跳至

首頁

尾頁

大宅

BB同工人玩.....

有無媽咪好似我咁, 個BB見到工人仲開心個見到媽咪呢? 我個仔佢每次見到個工人就笑到勁開心, 成日只眼跟住佢走. 工人都知道, 所以成日同我講話BB見到佢就會立即笑, 但我同佢玩成日都無咁開心喎....係咪因為我要番工所以佢當左工人係媽咪呢.....好唔開心啊. 真係好鬼想炒左佢, 但咁又表示我個仔鍾意佢姐........
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

別墅

Re: BB同工人玩.....

我都曾經擔心過,但我因為我一向屋企我就唔使我工人揍我阿b,我自己餵奶,同埋玩片,工人放假,我就自己同佢沖涼,我工人走埋去同佢玩,我就即刻走埋去,借

大宅

我個b都係咁. 所以當我同亞b一切, 我會叫我個maid 消失. 唔好阻住我同亞b親子時間.

如果night time, 亞b訓咗覺, 我同hubby 出街, 返屋企時, 我個maid 多數都係坐係亞b張床邊. 其實都好ga, 好過佢對亞b唔好, 咁仲麻煩. 老公話當佢做夠2年, 就轉令一個. 唔想亞b大都咁跟佢.

男爵府

i've the same "problem" or concern.... will BB thinks the maid is the mom???

the maid always try to "occupy" BB.. when I was playing with BB, she will come over and try to get BB's attention.........

she even said "I miss you" to BB once after her day off!! it's very scary :(

男爵府

bb初初會比較黐照顧佢最多的人, 不過大大下會好d, 會認得爸爸媽媽, 你放心~
其實我都好唔鐘意bb黐工人, 所以一有時間就自己照顧bb, 等佢知道我係阿媽。

大宅

BK Milk勳章

我個bb都係咁架.... 一見到工人就笑得好勁....笑到灣晒腰,勁開心個隻,咁都好架...代表你工人鍚佢丫嘛,我都放心d比佢湊,但我一有時間就會湊翻bb,及同佢玩多d,等佢唔使咁跟工人。
唔使咁唔開心喎!佢慢慢就會知道你係佢媽咪嚟架喇!

fion2504 寫道:
有無媽咪好似我咁, 個BB見到工人仲開心個見到媽咪呢? 我個仔佢每次見到個工人就笑到勁開心, 成日只眼跟住佢走. 工人都知道, 所以成日同我講話BB見到佢就會立即笑, 但我同佢玩成日都無咁開心喎....係咪因為我要番工所以佢當左工人係媽咪呢.....好唔開心啊. 真係好鬼想炒左佢, 但咁又表示我個仔鍾意佢姐........
蔚蔚2006年12月5日出世,重3.77kgs;1個月重5kgs;2個月重6.6kgs;4個月重7.8kgs;5個月重8.62kgs;6個月重9.07kgs;8個月9.3kgs;9個月9.53kgs;10個月9.7kgs;12個月10.8kgs
雋雋2010年4月15日出世,重3.295kgs;1個月重4.21kgs;2個月重5.71kgs;4個月重7.17kgs;6個月重7.85kgs;8個月重8.2kgs;10個月9kgs;12個月重

大宅

我都係一有時間就自己照顧BB,同佢換片, 俾奶及玩啦. 工人放假就同沖涼, 又同我小b入我自己房玩, 不過BB都係見到工人都係開心過見到我 :-(
[quote]
sunba_mama 寫道:
我都曾經擔心過,但我因為我一向屋企我就唔使我工人揍我阿b,我自己餵奶,同埋玩片,工人放假,我就自己同佢沖涼,我工人走埋去同佢玩,我就即刻走埋去,借
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

別墅

我都唔太鍾意bb痴工人, 不過自己要返工又冇佢咁多時間對住bb, 所以都冇辦法, 日頭我媽咪會幫手睇bb, 佢都話bb見到工人好開心成日笑, 其實都好既, 即係佢都對我bb唔差啦, 不過唔知係咪因為冇血緣關係, 我屋企人點抱點o錫bb我都冇所謂, 但係見到工人抱佢貼埋佢身就覺得唔知點咁

男爵府

好媽媽勳章

eshiro 寫道:
...she even said "I miss you" to BB once after her day off!! it's very scary :(

me too!!! the worst is that my maid always speaks in high pitch!! and my bb likes to hear her high-pitch voice!! so the whole family, including my father, all needs to speak in high pitch as to get bb's attention!!!!

