懶乜都唔做啦。再請都係一樣。老人院再差都有基本照顧﹐好嗰d仲可以有朋友﹐同埋有乜事肯定第一時間通知你地﹐好過信工人啦。

大宅

唉...除咗虐兒...其實虐老都係比較嚴重...有次睇電視專題果d特輯,話而家政府開始都注重虐老既問題....

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

嘻嘻,各位,ok啦.wan-wan-ma 有方向啦.

您睇,BK幾多人關心您,記住唔好唔開心,事情總有解決既辦法既,有咩唔好匿埋唔開心,上黎BK呻下,個人都會開心d.[img align=left]http://smileys.smileycentral.com/cat/4/4_1_201.gif[/img]

複式洋房

最憎人下老人家,快搵老人院啦,唔知邊間好就問社工,駛多少少錢啦!等新工人到或老人家覺得老人院好呢!

大宅

快快搵老人院,老人院有適當同合格護理人員,
加上有糖尿病,一定要小心飲食架!

請工人同老人院用既錢差唔多,
如果經濟有問題可以申請政府支助既老人院、
緊要老人院有適當照顧。

工人養佢一個都成$5000人工+稅+一曰三餐

(未計每曰買餸$+其他雜費$e.g.水電煤)

所以快快搵老人院啦.可必養個衰工人

別墅

多謝咁多位媽咪支持同關心!

今日係清明假期,想搵個社工頃下都無人采!(佢地放晒假!)但係我就發現阿 FA 比社署個社工仲 Pro.

我諗住妳地係假期都唔得閒采我,到睇到妳地既回應,我真係好感動, bk真係好溫情!

:-P

子爵府

醒目開學勳章

最緊要係大家都有父母,都知道老o左後會點,咁你爸爸有病,請工人真係唔得,一來無專業資格,二來主要係無耐性同愛心,係老人院做果D,一來有資歷,二來有無心都好,都會有機制去監察運作同可以投訴,對於老人家,都係一個好選擇

公爵府

好媽媽勳章

同意呀, 起碼老人家唔會連食都冇得食, 唔會連涼都冇得沖咁陰功!
我爸爸初初都好抗拒住老人院, 我地係呃佢去住.....住落佢都覺得可以, 就唔介意了 (其實佢當時已經照顧唔到自己, 請工人又溝通唔到, 都冇得介唔介意).
佢住老人院時, 我地幾兄弟姊妹同我老公輪流探佢, 總之日日都有人到, 唔係佢以為我地掉低佢唔理.

winnie_sh 寫道:

最緊要係大家都有父母,都知道老o左後會點,咁你爸爸有病,請工人真係唔得,一來無專業資格,二來主要係無耐性同愛心,係老人院做果D,一來有資歷,二來有無心都好,都會有機制去監察運作同可以投訴,對於老人家,都係一個好選擇

大宅

TKO的胡平護老院值得推介,直屬靈實,自付盈虧經營,收費中上,但環境、護理、甚至員工上下都好好!我外婆住左半年,當時我幾乎日日去探,社工都識埋,你不妨walk in去參觀了解下先,應該不難有位的! 老人家有d朋友仔一齊傾下講下冇咁孤獨架!

珍珠宮

wan-wan-ma :

如果未揾到老人院,装個cam
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

我十分明白你請工人照顧老人家既感受..因為喺舊年我真係比隻衰印激到我嘔白泡...我差唔多要日日生長水又遠要出去"夾"實佢...雖然我媽有時真係唔抵爭兼惡頂(有個mom就聽我呻過架喇)...但隻死印亦冇奶由半年多嚟都要婆婆煮埋飯比佢食...又要細佬放工十一點幾返嚟開機洗衫加麻...果排日日出去篤住佢,鬧佢都鬧到我聲沙....連我家姐都出動埋...唉..d仔又唔多理野(男人係咁個噃)....唔通唔理阿媽咩...

所以我真係好明白你感受...因為佢地始終養大我地加麻...

別墅

開門見山:

妳講「中」晒個情況!

我地見情況唔妥,一個月前我同細細妹已想搬阿爸去老人院,無奈大佬認識好多老人家入完院舍仲差左,細佬又擔心阿爸(唔識 so so)適應唔到集體生活,一齊頃過不過達唔到共識。最後大細妹好好,拍心口趁轉工時期每日返屋企督導下。我當時高興都黎唔切,有什麼比仔女照顧老豆更好!只係月中佢要考試,呢兩個禮拜都睇唔到阿爸。隻衰野好似知道,所以更加放肆!放兩隻發moid 茶杯係台面!無奈我自己住係對面海,老公又唔係香港,自己一個人湊緊三個細路,邊度有咁多精力去接力!

另外搵起人先知艱難,事關要搵個大大隻執得起我阿爸(隻衰野上工以來,我阿爸跌左落地五次都有多!佢可以俾我阿爸訓係冰涼地磚上一個鐘唔諗辦法!)有經驗湊老人家 o既亦少,肯湊阿公 o既就更少。符合以上條件,又要搵個聽得明廣東話/英文就更少!要搵 o岩人真係 mission impossible!

大宅

有冇諗過泰傭呀??聽講照顧老人家佢地會好d...

別墅

viscattery :

隻衰野係我個好賓個 friend!

最初我都有帶我個賓去幫下佢快d適應點樣湊老人家,誰不知去多幾次,我發現攪到我阿姐都懶埋,事關去到阿爸度,我阿姐淨係抱住我阿 b,教隻衰野要留意什麼什麼(隻衰野英文同廣東話都唔掂!),攪下攪下我阿姐可能誤會自己已升職做「掃把」,開始唔多識理我間屋 d家務!我只好終止咁樣 o既幫忙!

最慘十一、二月個時有 d日子仲好熱,係咁密密過海,攪到我阿 b耳仔後面損埋,我真係肉都赤埋!一個唔盡責 o既工人真係累人累物!

偶然講起隻衰野 d所作所為,我阿姐都唔識應我。激氣果陣,我會叫我阿姐淨係聽隻衰野 o既惡行,無需回答我!
有次我怕攪得太唔好意思,我直頭安慰番我阿姐話,中國人話介紹相睇,自己睇 o岩結婚,無仔生唔關媒人事!:tongue:

viscattery 寫道:
同agent 講,話請個工人係想照顧爸爸,但佢做得好差,無餐好野比爸爸食,出warning letter, 出夠三封佢就要走,水都無得補....當初一早知道要照顧老人家,依家做得o甘差,我係你我連個agent 都柄埋!!...sorry... 我好贈工人蝦老人家,所以好懆!!!

首頁

尾頁

跳至