男爵府

And my maid will copy what i did to BB :( she will say what I said to him... and play with him like I did ... when I hold my BB, I will look at him.. and my maid saw that, she copied that, too :(

And sometimes she will question me or talk to me like she was the mom......................................

well, I know I should be happy that my maid cares so much about him.. but I think there need to be some way to distinguish mom & maid lor! And I want my kid to be raise in my way.. not her way :(

大宅

me2 ar ..... :-( :-( :-(

禁止訪問

男爵府

how old is your BB?? do you sleep with your bb or she sleeps with maid gar???

cuite.bb 寫道:
我阿女都係 , 不過老公話咁証明工人都對 BB 好好 , 如果唔好 , 阿女都唔會見到工人咁開心啦 ! (我覺得老公安慰我) ,
我阿女好多時夜晚扭訓時 , 一定要工人 , 其他人一定唔要 :-( .[quote]
fion2504 寫道:
[/quote]

大宅

睛靈勳章

I think it may be the way you hold your baby that she does not like because the maid knows which way she likes the best, your baby can calm down with her. Try to see if this is the problem...

I also have the problem that my baby laughs more with my maid than me. :-( But I think I have to accept it, since she is the one who plays more with my baby. All I can do is to play more with my baby whenever I am at home.... :-|

[quote]
cuite.bb 寫道:
我阿女都係 , 不過老公話咁証明工人都對 BB 好好 , 如果唔好 , 阿女都唔會見到工人咁開心啦 ! (我覺得老公安慰我) ,
我阿女好多時夜晚扭訓時 , 一定要工人 , 其他人一定唔要

大宅

milybb

我都係咁啊. 奶奶每天上來睇bb, 不過唔知點解bb只眼都係超級鍾意跟住工人.不過我同你一樣, 唔知係咪因為冇血緣關係, 我屋企人點抱點o錫bb我都冇所謂, 但係見到工人抱佢貼埋佢身就覺得唔知點咁. 加上見到自己個仔同外人玩都唔同自己啊媽玩, 心情真係好難收. 工人都知道bb鍾意同佢笑, 成日係我面前表演 真係怕佢遲d拿bb來同我講條件.........真係又傷心又擔心
milybb 寫道:
我都唔太鍾意bb痴工人, 不過自己要返工又冇佢咁多時間對住bb, 所以都冇辦法, 日頭我媽咪會幫手睇bb, 佢都話bb見到工人好開心成日笑, 其實都好既, 即係佢都對我bb唔差啦, 不過唔知係咪因為冇血緣關係, 我屋企人點抱點o錫bb我都冇所謂, 但係見到工人抱佢貼埋佢身就覺得唔知點咁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都係全職媽咪, 又餵全人奶. 我個仔好跟我之餘, 亦都好跟工人, 雖然都好少見爸爸, 但係一樣一見佢老豆就笑,佢老豆無做任何野,只係行近佢咋,都可以笑到郁晒, 所以我個仔日日都好開心的. 但夜晚
,

大宅

咁你咪心都甜哂. 我都希望個仔快D跟我唔好成日同工人笑啊 :-( :-(
[quote]
LMCK 寫道:
我都係全職媽咪, 又餵全人奶. 我個仔好跟我之餘, 亦都好跟工人, 雖然都好少見爸爸, 但係一樣一見佢老豆就笑,佢老豆無做任何野,只係行近佢咋,都可以笑到郁晒, 所以我個仔日日都好開心的. 但夜晚

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你唔好咁唔開心啦. bb遲d一定知道邊個先係媽咪的. 以前我媽咪幫我家姐湊女, 我姨甥女到星期六一見我家姐就勁喊, 唔肯跟我家姐返屋企的, 一段日子之後, 佢都不知幾恨到星期六跟媽咪返屋企呀. 有時我都唔想工人同bb玩得咁顛, 我會叫工人同bb一齊睇書的, 比佢地冷靜下
,

大宅

我工人放假時,我個B又係食得少同成日喊,我係在職媽咪,不過,夜晚就自己湊(我阿B仲未介夜奶,所以,都幾辛苦)

我阿B平時又係成日對工人/我老公笑,對住我又係唔啾唔啋咁

我都想快D等到BB大D,知道我係媽咪,不過,上星期阿囡打完針後,有少少燒,佢就成日都要我抱唔要工人(成日抱成10+個鐘,因為一放底佢就醒同喊)就咁過左2日後,BB無發燒時,就要工人唔要媽咪啦 :-( ...都有D安慰ge...起碼個囡唔舒服時,會識得搵媽咪...

LMCK 寫道:
你唔好咁唔開心啦. bb遲d一定知道邊個先係媽咪的. 以前我媽咪幫我家姐湊女, 我姨甥女到星期六一見我家姐就勁喊, 唔肯跟我家姐返屋企的, 一段日子之後, 佢都不知幾恨到星期六跟媽咪返屋企呀. 有時我都唔想工人同bb玩得咁顛, 我會叫工人同bb一齊睇書的, 比佢地冷靜下

首頁

尾頁

跳至